Γιατροί Χωρίς Σύνορα: 10ήμερη Έκθεση στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου – Θεσσαλονίκη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θεσσαλονίκη, 19 Απριλίου 2007. Από σήμερα και για 10 ημέρες, η έκθεση “Σε Αποστολή με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα” της διεθνούς ιατρικής ανθρωπιστικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) θα βρίσκεται στην παραλία, στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου καλώντας τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να την επισκεφτούν.

“Την τελευταία εβδομάδα έχουν φθάσει περίπου 30.000 άνθρωποι στον καταυλισμό, απόλυτα εξουθενωμένοι, πολλοί από αυτούς άρρωστοι. Όλοι έχουν κάτι κοινό: δεν τους έχει απομείνει τίποτα πια. Εδώ αρχίζει η δουλειά σας. Από εσάς εξαρτάται η επιβίωσή τους.” Αυτή είναι η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι εθελοντές μας. Αυτήν ακριβώς την εμπειρία θέλουμε να μεταφέρουμε και στους επισκέπτες της έκθεσης, δήλωσε κατά τα εγκαίνια της έκθεσης ο Νώντας Πάσχος, Διευθυντής Επικοινωνίας των ΓΧΣ.

Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της έκθεσης, ο επισκέπτης επιλέγει έναν από τρεις ρόλους – του ιατρού, του τεχνικού ή του νοσηλευτή –, φορά ακουστικά και, μέσα από το ηχογραφημένο σενάριο, μπαίνει στη θέση του εθελοντή. Ανάλογα με το ρόλο που έχει επιλέξει, έρχεται αντιμέτωπος με προβλήματα ζωτικής σημασίας για τον εμβολιασμό, τη σίτιση, την παροχή νερού και την περίθαλψη των προσφύγων.

Στον εξωτερικό χώρο, μια έκθεση φωτογραφίας καταξιωμένων φωτογράφων του πρακτορείου Magnum Photos μεταφέρει εικόνες από τις αποστολές της οργάνωσης ανά τον κόσμο.

«Ήδη πάνω από 3.000 επισκέπτες έχουν αφιερώσει 15 λεπτά από τη ζωή τους για να καταλάβουν μέσα από τη βιωματική αυτή εμπειρία τη δική μας, τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν συχνά οι 3.800 διεθνείς και 22.500 ντόπιοι εθελοντές μας σε 70 χώρες στον κόσμο» λέει ο Νώντας Πάσχος και συνεχίζει «Αυτό που μας δίνει ιδιαίτερη ικανοποίηση είναι όταν οι επισκέπτες βγαίνουν συγκινημένοι, επιβεβαιώνοντάς μας ότι η έκθεση, με την ευθύτητα και την αμεσότητά της, καταφέρνει πραγματικά να τραβήξει τον κόσμο από την απόσταση του απλού παρατηρητή και να το φέρει δίπλα μας, ανάμεσά μας, να τον κάνει να νιώσει το βάρος αλλά και τη χαρά της προσφοράς βοήθειας».

Η έκθεση ξεκίνησε από την Αθήνα και θα επισκεφτεί συνολικά οκτώ (8) μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, μεταφέροντας την εμπειρία των αποστολών της οργάνωσης. Αλλά και για όσους δεν καταφέρουν να την επισκεφτούν, η ιστοσελίδα των ΓΧΣ (www.msf.gr) έχει διαμορφωθεί ειδικά ώστε να προσφέρει μια πρόγευση της έκθεσης, καλώντας τον επισκέπτη να “δει μέσα από τα μάτια του εθελοντή” και να δώσει τη δική του λύση, να φέρει σε πέρας τη δική του αποστολή.

Το πρόγραμμα της έκθεσης περιλαμβάνει τις εξής πόλεις:

Αθήνα 12-22/3 – Βόλο 29/3-1/4 – Λάρισα 12-15/4 – Θεσσαλονίκη 19-29/4 Ιωάννινα 3-6/5 – Πάτρα 10-13/5 – Ηράκλειο 17-20/5 – Χανιά 24-27/5

Για περισσότερες πληροφορίες:

Νώντας Πάσχος, Διευθυντής Επικοινωνίας, 210-5.200.500 (εσωτ. 102) και 693-66.99.022

Καλλιόπη Καμπούρη,
Υπεύθυνη Τύπου, 210-5.200.500 (εσωτ. 103) και 693-66.99.007

Ιδιαίτερα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τα ξενοδοχεία PARK HOTEL και HOTEL Queen Olga, καθώς και το cafe-bar-restaurant “Lazy Lizard” για την ευγενική τους προσφορά διαμονής και διατροφής για τα μέλη της ομάδας μας.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top