Για μια αλιεία με μέλλον! Αποκατάσταση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας

140408_02.jpgΟι καταστροφικές πολιτικές για την αλιεία και η συνεχής υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος έχουν οδηγήσει τα τελευταία χρόνια σε ραγδαία μείωση των αλιευμάτων και της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και σε κρίση ένα επάγγελμα, όπως αυτό των παράκτιων αλιέων, που είναι σημαντικό για την επιβίωση 30.000 οικογενειών που ζουν συνήθως σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν εύκολα εναλλακτικές λύσεις απασχόλησης.
Τα προβλήματα επιδεινώνονται σήμερα με την εμφάνιση των πρώτων επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή, που μεταξύ άλλων έχει ήδη οδηγήσει σε αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας στην Αν. Μεσόγειο κατά 2-3 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την 4η Έκθεση για το Περιβάλλον, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος που δημοσιοποιήθηκε τον Οκτώβριο 2007.

(Πληροφορίες: http://reports.eea.europa.eu/state_of_environment_report_2007_1/en/chapter5.pdf).

Είναι γνωστό, εδώ και χρόνια, ότι οι μηχανότρατες με τα συρόμενα εργαλεία βυθού προκαλούν μεγάλη ζημιά στο βυθό και είναι από τα αλιευτικά εργαλεία με τη μικρότερη επιλεκτικότητα. Μεγάλο ποσοστό των αλιευμάτων από τις μηχανότρατες δεν είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμα αλλά καταλήγουν ως «απόβλητα» μειώνοντας έτσι συνεχώς τον πλούτο της θάλασσας. Οι ιδιοκτήτες αυτών των σκαφών, αν και λίγοι, είναι συνήθως δικτυωμένοι με την πολιτική εξουσία και ασκούν σημαντική πολιτική πίεση με αποτέλεσμα να συνεχίζεται μια καταστροφική μορφή αλιείας που αποδεκατίζει πλέον τις θάλασσές μας. Ένδειξη αυτής της πολιτικής επιρροής που έχουν, είναι η πρόσφατη Υπουργική Απόφαση για θέματα αλιείας της 5ης Μαρτίου 2008 (ΦΕΚ 368, τεύχος 2ο), με την οποία -σε παρέκκλιση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1967/2006 για την αλιεία- δίνεται η δυνατότητα στις μηχανότρατες να ψαρεύουν σε απόσταση μέχρι ένα ναυτικό μίλι από την ακτή.

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ στηρίζουν τη σημερινή κινητοποίηση των παράκτιων ψαράδων και καλούν τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κοντό να ανακαλέσει αμέσως την Υπουργική Απόφαση, να εφαρμόσει τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για την αλιεία και να ξεκινήσει από μηδενική βάση έναν ουσιαστικό διάλογο με τη συμμετοχή των παράκτιων αλιέων, των περιβαλλοντικών οργανώσεων, των τοπικών κοινωνιών και των θαλάσσιων ερευνητικών κέντρων. Στόχος θα πρέπει να είναι η διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη βιώσιμη αλιεία και τη θαλάσσια βιοποικιλότητα, που αξιοποιώντας αποτελεσματικά μεταξύ άλλων και τους πόρους από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιεία -ιδιαίτερα τον Άξονα 4- του ΕΣΠΑ/4ου Κ.Π.Σ. θα πετύχει μέσα στην επόμενη πενταετία:

– την ανάκαμψη των πληθυσμών των αλιευμάτων,

– την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας,

– την προώθηση μιας βιώσιμης αλιείας που θα διατηρεί τους θαλάσσιους πόρους μακροχρόνια και θα εξασφαλίζει την ευημερία των αλιέων και των παράκτιων κοινωνιών,

– τη διασφάλιση πρόσθετων εισοδημάτων για τους παράκτιους ψαράδες μέσω νέρων ρόλων που μπορεί να αναλάβουν (συμμετοχή τους στην προστασία των θαλάσσιων περιοχών και ιδιαίτερα θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, αλιευτικός τουρισμός και περιβαλλοντικές ξεναγήσεις κα)

– τη θέσπιση αυστηρών προδιαγραφών για τον έλεγχο των επιπέδων ρύπανσης και μόλυνσης ψαριών και οστρακοειδών,

– τον ουσιαστικό έλεγχο λειτουργίας των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας

Η Εκτελεστική Γραμματεία
των Οικολόγων Πράσινων

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top