Όχι στη δημιουργία νέων λιθανθρακικών μονάδων λένε βουλευτές και νομάρχες από τους νομούς στους όποιους προγραμματίζεται ή φημολογείται η δημιουργία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τον εισαγόμενο λιθάνθρακα.
Αυτό προκύπτει από τις απαντήσεις 16 βουλευτών (επί συνόλου 32) και 5 Νομαρχών (επί συνόλου 6) σε ερωτηματολόγιο της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς που απευθύνονταν στους αιρετούς των νομών Αιτωλοακαρνανίας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Καβάλας, Μαγνησίας και Φθιώτιδας. Τα αποτελέσματα είναι ενδεικτικά της στάσης των τοπικών κοινωνιών απέναντι στον λιθάνθρακα. Είναι χαρακτηριστικό ότι κανείς δεν υπερασπίστηκε τη σκοπιμότητα κατασκευής λιθανθρακικών μονάδων στις περιοχές τους. Αντιθέτως, 16 βουλευτές και 5 νομάρχες διατύπωσαν ευθέως την αντίθεσή τους στον λιθάνθρακα, στέλνοντας μήνυμα προς την Πολιτεία και τις επιχειρήσεις ηλεκτροπαραγωγής. Από τους 38 πολιτικούς που έλαβαν το ερωτηματολόγιο, 17 δεν απάντησαν παρόλο που ζητήθηκε η άποψή τους σε δύο μόλις ερωτήσεις.
«Συγχαίρουμε τους βουλευτές και νομάρχες που τάσσονται ενάντια στον λιθάνθρακα. Με τη στάση τους δείχνουν περίτρανα ότι στέκονται πάνω από κομματικές σκοπιμότητες, αναγνωρίζοντας τις ανησυχίες της επιστημονικής κοινότητας για την κλιματική αλλαγή και την περιβαλλοντική υποβάθμιση της χώρας και των περιοχών τους», σχολιάζει ο Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής του WWF Ελλάς.
«Θέλουμε να ελπίζουμε ότι ο λόγος μη συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου από τους μισούς βουλευτές δεν σχετίζεται με πολιτικά κριτήρια και ότι θα δώσουν στο άμεσο μέλλον ξεκάθαρες απαντήσεις στους πολίτες», καταλήγει ο Δημήτρης Καραβέλλας.
Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων του ερωτηματολογίου αποτελεί μέρος των προσπαθειών του WWF Ελλάς για ενημέρωση της κοινής γνώμης για τις απόψεις των πολιτικών σχετικά με το φλέγον θέμα «λιθάνθρακας». Στους αμέσως επόμενους μήνες, θα ενταθούν οι ενέργειες της οργάνωσης, ώστε αφενός μεν να αποτραπεί η δημιουργία λιθανθρακικών μονάδων, αφετέρου δε να διατυπωθούν σαφείς και υλοποιήσιμες λύσεις που θα οδηγήσουν την Ελλάδα σε αποτελεσματική μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.
«Το WWF Ελλάς αποτελεί μέλος της ‘Συμμαχίας ενάντια στον λιθάνθρακα’, που απαρτίζεται από 7 Δήμους και Κοινότητες, στα διοικητικά όρια των οποίων πρόκειται να κατασκευαστούν οι νέες ρυπογόνες μονάδες. Μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση, τους περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένους πολιτικούς και την κοινωνία των πολιτών θέλουμε να δείξουμε ότι ο λιθάνθρακας δεν χωράει στο ενεργειακό ισοζύγιο και ότι υπάρχουν άλλες ‘καθαρές’ λύσεις, που είναι άμεσα διαθέσιμες, αρκεί να υπάρχει η κατάλληλη πολιτική βούληση», επισημαίνει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος εκστρατειών του WWF Ελλάς.
Η δημοσίευση των απαντήσεων των τοπικών πολιτικών έρχεται σε μια κρίσιμη χρονικά στιγμή, όπου εντείνονται οι συζητήσεις στην κυβέρνηση για τη νέα ενεργειακή πολιτική της χώρας. Το WWF Ελλάς θεωρεί ότι ο νέος μακροχρόνιος σχεδιασμός που θα εκδοθεί σύντομα από το Υπουργείο Ανάπτυξης θα αποτελέσει δείκτη των προθέσεων της πολιτικής ηγεσίας της χώρας απέναντι στην ανησυχία των πολιτών για τον ‘ρυπογόνο’ λιθάνθρακα.
Επισυνάπτονται οι ονομαστικές απαντήσεις των βουλευτών και του ΚΚΕ.
Δείτε στο http://climate.wwf.gr περισσότερες πληροφορίες για τη «Συμμαχία ενάντια στον λιθάνθρακα».
Οι έξι νομοί
Τα ερωτηματολόγια στάλθηκαν στους βουλευτές και νομάρχες των έξι νομών στους οποίους προγραμματίζονται μονάδες λιθάνθρακα.
- Εύβοια:
Στον Δήμο Κηρέως (Μαντούδι) προγραμματίζεται μονάδα από λιθάνθρακα, ισχύος 460 MW, από την εταιρία Ήρων Θερμοηλεκτρική (όμιλος ΤΕΡΝΑ). Η συγκεκριμένη μονάδα έχει λάβει θετική γνωμοδότηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, παρά την αντίθεση των πολιτών, και το γεγονός ότι οι δημότες της περιοχής πίστευαν ότι η συγκεκριμένη μονάδα θα λειτουργούσε με βιομάζα ως καύσιμο.
Στον Δήμο Ταμυνέων (Αλιβέρι) προγραμματίζεται μονάδα από λιθάνθρακα, ισχύος 700-800 MW, από τη ΔΕΗ ΑΕ. Η μονάδα πρόκειται να γίνει σε μια εξαιρετικά βεβαρημένη περιοχή, τη στιγμή που στην περιοχή προγραμματίζονται ήδη μονάδες φυσικού αερίου.
- Βοιωτία
Στα ¶σπρα Σπίτια Βοιωτίας, που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου Διστόμου και των Κοινοτήτων Αντίκυρας και Κυριακίου, προγραμματίζεται μονάδα λιθάνθρακα ισχύος 600 MW, από την Endesa Hellas. Και αυτή η μονάδα έχει λάβει θετική γνωμοδότηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, παρά την αντίθεση των πολιτών και το γεγονός ότι βρίσκεται σε ήδη βεβαρημένη περιβαλλοντικά περιοχή.
- Αιτωλοακαρνανία
Στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας προγραμματίζεται μονάδα από λιθάνθρακα ισχύος 600 MW, από την Edison Hellas. Για τη μονάδα έχει κατατεθεί αίτηση στη ΡΑΕ, παρά την αντίθεση των πολιτών και το γεγονός ότι το λιμάνι της περιοχής δεν μπορεί να λειτουργήσει ως σημείο εκφόρτωσης του ρυπογόνου άνθρακα.
- Φθιώτιδα
Στον Δήμο Οπουντίων (Λάρυμνα) προγραμματίζεται μονάδα από λιθάνθρακα, ισχύος 700-800 MW, από τη ΔΕΗ ΑΕ. Οι πολίτες του Δήμου και το Δημοτικό Συμβούλιο έχουν ταχθεί ενάντια σε αυτό το ενδεχόμενο
- Μαγνησία, και
6. Καβάλα
Η Νέα Καρβάλη στην Καβάλα και ο Αλμυρός στη Μαγνησία εμφανίζονται ως τα επικρατέστερα σημεία που θα καταλήξει το νέο ρυπογόνο εγχείρημα της ΔΕΗ για μονάδα λιθάνθρακα ισχύος 1600 MW. Πρόκειται για την ίδια μονάδα που οι κάτοικοι της περιοχής Ensdorf στη Γερμανία απαγόρευσαν στην γερμανική εταιρία ηλεκτροπαραγωγής RWE να εγκαταστήσει στα μέρη του.
Οι απαντήσεις των Νομαρχών
Όλοι οι Νομάρχες των παραπάνω περιοχών απάντησαν κατά της δημιουργίας νέων λιθανθρακικών μονάδων, εκτός από τον Νομάρχη Φθιώτιδας, ο οποίος δεν μας έστειλε απάντηση.
Αποστολή ερωτηματολογίου
Το ερωτηματολόγιο στάλθηκε για πρώτη φορά στους 32 βουλευτές και έξι νομάρχες στις 5 Φεβρουαρίου 2008, με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή φαξ. Ακολούθησαν τηλεφωνικές επαφές με τις γραμματείες των πολιτικών, ενώ το ίδιο ερωτηματολόγιο στάλθηκε άλλες δυο φορές.
Το ερωτηματολόγιο
Το ερωτηματολόγιο περιείχε δυο μόνο ερωτήσεις.
Α. Είστε υπέρ ή κατά της εισαγωγής λιθάνθρακα από τρίτες χώρες με σκοπό την καύση του σε νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής;
Β. Είστε διατεθειμένοι να επιτρέψετε τη δημιουργία μονάδας από λιθάνθρακα στο Νομό σας, σήμερα ή στο απώτερο μέλλον;