Φυτά & σπόρους μοιράζει η εναλλακτική κοινότητα Πελίτι στην Κομοτηνή

Το ενδιαφέρον μας για την τροφή και το νερό και ιδιαίτερα για την τύχη της γεωργίας, δεν μπορεί να περιορίζεται φυσικά στην παρουσίαση των “κακώς κειμένων” ανά τον κόσμο και να παραλείψει την αναφορά στις αξιόλογες δράσεις και κινήσεις που γίνονται στη χώρα μας.

Τα τελευταία πενήντα χρόνια χάθηκαν οι περισσότερες από τις ντόπιες ποικιλίες σιτηρών, λαχανικών, δέντρων καθώς και αυτόχθονες φυλές αγροτικών ζώων, όπως οι βραχυκερατικές αγελάδες, τα ελληνικά άλογα, πρόβατα κ.λ.π Αυτό έγινε γιατί οι γεωργοί άφησαν τις παραδοσιακές ποικιλίες και στράφηκαν στους καινούριους σπόρους που υπόσχονταν πολλά . Ευθύνη όμως έχουμε κι εμείς που δεν στηρίξαμε τους γεωργούς, καταναλώνοντας παραδοσιακές ποικιλίες. Ευθύνη έχουν και οι κυβερνώντες καθώς και οι εταιρίες παραγωγής σπόρων
Ντόπιες ποικιλίες είναι οι ποικιλίες φυτών  που καλλιεργούνται από την αρχαιότητα ως σήμερα ή ποικιλίες που ήρθαν από άλλες περιοχές και προσαρμόστηκαν στις εδαφοκληματικές συνθήκες της χώρας μας.  Εξελίσσονται μέσα στους αιώνες από τις επιλογές των αγροτών και προσαρμόζονται στις συνθήκες κάθε τόπου.
Στην Ελλάδα χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ το 1951 δεν χρησιμοποιούνται ακόμη καθόλου υβρίδια καλαμποκιού, σήμερα συμβαίνει να μην καλλιεργούνται πουθενά ντόπιες ποικιλίες παρά μόνο υβρίδια. Επίσης χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 1927, η καλλιέργεια του σιταριού περιλάμβανε 100% ντόπιες ποικιλίες, το 1969 μόνο 10%, ενώ σήμερα κυριολεκτικά έχει εκτοπιστεί από  την καλλιέργεια το σύνολο των παλιών ποικιλιών. Από τις 111 ποικιλίες και πληθυσμούς μαλακού σταριού και 139 ποικιλίες και πληθυσμούς σκληρών σιτηρών, απόμειναν μόνον οι 20. Από τις 210 ποικιλίες και πληθυσμούς καλαμποκιού απόμειναν μόνον 30. Ακόμη καλλιεργούνταν:  99 ποικιλίες και πληθυσμοί κριθαριού, 39 ποικιλίες και πληθυσμοί βρώμης και 605 ποικιλίες φασολιού που σχεδόν έπαψαν πλέον να καλλιεργούνται.

Φέτος για 8η χρονιά τα δημοτικά σχολεία 9ο, 1ο, 4ο, 5ο, 7ο, 8ο, 10ο και 11ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής, το ειδικό Σχολείο Κομοτηνής, το  Δημοτικό Σχολείο Θρυλορίου, το Δημοτικό Σχολείο Ιάσμου και η εναλλακτική κοινότητα Πελίτι(www.peliti.gr). Υπό την αιγίδα και χορηγία του Δήμου Κομοτηνής θα μοιράσουν περίπου 3500 φυτά και σπόρους παραδοσιακών ποικιλιών. Η εκδήλωση γίνεται στα πλαίσια του εορτασμού τις 7η Απριλίου, μέρας αφιερωμένη στις ντόπιες ποικιλίες Μ’ αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να βοηθήσουν στον αγώνα που γίνεται για να μην χαθεί κι άλλο η κληρονομιά των παππούδων μας.
Η εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 11 Απριλίου στις 11 το πρωί στην πλατεία Κομοτηνής. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Γ. Κηπουρός επαγγελματίας καλλιεργητής επί 50 χρόνια ντόπιων ποικιλιών, χωρίς φάρμακα και χωρίς λιπάσματα.

Περισσότερες πληροφορίες :Δομπάζης Νίκος 6944284612 2531027340

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top