ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΓΙΑ ΤΡΕΝΑ ΦΙΛΙΚΑ ΣΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ

    
Ανοικτή επιστολή προς τον υπουργό Μεταφορών Μ. Λιάπη απηύθυναν οι Οικολόγοι Πράσινοι για το θέμα της πανευρωπαϊκής Χάρτας Δικαιωμάτων των Επιβατών Σιδηροδρόμου. Το τελικό σχέδιο της Χάρτας είχε υπερψηφιστεί τον περασμένο Ιανουάριο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και τώρα εκκρεμεί η κύρωσή του και από το Συμβούλιο των Υπουργών Μεταφορών προκειμένου να αποκτήσει δεσμευτική ισχύ.

Στο σχέδιο που είχε εγκριθεί από το Ευρωκοινοβούλιο, περιλαμβάνονται και τροπολογίες που είχαν κατατεθεί από τους Πράσινους και είχαν εγκριθεί με μεγάλη πλειοψηφία για:
• Δικαίωμα μεταφοράς ποδηλάτων, παιδικών καροτσιών και αναπηρικών αμαξιδίων σε όλα τα τρένα.
• Ίσες δυνατότητες πρόσβασης για τα άτομα με μειωμένη κινητικότητα, όπως ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία.

Αν η Χάρτα εγκριθεί, τα δικαιώματα αυτά θα ισχύσουν χωρίς εξαιρέσεις σε όλα τα επιβατικά τρένα των 27 χωρών-μελών. Ιδιαίτερη σημασία έχει κάτι τέτοιο για τη μεταφορά ποδηλάτου, καθώς σήμερα τα περισσότερα διεθνή δρομολόγια, τα τρένα υψηλών ταχυτήτων και τα τρένα Intercity, αρνούνται να δεχθούν ποδήλατα. Το ίδιο πρόβλημα εμφανίζεται με οξύτητα και στα τρένα του ΟΣΕ, όπου οι συρμοί που δέχονται ποδήλατα είναι πια ελάχιστοι (και συχνά εξαιρετικά αργοί και υποβαθμισμένοι). Αποτελεί ίσως ειρωνεία ότι την ίδια στιγμή το ποδήλατο μπορεί να μεταφέρεται ελεύθερα ως αποσκευή σε όλες τις αεροπορικές πτήσεις…

Εν όψει της σχετικής συζήτησης στην επόμενη σύνοδο των Υπουργών Μεταφορών (τον ερχόμενο Μάιο ή Ιούνιο), οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν τον Έλληνα Υπουργό Μεταφορών να δεσμευθεί ότι θα τοποθετηθεί θετικά για τη Χάρτα και θα τη στηρίξει, για λογαριασμό της χώρας μας, με την ψήφο του.

Παράλληλα με την επιστολή, προτείνουν σε πρωτοβουλίες και κινήσεις πολιτών που ενεργοποιούνται για το ποδήλατο ή για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες να στείλουν παρόμοια μηνύματα προς τον υπουργό Μεταφορών, στην ηλεκτρονική διεύθυνση press@yme.gov.gr και στο liapis@parliament.gr

Η Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Για περισσότερες πληροφορίες: Γιάννης Παρασκευόπουλος, 6979 952070

ΥΓ Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα συμμετέχουν στην πορεία των ποδηλατών, το Σάββατο 31.03, 12 το μεσημέρι, από το Άγαλμα της Αθηνάς (Πεδίο Άρεως) προς το Δημαρχείο και τα γραφεία του ΟΑΣΑ.

Το σχέδιο της Χάρτας βρίσκεται στο http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P6-TA-2007-0005+0+DOC+XML+V0//EL

Ακολουθεί συνημμένη η επιστολή προς τον κο Λιάπη.

Προς τον Υπουργό Μεταφορών κ. Μιχ. Λιάπη

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Όπως σας είναι πιθανότατα γνωστό, στις 18 Ιανουαρίου 2007 η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε με μεγάλη πλειοψηφία το σχέδιο της Χάρτας Δικαιωμάτων των Επιβατών Σιδηροδρόμου. Στο σχέδιο που εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο έχουν περιληφθεί και διατάξεις που κατοχυρώνουν:

• Δικαίωμα μεταφοράς ποδηλάτων, παιδικών καροτσιών και αναπηρικών αμαξιδίων με όλα τα επιβατικά τραίνα.
• Ίσες δυνατότητες πρόσβασης για τα άτομα με μειωμένη κινητικότητα, όπως ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην πανευρωπαϊκή κατοχύρωση των δικαιωμάτων αυτών:
• Η πρόσβαση σε φιλικά προς το περιβάλλον μέσα μετακίνησης, όπως ο σιδηρόδρομος, αποτελεί δικαίωμα και για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες: η εθνική και η ευρωπαϊκή νομοθεσία, οφείλουν να διασφαλίζουν και πρακτικά τη δυνατότητα να ασκείται το δικαίωμα αυτό.
• Η δυνατότητα εύκολης μεταφοράς ποδηλάτου από πόλη σε πόλη αποτελεί βασικό στοιχείο κάθε βιώσιμης πολιτικής για τις αστικές μετακινήσεις. Η κατοχύρωσή της θα έθετε παράλληλα τις βάσεις για να αρχίσει να αναπτύσσεται και στη χώρα μας ο ποδηλατικός τουρισμός, που σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αποτελεί έναν από τους δυναμικότερους τομείς ήπιου και βιώσιμου τουρισμού.
Η Χάρτα Δικαιωμάτων των Επιβατών Σιδηροδρόμου χρειάζεται τώρα να εγκριθεί και από το Συμβούλιο των Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αποκτήσει δεσμευτικό χαρακτήρα.

Εν όψει λοιπόν της συζήτησης στο Συμβούλιο Υπουργών, σας καλούμε να τοποθετηθείτε θετικά για λογαριασμό της χώρας μας και να στηρίξετε με την ψήφο σας την υιοθέτηση της Χάρτας.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Τάσος Κρομμύδας

                                                                                            

2 σκέψεις για το “ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΓΙΑ ΤΡΕΝΑ ΦΙΛΙΚΑ ΣΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ”

  1. Μέχρι τώρα, η μόνη περίπτωση ν’ανέβαζες ποδήλατο σε τρένο ήταν να πετύχεις εισπράκτορα αλληλέγγυο ή γνωστό, όπως έίχε συμβεί σε μένα κάποτε.
    Θα είναι σημαντική κατάκτηση να περάσει. Και ας μας κοιτάνε με μισό μάτι…

  2. Καλή εξέλιξη, αν υιοθετηθεί στα εληνικά τρένα και για την Αθήνα. Για τη Θεσσαλονίκη θα κάνουμε καμμιά κίνηση για τα ποδήλατα; Ή θα περιμένουμε πρώτα να αποκτήσουμε προαστιακό;

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top