«Δεν θέλουμε να πεθάνει η λιμνοθάλασσα του Αμβρακικού», είπαν νέοι και μεγαλύτεροι πολίτες, ψαράδες, τοπικοί άρχοντες και εκπρόσωποι φορέων από την Πρέβεζα, την Αρτα και την Αιτωλοακαρνανία, στο κάλεσμα που απηύθυναν ο Δήμος Πρέβεζας και περιβαλλοντικοί σύλλογοι της πόλης, χθες λίγο μετά τις 11 το πρωί.
Τα τελευταία χρόνια η λιμνοθάλασσα του Αμβρακικού αργοπεθαίνει, όπως υποστηρίζουν επιστήμονες, από τη συστηματική μόλυνση, τα ανεπεξέργαστα βιομηχανικά και αστικά λύματα και τις αλόγιστες ανθρώπινες δραστηριότητες, παρ’ ότι προστατεύεται από τη Συνθήκη Ραμσάρ και θεωρείται από τα σπουδαιότερα οικοσυστήματα.
Χθες, αντιπροσωπείες απ’ όλα τα κόμματα και πάνω από 1.000 πολίτες και 35 εκπρόσωποι φορέων, ακόμη και από την Αρτα και την Αιτωλοακαρνανία, μετείχαν στον συμβολικό αποκλεισμό του λιμανιού ενώ παρών ήταν και ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μετά το πέρας της εκδήλωσης είχε συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο γ.γ. ΥΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Τρυφωνίδης, από το ΠΑΣΟΚ ήταν οι βουλευτές Βαγγέλης Παπαχρήστος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Δημήτρης Τσιρώνης, ο Γιάννης Μπανιάς από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΚΚΕ εκπροσώπησε ο Κώστας Κωτσαντής. Από την Αυτοδιοίκηση, παρόντες ήταν οι νομάρχες Πρέβεζας, Βασίλης Ιωάννου, και Αρτας, Γιώργος Παπαβασιλείου, οι δήμαρχοι Πρέβεζας, Μιλτιάδης Κλάπας, Αμβρακικού, Γιώργος Σιώζος, Ανακτορίου, Γιώργος Αποστολάκης, ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, Κώστας Αλεξίου, κ.ά.
«Είμαστε στο σημείο μηδέν· ο Αμβρακικός κινδυνεύει. Οφείλουμε να πιέσουμε την πολιτεία για ένα ειδικό αναπτυξιακό, καινοτόμο πρόγραμμα, παρόμοιο μ’ αυτό που εγκρίθηκε και αφορά στην Πίνδο. Ζητάμε να προστατευθεί η λιμνοθάλασσα και παράλληλα να υπάρξει αειφορική ανάπτυξη», ανέφερε ο νομάρχης Βασίλης Ιωάννου.
«Ο βυθός του Αμβρακικού έχει υποστεί πολύ μεγάλη καταστροφή», μας είπε ο δήμαρχος Πρέβεζας Μιλτιάδης Κλάπας, «και αν δεν προστατευθεί θα μετατραπεί σύντομα σε “νεκρό” υγρότοπο».
Εκπρόσωποι φορέων που μετείχαν στην εκδήλωση τόνιζαν πως δεν αρκεί μόνο η ανακήρυξη της περιοχής σε εθνικό πάρκο, που έγινε πριν από λίγες ημέρες, έπειτα από μακροχρόνια καθυστέρηση, με κοινή υπουργική απόφαση. Χρειάζεται να εκλείψουν οι αιτίες που είχαν ως αποτέλεσμα την ελάττωση των ρυθμών ανανέωσης των υδάτων και την αύξηση της ρύπανσης.
ΠΗΓΗ: http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=29776704
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ:
http://ecology-salonika.gr/lib/?p=1921
http://ecology-salonika.gr/lib/?p=1883
http://ecology-salonika.gr/lib/?p=1882