Το 1981 τα κράτη μέλη του ΟΗΕ, με αφορμή την Πρώτη Δεκαετία του Νερού, είχαν υπολογίσει ότι θα χρειαστούν 15 χρόνια για να εξασφαλιστεί η πρόσβαση όλων στο νερό. 27 χρόνια αργότερα, ενώ διανύουμε την Δεύτερη Δεκαετία του Νερού (2005-2015), ο ένας στους πέντε ανθρώπους του πλανήτη, δηλαδή 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό.
Αν και η πρόσβαση σε καθαρό και ασφαλές νερό αποτελεί ένα από τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, το 50% του πληθυσμού των αναπτυσσόμενων χωρών εκτίθεται σε μολυσμένες πηγές νερού με επιπτώσεις όχι μόνο στην υγεία αλλά και στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη κοινοτήτων και ολόκληρων κρατών.
Η έλλειψη καθαρού νερού είναι βασικό συστατικό του κύκλου της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες και η αδυναμία αντιμετώπισης του σημαίνει παραδοχή της παγκόσμιας ανισότητας και αδικίας. Η κακή και άνιση διαχείριση του νερού, η άνιση παροχή υπηρεσιών, η έλλειψη δίκαιων, υπεύθυνων και βιώσιμων πρακτικών είναι όλα άμεσες αιτίες της σημερινής παγκόσμιας κρίσης.
Παράλληλα οι αυξανόμενες τάσεις για εμπορευματοποίηση του νερού οδηγούν σε όξυνση των προβλημάτων αυτών ενώ δυσχεραίνουν τις όποιες τοπικές ή/και εναλλακτικές πρωτοβουλίες για επίλυση της κρίσης.
Το νερό αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα και δημόσιο κοινό αγαθό-όχι μια απλή πρώτη ύλη για ιδιωτική και εμπορική χρήση. Οι υδατικοί πόροι απαιτούν συλλογική και βιώσιμη διαχείριση ώστε να προστατευτούν το περιβάλλον, τα δικαιώματα των μελλοντικών γενεών καθώς και άμεσα τα δικαιώματα όλων στον πλανήτη και ιδιαίτερα των φτωχών λαών. Η σκανδαλώδης αδιαφορία και έλλειψη πολιτικής βούλησης για την εξασφάλιση πρόσβασης όλων σε καθαρό και ασφαλές νερό πρέπει άμεσα να τερματιστεί.
H One Earth σε συνεργασία με άλλες διεθνείς οργανώσεις και δίκτυα ζητά:
Από τις κυβερνήσεις των ανεπτυγμένων κρατών και τους διεθνείς οργανισμούς να αυξήσουν και να κατευθύνουν την αναπτυξιακή τους βοήθεια προς τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες με προτεραιότητα τις βασικές υποδομές εξασφάλισης πόσιμου νερού.
Από τις ηγεσίες των αναπτυσσόμενων χωρών να στοχεύσουν τις αναπτυξιακές τους προτεραιότητες ώστε να δοθεί προτεραιότητα στην άμεση και δίκαιη πρόσβαση του συνόλου του πληθυσμού σε καθαρό και ασφαλές νερό, ανεξάρτητα από την οικονομική ή κοινωνική του θέση.
Από τους διεθνείς οργανισμούς να υιοθετήσουν κανονισμούς και μέτρα τα οποία θα προστατέψουν το νερό από την εμπορευματοποίησή και ιδιωτικοποίηση του, εξαιρώντας το από τις διαπραγματεύσεις για το διεθνές εμπόριο και τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι η πρόσβαση σε αυτό αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.
Από τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα τα ανεπτυγμένα βιομηχανικά κράτη να λάβουν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες και της πρόσβασης του πληθυσμού σε καθαρό νερό, περιλαμβανομένης της δημιουργίας ειδικού χρηματοδοτικού μέσου στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών αντίστοιχο του Παγκόσμιου Προγράμματος Επισιτισμού (WFP).
Από την Ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για αύξηση της βοήθειας προς τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες με έμφαση σε προγράμματα εξασφάλισης πόσιμου νερού
Τι κάνουμε
Η One Earth έχει ένα σαφή προσανατολισμό προς την κατεύθυνση της δημιουργίας υποδομών εξασφάλισης νερού σε αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου.
Έχουμε πλέον αποκτήσει σημαντική τεχνογνωσία και έχουμε την ετοιμότητα να εξασφαλίσουμε νερό γρήγορα και αποτελεσματικά σε πληθυσμούς που στερούνται αυτό που όλοι εμείς θεωρούμε αυτονόητο αγαθό επιβίωσης.
Στο Νταρφούρ, στο Σουδάν, από το 2003, η One Εarth εργάζεται για την εξασφάλιση καθαρού και πόσιμου νερού στους καταυλισμούς εκτοπισθέντων Bilail, Guldi, Dal Al Angra, Bida και Om Gadity, στο νότιο Νταρφούρ, δίνοντας πρακτική λύση σε χιλιάδες άτομα, που εκδιώχθηκαν με τη βία από τα χωριά τους. Παρά τις αντιξοότητες και τα προβλήματα, λόγω του συνεχιζόμενου εμφυλίου, η One Earth παραμένει στο Νταρφούρ και επεκτείνει το έργο της δημιουργίας κέντρων παροχής νερού για εκτοπισμένους με ολοκληρωμένα κέντρα νερού που περιλαμβάνουν τη διάνοιξη γεωτρήσεων, συστήματα άντλησης, χώρους αποθήκευσης και δίκτυα διανομής.
Στην Αιθιοπία ολοκληρώσαμε πρόσφατα ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο ύδρευσης ενός σχολείου δυναμικότητας 1.000 μαθητών και δύο ενδιάμεσων κοινοτήτων, ολοκληρώνοντας έργα υδρομάστευσης, κατασκευής δικτύου μεταφοράς και διανομής καθώς και δεξαμενές αποθήκευσης. Το έργο αυτό έχει μια ιδιαίτερη σημασία για τον επωφελούμενο πληθυσμό αφού εντάσσεται στο πλαίσιο μιας μακρόχρονης αναπτυξιακής παρέμβασης της οργάνωσης μας σε αυτή την απομακρυσμένη περιφέρεια, η οποία μαστίζεται από τη φτώχεια και την περιβαλλοντική υποβάθμιση.
Στην Παλαιστίνη, η One Earth, από το 2004 δίνει λύση στο έντονο πρόβλημα λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν οι αποκλεισμένες από το τείχος του αίσχους κοινότητες, στη Δυτική όχθη στην περιοχή της Ραμάλα με ένα μεγάλο πρόγραμμα κατασκευής υπόγειων δεξαμενών και εκπαίδευσης του πληθυσμού σε τεχνικές εξοικονόμησης νερού το οποίο υλοποιείται με μεγάλη επιτυχία. Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα κατασκευάστηκαν 34 δεξαμενές και ολοκληρώθηκε έργο υδρομάστευσης για την εξασφάλιση της πρόσβασης σε ασφαλές και καθαρό νερό, κατοίκων οκτώ κοινοτήτων στη Δυτική όχθη.
Τα παραπάνω προγράμματα χρηματοδοτούνται από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας και πόρους προερχόμενους από δωρεές μελών και υποστηρικτών της One Earth.
Πώς να βοηθήσετε
Για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε υποδομές παροχής νερού σε ακόμα περισσότερους ανθρώπους αλλά και για ένα κόσμο απαλλαγμένο από τη φτώχεια, χρειαζόμαστε τη δική σου υποστήριξη και συνδρομή. Υπάρχουν πολλοί νέοι τρόποι με τους οποίους μπορεί κανείς να βοηθήσει ανάλογα με τις δυνατότητες και τις προτιμήσεις του.
ΠΗΓΗ: www.oneearth.gr