Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον Λιθάνθρακα

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταφεύγει ο Δήμος Κηρέως στην Εύβοια, στα όρια του οποίου (Μαντούδι) σχεδιάζεται η εγκατάσταση λιθανθρακικής μονάδας.
Συγκεκριμένα ο δήμος, κάνοντας χρήση του άρθρου 194 της Συνθήκης της Ε.Ε., απέστειλε αναφορά στην Επιτροπή Αναφορών του Κοινοβουλίου, με την οποία προσβάλλει τη θετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ, για την εγκατάσταση του εργοστασίου.

Επίσης ο δήμος, επικαλούμενος το έννομο συμφέρον της τοπικής κοινωνίας, ζητεί από το Ευρ. Κοινοβούλιο να υιοθετήσει την αρνητική θέση του Δήμου Κηρέως για την εγκατάσταση της λιθανθρακικής μονάδας στην περιοχή και να αποδοκιμάσει τη στάση των ελληνικών αρχών, οι οποίες αρνούνται να εισακούσουν τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας.

Η συνέχεια της κίνησης αυτής προς τα όργανα της Ε.Ε., είναι η αναφορά του δήμου να διαβιβαστεί, είτε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είτε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα περαιτέρω.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», την κίνηση αυτή του δήμου θα ακολουθήσουν και άλλες προσφυγές προς τις ελληνικές αρχές και τα Διοικητικά Δικαστήρια, εφόσον το υπουργείο Ανάπτυξης υιοθετήσει τη θετική γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής. Μέχρι στιγμής πάντως, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Εύβοιας και η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων έχουν ταχθεί ομόφωνα εναντίον της εγκατάστασης της λιθανθρακικής μονάδας ηλεκτροπαραγής στο Μαντούδι.

Αλλαγή τεχνολογίας

Εν τω μεταξύ στελέχη της εταιρείας ΤΕΡΝΑ που προωθεί την κατασκευή της λιθανθρακικής μονάδας, σε ενημέρωση που έκαναν προς τους τοπικούς φορείς, για τα επενδυτικά σχέδια του ομίλου στην περιοχή, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιλεγεί άλλη τεχνολογία για την καύση λιθάνθρακα, από αυτή που είχε αρχικά προταθεί.

Συγκεκριμένα, ενώ η θετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ έγινε για την τεχνολογία της ρευστοποιημένης κλίνης, με υπερκρίσιμα χαρακτηριστικά ατμού, η ΤΕΡΝΑ εκτιμά ότι εξαιτίας της αδυναμίας των κατασκευαστών να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους ως προς το χρόνο παράδοσης του εξοπλισμού, «δεν αποκλείεται η αλλαγή του προτεινόμενου κατασκευαστή από άλλον με την ισοδύναμη περιβαλλοντικά τεχνολογία του κονιοποιημένου λιθάνθρακα άλλης ονομαστικής ισχύος».

Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που ασχολούνται με το θέμα, θα σημάνει αύξηση εκπομπών σε ρύπους, όπως οξείδια του αζώτου, ενώ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα παραμένουν σταθερές, άρα δηλαδή δεν θα χρησιμοποιεί τη βέλτιστη τεχνολογία καύσης, όπως επιβάλλουν οι κοινοτικές ντιρεκτίβες σ’ αυτές τις περιπτώσεις.

 

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 14/03/2008

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=14.03.2008,id=45076488

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top