ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 08/03/2008
Προς ακύρωση φαίνεται πως πηγαίνει το έργο της υποθαλάσσιας αρτηρίας της Θεσσαλονίκης. Το ενδεχόμενο αυτό γίνεται ορατό μετά τις προσφυγές που έχουν υποβληθεί στο ΣτΕ από κατοίκους της πόλης λόγω των πολλαπλών επιπτώσεων του έργου στην πόλη, ενώ υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Πρόσφατα το υπουργείο Πολιτισμού κήρυξε διατηρητέα κτίρια στο λιμάνι που προβλέπεται να κατεδαφιστούν για τις ανάγκες του έργου.
Από την πλευρά του ομίλου που έχει αναλάβει το έργο διατυπώνονται τώρα ερωτήματα για τη σοβαρή επιβάρυνση της παραλιακής ζώνης κατά τη φάση της κατασκευής. Φαίνεται επίσης ότι ενστερνίζονται τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί από χρόνια για μεγάλη ζεύξη που θα οδηγεί σε αραιοδομημένη περιοχή, κοντά στο αεροδρόμιο. Με αυτή τη λύση απαλλάσσεται το κέντρο της πόλης από τη διαμπερή κυκλοφορία και δεν μετατίθεται το πρόβλημα κατά 4 χλμ. όπως θα συμβεί με τη σημερινή υποθαλάσσια, ενώ εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις για χρήση μηχανήματος ανάλογου με τον μετροπόντικα που θα μπορεί να κατασκευάζει τις σήραγγες κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας χωρίς επιπτώσεις στην παραλία. Σε περίπτωση που η πρόταση γίνει αποδεκτή από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ θα πρέπει να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για το έργο.
Πηγή: http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=67032632
Διαδικτυακοί τόποι για την υποθαλάσσια
http://ypothalassia.wordpress.com/
http://www.peiratesalonica.gr/
και μια δράση για την υποθαλάσσια το Σάββατο 8/3
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=839423
Όχι στην Υποθαλάσσια της Θεσσαλονίκης!
Υπάρχουν και άλλες λύσεις για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Θα μπορούσε με τα ίδια χρήματα να υλοποιηθούν μια σειρά από έργα τα οποία θα είχαν πολλαπλάσια αποτελέσματα:
– η λειτουργία ενός τραμ το οποίο θα λειτουργεί στην παράλια δίπλα στην θάλασσα. σε περίπτωση που δεν είναι αρκετή η υπάρχουσα παράλια (σε πλάτος) ας μπαζωθούν και 1-2 μέτρα ακόμη.
– έργα παρέμβασης στον ήδη υπάρχων περιφερειακό με σκοπό να απαλειφθούν οι ανηφόρες και οι κατηφόρες που πάντα καθυστερούν την κίνηση των βαρέων οχημάτων και των νέων ή / και «φοβισμένων» οδηγών.
– δημιουργία νέου υπόγειου περιφερειακού, ακριβώς κάτω από τον ήδη υπάρχων, διπλής κυκλοφορίας με εισόδους και εξόδους.
– δημιουργία νέων μικρών υπόγειων πάρκινγκ, σχεδόν ένα για κάθε οικοδομικό τετράγωνο.
Ας μην φοβόμαστε να επεκταθούμε υπόγεια εφόσον δεν έχουμε άλλες λύσεις για υπέργεια επέκταση των δραστηριοτήτων μας.
Φυσικά, υπόγεια, η Θεσσαλονίκη κρύβει σε πολλά σημεία πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα. Αυτά τα προβλήματα θα ξεπεραστούν με τον ίδιο τρόπο που θα τα ξεπεράσει και το Μετρό Θεσσαλονίκης.
Τέλος, δυο παραδείγματα από την Ισπανία η οποία ως χώρα είναι πολύ κοντά στα ελληνικά δεδομένα:
– στην Παμπλόνα υπάρχουν μικρά σε μέγεθος υπόγεια πάρκινγκ ενώ η ανακύκλωση των σκουπιδιών γίνεται με πολύ μικρούς υπέργειους κάδους από τους οποίους τα σκουπίδια καταλήγουν σε υπόγειους μεγάλους κάδους.
– στην Βαρκελώνη υπάρχει δίκτυο υπόγειου αυτοκινητόδρομου διπλής κυκλοφορίας με εισόδους και εξόδους σε διάφορα σημεία, το οποίο βρίσκεται ακριβώς κάτω από υπέργειο αυτοκινητόδρομο διπλής κυκλοφορίας.
Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό, το έχουν κάνει άλλοι πριν από εμάς.
Δημήτριος Δοϊνάκης
μηχ/γος μηχ/κος βιομηχανίας
e-mail doinakis@yahoo.gr