Εθνολαϊκισμός και Θεσσαλονίκη – Συζήτηση την Πέμπτη 17.02.2005

Μέσα στο κλίμα των ημερών (αλλά πάντα επίκαιρο για την πόλη μας) θα γίνει την Πέμπτη 17.2.05 και ώρα 8 μ.μ. στο Στέκι της Φιλίππου 51 (1ος όροφος) συζήτηση με θέμα «Εθνολαϊκισμός και Θεσσαλονίκη».

Εισηγητές θα είναι ο πολιτικός επιστήμονας Πέτρος Θεοδωρίδης και ο νομαρχιακός σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Με τον όρο «εθνολαϊκισμός» προσπαθούμε να σημάνουμε τη συνάντηση δυο ιδεολογιών. Ο εθνικισμός κατέληξε να σημαίνει την υπερβατική σχεδόν λατρεία του έθνους ως φετίχ.

Ο λαϊκισμός από την άλλη πλευρά ως ιδεολογία ενέχει ως κεντρικό σημείο αναφοράς το λαό, όχι με τη νομική ή την ταξική του έννοια αλλά μάλλον ως μια συναισθηματική έννοια, που αφορά όσους αισθάνονται μη προνομιούχοι και αδικημένοι.

Ο εθνολαϊκισμός συνθέτει νέου τύπου ταυτότητες. Συνθέτει την ιδέα της αγάπης του έθνους με τα λαϊκά στρώματα, ως αναπλήρωσης αυτού που νομίζουν ότι τους έχουν στερήσει. Συνθέτει μια νέα ηθική, όπου η επίδειξη μικροαστικής κακομοιριάς και παράπονου συμπλέει με την επίδειξη ενός καταναλωτικού νεοπλουτισμού.

Αναδεικνύει έναν έρποντα νεορατσισμό, που δεν έχει ιδεολογική επεξεργασία αλλά συνυπάρχει με συναισθήματα ματαίωσης προσδοκιών, φόβου για το μέλλον και ένα διάχυτο αίσθημα στέρησης. Τέλος, ο εθνολαϊκισμός συνδέεται με ένα διάχυτο αίσθημα μνησικακίας.

Η Θεσσαλονίκη θα πρέπει να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει αυτά τα φαινόμενα, να δει κριτικά την ιστορία της, να ερμηνεύσει τους λόγους που αυτά αναπτύχθηκαν μετά το 1912 και επέτρεψαν την κυριαρχία των πιο σκοτεινών πλευρών της νεοελληνικής συνείδησης.

Scroll to Top