Να απελευθερωθεί η Ίνγκριντ Μπετανκούρ

100108_011.jpgΝα απελευθερωθεί η Ίνγκριντ Μπετανκούρ και όλοι οι όμηροι και πολιτικοί κρατούμενοι στην Κολομβία ζητάνε οι Οικολόγοι Πράσινοι. Η Ίνγκριντ Μπετανκούρ, υποψήφια των Πράσινων για τις προεδρικές εκλογές της Κολομβίας το 2002, κρατείται όμηρος από την αντάρτικη οργάνωση FARC εδώ και 6 σχεδόν χρόνια! Η ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα πρέπει να πάρουν θέση και να παρέμβουν άμεσα για το θέμα αυτό.

Η υποψήφια των Πράσινων για την προεδρία της Κολομβίας στις εκλογές του 2002 είχε προσπαθήσει να μεσολαβήσει για την ειρηνική επίλυση του πολύχρονου εμφύλιου πολέμου που ταλανίζει τη χώρα. Στην προσπάθειά της να συναντηθεί με την ηγεσία του αντάρτικου FARC συνελήφθη και κρατείται όμηρος από τους αντάρες έκτοτε, μαζί με την υπεύθυνη της εκστρατείας της Κλάρα Ρόχας. Η Κλάρα Ρόχας μάλιστα στη διάρκεια της αιχμαλωσίας απέκτησε ένα γιο, τον Εμμανουέλ. Πριν λίγες μέρες, ματαιώθηκε τελευταία στιγμή η απελευθέρωση της Κλάρας Ρόχας, του γιου της και της βουλευτίνας Κονσουέλο Γκονζάλες..

Η προσπάθεια μεσολάβησης του προέδρου της Βεναζουέλας Ούγκο Τσάβες για την απελευθέρωση της Ίνγκριντ Μπετανκούρ ακυρώθηκε το Δεκέμβριο από τον πρόεδρο της Κολομβίας Αλβάρο Ουρίμπε.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητάνε την απελευθέρωση της Ίγκριντ Μπετανκούρ, της Κλάρας Ρόχας, του τρίχρονου γιου της και όλων των ομήρων και πολιτικών κρατουμένων από το FARC και την κυβέρνηση της Κολομβίας. Καλούν την κυβέρνηση της Κολομβίας να επιτρέψει τη συνέχιση της μεσολαβητικής προσπάθειας του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες για την απελευθέρωση των ομήρων.

Σε κάθε περίπτωση, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κολομβία από την κυβέρνηση δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για τη χρήση από το αντάρτικο FARC της Κολομβίας μεθόδων όπως οι απαγωγές και η πολύχρονη κράτηση σε ομηρία εκατοντάδων ανθρώπων όπως η Ϊνγκριντ Μπετανκούρ, η Κλάρα Ρόχας και ο τρίχρονος γιος της.

Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την ειρηνική επίλυση της μακροχρόνιας εμφύλιας σύγκρουσης στη χώρα. Θεωρούμε αποτρόπαια πολιτική λογική να θεωρείται ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαπραγματευτικό όπλο στην υπηρεσία της πολιτικής επικράτησης της οποιασδήποτε παράταξης. Δεν μπορεί να λες ότι «θα σεβαστώ τα ανθρώπινα δικαιώματα, αν τα σεβαστεί ο αντίπαλός μου». Αυτή η λογική αναπαράγει το μίσος και το φαύλο κύκλο των παράνομων φυλακίσεων, των απαγωγών, των πολιτικών κρατουμένων και των ομήρων στην Κολομβία.

Καλούμε όλα τα ελληνικά κόμματα να πάρουν ξεκάθαρη θέση υπέρ της απελευθέρωσης της Ίγκριντ Μπετανκούρ, της Κλάρας Ρόχας, του μικρού Εμμανουέλ και όλων των ομήρων και πολιτικών κρατουμένων στην Κολομβία και να μεσολαβήσουν για το θέμα αυτό στα κόμματα της Κολομβίας με τα οποία έχουν σχέσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πάρει επίσης άμεσα θέση και να παρέμβει στην κυβέρνηση της Κολομβίας για να επιτρέψει να συνεχιστούν οι μεσολαβητικές προσπάθειες και να προχωρήσει στην απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων σε μια ένδειξη καλής θέλησης για την ειρηνική επίλυση της μακροχρόνιας σύγκρουσης.

Πληροφορίες για την Ίνγκριντ Μπετανκούρ, την Κλάρα Ρόχας και τους άλλους ομήρους καθώς και οπτικό υλικό, υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Διεθνούς Επιτροπής για την Απελευθέρωση της Ίνγκριντ Μπετανκούρ, www.betancourt.info

Η Εκτελεστική Γραμματεία

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top