ΑΠΕ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ 2

waves.jpgΠριν φανεί, την φτύσαμε……………

Δεν την θέλουν όλοι την ενέργεια της θάλασσας.

Διχάζει η ενέργεια από τα κύματα. Ενθουσιαμός για το σταθμό στην Κορνουάλη https://ecology-salonika.gr/lib/?p=1235. Αρνητισμός στην Αμερική. Αγνωστες οι συνέπειες για τα αποδημητικά είδη ψαριών στον Ειρηνικό Ωκεανό, υποστηρίζουν οι περιβαλλοντολόγοι

Tα θαλάσσια ύδατα ίσως κάποια ημέρα θα παράγουν σημαντικό ποσοστό της ενέργειας που καταναλώνεται. Τα ενεργειακά αυτά πάρκα τα ονομάζουν πεδία κυματικής ενέργειας, κάτι σαν «φάρμες κυμάτων» όπου η δύναμή τους θα συλλέγεται με σημαδούρες υψηλής τεχνολογίας σαν και αυτές που ήδη δοκιμάζονται στις ακτές του Ορεγκον. Και αυτά τα συστήματα θα παράγουν χάρη στα παιχνίδια της θάλασσας καθαρή ανανεώσιμη ενέργεια. Θεωρητικά η μέθοδος μπορεί να έχει παγκόσμια εφαρμογή, οπουδήποτε υπάρχει κυματική δραστηριότητα.

Πολλοί φοβούνται όμως ότι η τεχνολογία αυτή θα μεταβάλλει τους χάρτες ναυσιπλοΐας. Οι ψαράδες φοβούνται μη πέσουν σε κάποια σημαδούρα αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Οι ανησυχίες για τη μεταβολή των κλιματικών συνθηκών είναι σίγουρα δεδομένες, αλλά εξίσου σίγουρη ανησυχία που προκαλεί η ρύπανση από την παραγωγή ηλεκτρισμού από κάρβουνο και φυσικό αέριο. Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους το Ορεγκον αναζητεί λύσεις στο ενεργειακό πρόβλημα, στρέφοντας το βλέμμα και το ενδιαφέρον στη θάλασσα και τα κύματά της, που λυσομανά στις ακτές.

Η κυματική «καθαρή» ενέργεια μοιάζει με τέλεια λύση σε μια περιοχή που πάντα βρισκόταν στις πρώτες θέσεις αναμεσα στους παραγωγούς εναλλακτικής ενέργειας. Κι όμως οι αντιπαραθέσεις για τις αρνητικές συνέπειες, είτε στο περιβάλλον και την αλιεία είτε ακόμα και την εκπληκτική, γεμάτη μαγεία, εικόνα του Ειρηνικού έχουν ενισχυθεί. «Ολοι αναζητούμε την τέλεια λύση», υποστηρίζει η Φραν Ρεχτ της Επιτροπής Αλιειοκαλλιεργειών των Πολιτειών του Ειρηνικού. «Το θέμα που πρέπει να ερευνηθεί είναι κατά πόσο η κυματική ενέργεια είναι πράγματι όσο ωφέλιμη και αβλαβής, όσο όλοι πιστεύουν».

Η πρώτη ομοσπονδιακή άδεια για την πραγματοποιήση δοκιμών σε μια «φάρμα κυμάτων» χορηγήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο σε εταιρεία που επιθυμεί να μελετήσει την περιοχή του ωκεανού κοντά στο Ρέντσποτ του Ορεγκον, 110 χλμ. από το Νιούπορτ. Τρεις ακόμα άδειες έχουν εγκριθεί από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ρύθμισης Ενέργειας.

Ανυπέρβλητα εμπόδια

Η αισιοδοξία σε κάθε πειραματική ΑΠΕ, πρέπει να είναι συγκρατημένη, αφού τόσες απόπειρες απέτυχαν ή τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά, Μήλος (γεωθερμία), πρώτα αιολικά στο Αιγαίο, ενώ δεν υπάρχουν ειδήσεις από πολλά κυματικά έργα στη Σκωτία. Όπως συνέβη και με την αιολική ενέργεια, στις αρχές του 1980, η κυματική ενέργεια υπόσχεται πολλά, ενώ έχει τη δυνατότητα να καλύπτει το 5 ώς 10% των ενεργειακών αναγκών των ΗΠΑ. Ποιοι, άραγε, θα επωφεληθούν από την κυματική ενέργεια; Πιθανότεροι υποψήφιοι είναι το Ορεγκον, η Ουάσιγκτον και η βόρεια Καλιφόρνια, όπου ο Ειρηνικός Ωκεανός συναντά τις ΗΠΑ, αφού αποκτήσει δύναμη επί εκατοντάδες μίλια υπό τους δυτικούς ανέμους. Εκεί τα δυνατά κύματα έχουν τη δυνατότητα να παράγουν τετραπλάσια ενέργεια από ό,τι αυτά της ανατολικής ακτής σύμφωνα, τουλάχιστον, με μελέτες του Ινστιτούτου Ερευνας Ηλεκτρικής Ενέργειας.Οι άδειες που εγκρίθηκαν αφορούν το Ορεγκον, όπου οι αγωγοί ηλεκτρισμού βρίσκονται κοντά στις ακτές και είναι έτσι ευκολότερη η διοχέτευση της κυματικής ενέργειας. Ταυτόχρονα, στο Ορεγκον η πολιτειακή κυβέρνηση ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να αναζητήσουν νέες πηγές ενέργειας.

Με πολιτειακή υποστήριξη, το Oregon State University δοκιμάζει μια νέα σημαδούρα κυματικής ενέργειας που σχεδιάζει να αναπτύξει ανοικτά των ακτών την ερχόμενη άνοιξη. Η Finavera Renewables, μια καναδική εταιρεία με γραφεία στο Πόρτλαντ, έχει ήδη πραγματοποιήσει μελέτες κοντά στον φάρο Γιακουίνα και έχει και άδεια να κάνει περαιτέρω έρευνα στον Κόλπο Κους. H Ocean Power Τechnologies, η εταιρεία που σχεδιάζει το έργο στο Ρίντσπορτ, έχει ήδη λάβει προκαταρκτική άδεια για να δοκιμάσει το δυναμικό μιας κυματικής φάρμας που θα μπορεί να παράγει 50 μεγκαβάτ ηλεκτρικού ρεύματος.

Στην πραγματικότητα δοκιμάζονται πολλά είδη νέων τεχνολογιών. Το πρόγραμμα Ρίντσπορτ θα επιτρέψει την μετάδοση ενέργειας στην ακτή διά μέσω ενός αγωγού που στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν από μύλο ξυλείας. Η σύγκλιση της παλιάς τεχνολογίας και της νέας αντικατοπτρίζει αυτό που οι υπέρμαχοι της κυματικής ενεργειας χαρακτηρίζουν «προσήκουσα συμμετρία» σε μια περιοχή που εξελίχθηκε από οικονομία βασισμένη στις εξορύξεις σε μία που προσπαθεί να χρησιμοποιήσει φυσικούς πόρους, έτσι ώστε να διασωθεί κατά το δυνατόν το περιβάλλον.

Επιχειρηματικός πυρετός

Πολλοί περιβαλλοντολόγοι και αλιείς ανησυχούν ότι ο πρόσφατος «πυρετός για νέες ενεργειακές πηγές», αφορά περισσότερο την πολιτική, τον επιχειρηματικό τομέα και την επόμενη «μόδα» παρά την «καθαρή» ενέργεια. Προειδοποιούν, μάλιστα, ότι γνωρίζουμε πάρα πολύ λίγα γιά τις συνέπειες που θα έχουν οι «φάρμες κυμάτων» τόσο στα αποδημητικά είδη ψαριών όσο και στις φάλαινες. Δυστυχώς αυτό είναι η μόνιμη “σκιά” στις καινοτομίες. Όπως και στη χώρα μας, επενδυτές ξεκινούν κάτι καινοτομικό, και αν οι αποδόσεις κεφαλαίου αποδειχθούν μικρές στρέφονται στο κράτος για επιχορηγήσεις. Συμβαίνει στις ΑΠΕ, σε μυδοκαλλιέργειες, σαλιγκαροκαλλιέργειες κλπ.

«Είναι σαφής η τάση που υπάρχει να υποτιμούμε τις παρενέργειες της νεας τεχνολογίας», λεει η κ. Ρεχτ. Η Νάνσι Φιτζπάτρικ, διευθύντρια της Επιτροπής Αλείας Προστασίας Σολομού του Ορεγκον, που χρηματοδοτείται από τις αλιευτικές επιχιερήσεις της περιοχής, λέει: «Δυστυχώς θα δούμε αργότερα με ποιο τρόπο θα μας επηρεάσουν οι κυματικές φάρμες. Δεν θέλουμε να παραδοθούμε εντελώς σε κάτι όπως είναι η κυματική ενέργεια».

Νίκος Τακόλας, ntakolas@gmail.com, Ομάδα Ενεργειακού, ΟΑ

Πηγή: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_22/12/2007_253316

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *