Δίκη δημοσιογράφου στη Ζάκυνθο

Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε μάρτυρες ενός επικίνδυνα αντιδημοκρατικού τρόπου συμπεριφοράς του Υπουργού Δημόσιας τάξης με ανακοινώσεις που ζητάει από κόμματα και πολίτες δηλώσεις μετάνοιας για ζητήματα που είναι δεδομένο ότι καταδικάζονται χωρίς όμως να ξεχνάμε τις αιτίες που τα δημιουργούν.

Παράλληλα με αυτές τις ενέργειες του Υπουργού, στο νησί μας συλλαμβάνεται ο δημοσιογράφος της ΕΡΑ κ. Πέτρος Πομόνης επειδή εκτελούσε το έργο του (αστυνομικό ρεπορτάζ) και στη συνέχεια διώκεται δικαστικά με προσχηματικές κατηγορίες από την αστυνομία που στον κάθε νοήμονα άνθρωπο προκαλούν τα γέλια.

Η δίωξη δημοσιογράφου σε περίοδο δημοκρατίας, την στιγμή μάλιστα που κάνει ρεπορτάζ βάσει του οποίου προκύπτουν ενδείξεις κατάχρησης εξουσίας από τα αστυνομικά όργανα [βιαιοπραγία σε ανήλικο που οδηγούσε χωρίς δίπλωμα] αν μη τι άλλο θυμίζει άλλες εποχές.

Καλό θα είναι να γίνει γνωστό στον κύριο Πολύδωρα ότι είτε του αρέσει είτε όχι το κράτος ΔΕΝ είναι η αστυνομία.

Ευελπιστούμε στην δικαίωση του δημοσιογράφου και διατρανώνουμε την απόφασή μας να του συμπαρασταθούμε μέχρι τέλους, επειδή η δίωξη που του ασκείται αποτελεί δίωξη εναντίον του κάθε πολίτη που τολμά να αμφισβητεί την αυθαιρεσία της εξουσίας και των οργάνων της.

Δεν νοείται όταν η εγκληματικότητα στην Ζάκυνθο αυξάνεται καθημερινά, η αστυνομία να συλλαμβάνει δημοσιογράφους που κάνουν ρεπορτάζ επειδή μπορεί το ρεπορτάζ να ήταν ενοχλητικό για αυτή.

Ο καιρός που το κράτος ήταν η αστυνομία έχει περάσει. Οι πολίτες της
Ζακύνθου με αφορμή αυτό το γεγονός δηλώνουν απερίφραστα την συμπαράσταση τους στον διωκόμενο δημοσιογράφο και διατρανώνουν προς όλες τις πλευρές ότι δεν θα αφήσουν κανενός είδους αυθαιρεσία να περάσει χωρίς να απαντηθεί.

Η δίκη της Παρασκευής έχει καθαρά πολιτική χροιά. Ο δημοσιογράφος Πέτρος Πομόνης θα κάθεται στο εδώλιο, όμως κατηγορούμενοι θα είμαστε όλοι εμείς, οι ελεύθερα σκεπτόμενοι πολίτες αυτού του τόπου.

1 σκέψη για το “Δίκη δημοσιογράφου στη Ζάκυνθο”

 1. Κύριε Μιχαήλ Σπινέλλη,
  Πληρεξούσιε Υπουργέ Α’ Τάξεως,
  ΣΤ’ Γενικέ Διεύθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών,
  Εισηγητή (ως εκ της θέσης σας) στο Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο του Υπουργείου Εξωτερικών
  Ακαδημίας 1, Αθήνα, γ’ όροφο (γωνιακό υπερβολικά ευρύχωρο γραφείο με θέα τη Βουλή)

  Με την υπ’ αριθ. 62/2007 Πρακτικό Συνεδριάσεως, το Τριμελές Συμβούλιο του Συμβουλίου Επικρατείας (που φροντίζει σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ν. 3068/2002 να λαμβάνει τα «κατάλληλα» μέτρα για να εφαρμόζονται από τη Διοίκηση οι δικαστικές αποφάσεις, τις οποίες οι ανώτατοι διπλωματικοί θεωρούν «προαιρετικές») διαπίστωσε, με υπογραφές ανώτατων Συμβούλων Επικρατείας, μεταξύ των οποίων ήταν και του Προέδρου του ΣτΕ), ότι το Υπουργείο Εξωτερικών δεν δεν είχε συμμορφωθεί «αδικαιολόγητα» στην απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας υπ’ αριθ. 73/2005, παρόλο που είχε περάσει μία διετία από την έκδοσή της.

  Το ίδιο πρακτικό, σας έθεσε προθεσμία τριών(3) μηνών για να συμμορφωθεί το Υπουργείο Εξωτερικών στην παραπάνω απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας και όρισε νέα ημερομηνία εξέτασης την 28η Μαϊου 2008.

  Ερωτάσθε: «Πώς παρουσιάσατε το θέμα στην Υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη;»

  Στη συνέχεια στείλατε στο Τριμελές Συμβούλιο του Συμβουλίου Επικρατείας το έγγραφο Φ.Π7Σ-14060/ΑΣ 6343 από 20.05.2008, με το οποίο απαντάτε (με τη δική σας υπογραφή) ότι «το θέμα της συμμόρφωσης του Υπουργείου Εξωτερικών στην απόφαση 73/2005 του Συμβουλίου Επικρατείας εκκρεμεί προς εξέταση».

  Ερωτάσθε: Αφού εσείς πληρώνεστε για να ασκείτε και τα καθήκοντα του Εισηγητή του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου, και αφού έγιναν τουλάχιστον δώδεκα (12) συνεδριάσεις του εν λόγω Συμβουλίου, από το 2007 μέχρι σήμερα, γιατί δεν πήρατε το λόγο να πείτε «έχουμε και την Απόφαση 73/2005 του ΣτΕ που μας διέταξε το Συμβούλιο Επικρατείας να εφαρμόσουμε;». Σας το απαγόρευσε η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη;

  Έκτοτε το Τριμελές Συμβούλιο του Συμβουλίου Επικρατείας, τηλεφωνάει κάθε βδομάδα στην υπάλληλο της Διεύθυνσης Προσωπικού κυρία Ασημάκη (εσάς δεν σας πετυχαίνει), για να μάθει, «αν το Υπουργείο Εξωτερικών συμμορφώθηκε στην απόφαση 73/2005 του Συμβουλίου Επικρατείας» και, αφού παραπέμπεται από τον Άνα στον Καϊάφα, δεν έχει πετύχει μέχρι σήμερα κανέναν υπεύθυνο για να πάρει μια απάντηση.

  Μέχρι να πάρει τη γραπτή απάντησή σας, το Τριμελές Συμβούλιο έχει αναβάλει τη συζήτηση από τις 22.5.2008 στις 10.10.2008 και τελευταία την ανέβαλε για τις 4.12.2008.

  Καταλαβαίνω βέβαια τη θέση σας, αφού κάποιοι είχαν διαβεβαιώσει την Υπουργό Εξωτερικών ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου επικρατείας είναι «προαιρετικές» για το Υπουργείο Εξωτερικών (ανώτατοι δικαστικοί συσκέπτονται, διαβάζουν φακέλους, ακούν τους διαδίκους, βγάζουν αποφάσεις ενώ οι ανώτατοι διπλωμάτες τις πετάνε στον κάλαθο των αχρήστων). Προφανώς δεν θα έχει μάθει η Υπουργός Εξωτερικών ότι για την ίδια υπόθεση εκτός από την απόφαση 73/2005 έχουν εκδοθεί οι ακυρωτικές σε βάρος του Υπουργείου Εξωτερικών αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας 2023/2003, 3554/2006, 3555/2006, 2307/2008 και 2308/2008, που παραμένουν ανεκτέλεστες και ούτε καν τις αναφέρετε στα Υπηρεσιακά Συμβούλια στα οποία μετέχετε ως Εισηγητής;

  Κύριε Μιχαήλ Σπινέλλη, Πληρεξούσιε Υπουργέ Α’ Τάξεως, ΣΤ’ Γενικέ Διεύθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών, Εισηγητή (ως εκ της θέσης σας) στο Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο του Υπουργείου Εξωτερικών, μπορείτε να ενημερώσετε τον ελληνικό λαό, πότε θα ευαρεστηθείτε να δώσετε μια υπεύθυνη γραπτή απάντηση στο Τριμελές Συμβούλιο του Συμβουλίου Επικρατείας;

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *