ΤΟ ΒΑΘΥ ΚΡΑΤΟΣ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

 Προς το Δίκτυο κατά των Μεταλλαγμένων

Επισυνάπτουμε τα τελευταία νέα για τις Αγορές των Βιοκαλλιεργητών και το επικείμενο Προεδρικό Διάταγμα, που για άλλη μία φορά προωθούν τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης κατά το πρότυπο “αποφασίζουμε και διατάζουμε”. Οι αρμόδιοι Υπουργοί και Υφυπουργοί αρνούνται να υλοποιησούν τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις τους ακόμη και σε επίπεδο διαδικασίας, έχοντας αρνηθεί κάθε διάλογο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Θα είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση, και σύντομα θα λάβετε ένα δεύτερο δελτίο τύπου για το περιεχόμενο αυτού του Προεδρικού Διατάγματος.

Με εκτίμηση
Για τα Σωματεία των Βιοκαλλιεργητών
Θοδωρής Αρβανίτης, τηλ. 6945263929, Αλεξάνδρα Βαλοπετροπούλου, τηλ. 6937202253, Δώρα Ευαγγελινού, τηλ. 2371024371, Χάρης Λαουμτζής, τηλ.6977851550

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ «ΔΗΜΗΤΡΑ»

—————————————————————

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΓΟΡΕΣ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ
Μέρος 1ο

Οι νέοι Υπουργοί και Υφυπουργοί Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, κ.κ. Φώλιας, Βλάχος, Κοντός και Κιλτίδης, φαίνεται πως εγκλωβίστηκαν σε χρόνο ρεκόρ στο βαθύ κράτος. Οι καλοί λόγοι που έχουμε ώστε να γίνεται αντιληπτό αυτό το φαινόμενο παρουσιάζονται σε δύο συνέχειες.

Ανύπαρκτο Πολιτικό Ήθος
Για άλλη μία φορά προχωρεί μόνη της η πολιτική ηγεσία των δύο Υπουργείων, στέλνοντας το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΣΔ 249/07) για τις Αγορές των Βιοκαλλιεργητών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση όπως δεσμεύτηκε εγγράφως στις 31 Οκτωβρίου 2007 (συν. ΥΠΑΝ, ΓΓΕ, Α.Π. 3133/31.10.2007).

Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν βολεύει
Η πολιτική ηγεσία και των δύο Υπουργείων έχει ενημερωθεί από τον Ιούλιο του 2007, για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος πρέπει να γνωστοποιηθεί στην αρμόδια Διεύθυνση TRIS/Enterprise της Επιτροπής (συν. σύσταση Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Τούτο ισχύει σύμφωνα με την Οδηγία 98/34/ΕΚ ενσωματωμένη στην Εθνική Νομοθεσία με το Προεδρικό Διάταγμα 39/2001 εκδοθέν από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Αντί αυτού η ηγεσία των δύο υπουργείων δεν έχει πράξει αντιστοίχως και χρησιμοποιεί την Ευρωπαϊκή και Εθνική νομοθεσία όποτε και όπως τη βολεύει.

ΥΠΑΝ κατά Προτύπων και Επιχειρηματικότητας
Σε αντίθεση με όλους τους εμπλεκόμενους εταίρους, το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν έχει προσέλθει ούτε μία φορά στις συνεδρίες για τη σύνταξη του Προτύπου ΕΛΟΤ 1428, που αφορά στις απαιτήσεις λειτουργίας των αγορών των βιοκαλλιεργητών. Αντίστοιχα δεν προβλέπει σε αυτό το Π.Δ. τη δυνατότητα λειτουργίας των αγορών με βάση το Πρότυπο ΕΛΟΤ. Έτσι «στηρίζουν» την επιχειρηματικότητα οι αρμόδιοι Υπουργοί!

Πρότυπο Διαβούλευσης ΥΠΑΝ: Ανατολίτικο Παζάρι
Μιας και το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν κατάφερε να κλείσει όλες τις αγορές των βιοκαλλιεργητών όπως αρχικά υπολόγιζε, τελικά προσπαθεί να κλείσει τις μισές κατά το πρότυπο του ανατολίτικου παζαριού. Τούτο το καταφέρνει με συγκεκριμένες διατάξεις που έχουν ολέθρια αποτελέσματα για τις αγορές των βιοκαλλιεργητών και τους βιοκαλλιεργητές, ενώ απαξιώνουν το Σύστημα Ελέγχου και Πιστοποίησης πλήρως – ακόμη και τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο μη διάλογος που υιοθετούν τα αρμόδια Υπουργεία κρύβεί αυτές τις διατάξεις, οι οποίες θα παρουσιαστούν στο επόμενο δελτίο τύπου. Τα σωματεία των βιοκαλλιεργητών όλης της χώρας δεν μπορούν να δεχτούν ένα αντιαναπτυξιακό Προεδρικό Διάταγμα, που είναι προϊόν κρατισμού, μη διαλόγου, τσαμπουκά του ισχυρού, και μίας νοοτροπίας «αποφασίζουμε και διατάζουμε».

Τα κεκτημένα δικαιώματα κάθε έλληνα και ευρωπαίου πολίτη ισχύουν εξίσου και για τους βιοκαλλιεργητές, και απαιτούμε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να ολοκληρώσουν τη διαβούλευση ως οφείλουν, να τηρούν τις δεσμεύσεις τους, και να εφαρμόζουν τη νομοθεσία.

Σχετικά με την Ομοσπονδία Ενώσεων Βιοκαλλιεργητών Ελλάδας, οι Υπουργοί θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι στη Γενική Συνέλευση της 18ης Νοεμβρίου 2007 αποφασίστηκε η διενέργεια προώρων εκλογών κατά ενάμιση χρόνο (στις 30 Μαρτίου του 2008), λόγω της ως τώρα ελλιπούς και ανεπαρκούς εκπροσώπησης των βιοκαλλιεργητών σε αυτήν.

83_epitree.pdf                                    Η άποψη της ΕΕ
eran_gge_diavoyleysis.pdf              Το κείμενο διαβούλευσης

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *