Παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για ελλιπή στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών της.

Η Επιτροπή αποφάσισε την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για ελλιπή στελέχωση των κτηνιατρικών της υπηρεσιών (IP/06/1775) . Η συνεχιζόμενη αυτή κατάσταση οδηγεί σε ελλιπείς ελέγχους και ανεπαρκή εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σε θέματα ασφάλειας τροφίμων και υγείας των ζώων στην Ελλάδα.

Παρά τις σχετικές ενέργειες που ανέλαβε, μετά την αιτιολογημένη γνώμη που της απηύθυνε η Επιτροπή το 2004, η Ελλάδα δεν έχει κατορθώσει να καλύψει παρά ένα μόνο αριθμό των θέσεων η πλήρωση των οποίων θεωρείται αναγκαία για την σωστή εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για κτηνιατρικά θέματα. Ο Μάρκος Κυπριανού, επίτροπος αρμόδιος για θέματα Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή δήλωσε: “Χωρίς την ύπαρξη ικανού αριθμού εξειδικευμένου προσωπικού δεν μπορεί να γίνονται σωστοί και αποτελεσματικοί κτηνιατρικοί έλεγχοι. Και χωρίς αυτούς τους ελέγχους, τα υψηλά επίπεδα σε θέματα ασφάλειας τροφίμων που προσπαθούμε να εγγυηθούμε σε όλα τα κράτη μέλη δεν μπορούν να εξασφαλιστούν”.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ασφάλεια των τροφίμων, τα Κράτη Μέλη φέρουν την ευθύνη για την σωστή και αποτελεσματική εφαρμογή των κανόνων που αυτή ορίζει. Οι έλεγχοι που έγιναν στην Ελλάδα από το Γραφείο Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων (ΓΤΚΘ) της ΕΕ αναφέρουν ελλείψεις στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα τρόφιμα, ελλείψεις που οφείλονται στην σημαντική έλλειψη προσωπικού στις κτηνιατρικές υπηρεσίες, τόσο σε επίπεδο κεντρικών όσο και περιφερειακών υπηρεσιών (νομαρχίες). Η Επιτροπή θεωρεί ότι λόγω της ελλιπούς στελέχωσης των υπηρεσιών αυτών, οι κτηνιατρικοί και οι άλλοι έλεγχοι (ασφάλειας τροφίμων και υγείας των ζώων) δεν γίνονται σύμφωνα με τα όσα ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η Επιτροπή, το 2004, απηύθυνε στην Ελλάδα αιτιολογημένη γνώμη, και στην απάντησή τους οι ελληνικές αρχές παρείχαν σχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα αναβάθμιζαν τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και θα προσελάμβαναν εξειδικευμένο προσωπικό μέσα σε ένα λογικό χρονοδιάγραμμα. Τους είχε ζητηθεί η παροχή επικαιροποιημένων στοιχείων ανά δίμηνο σχετικά με την πορεία των προσλήψεων ούτως ώστε η Επιτροπή να μπορεί να ελέγχει την πρόοδο που γίνεται.

Παρά το γεγονός ότι οι εκθέσεις αυτές έδειχναν συγκεκριμένο βαθμό βελτίωσης της κατάστασης σε σχέση με την περίοδο που ξεκίνησε η διαδικασία επί παραβάσει, η συνολική κατάσταση παραμένει μη ικανοποιητική.

Η Επιτροπή επίσης ανησυχεί ότι πολλές από τις προσλήψεις που έγιναν από τις ελληνικές αρχές δεν ανταποκρίνονται σε καθαρή αύξηση του αριθμού του διαθέσιμου προσωπικού. Ουσιαστικά, οι νέες αυτές προσλήψεις χρησιμοποιούνται για την αντικατάσταση προσωπικού που έχει συνταξιοδοτηθεί ή που πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί. Πρόσφατοι έλεγχοι του ΓΤΚΘ επιβεβαιώνουν την έλλειψη ουσιαστικής βελτίωσης, πράγμα που σημαίνει ότι η εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για κτηνιατρικά θέματα εξακολουθεί να είναι ελλιπής. Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση από την παραπομπή της υπόθεσης στο ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Άλλες δυο υποθέσεις εκκρεμούν – σε προχωρημένο στάδιο – για παραβίαση από την Ελλάδα της ευρωπαϊκής κτηνιατρικής νομοθεσίας. Συνδέονται άμεσα με το θέμα της ελλιπούς στελέχωσης των υπηρεσιών, κατά συνέπεια, οποιοδήποτε μέτρο λάβουν οι ελληνικές αρχές προς την επίλυση του προβλήματος θα έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο και στις δυο αυτές υποθέσεις.

«Μας λυπεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι η χώρα μας παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και μάλιστα για θέματα τόσο ευαίσθητα για τους πολίτες, όπως η ασφάλεια των τροφίμων και η υγεία των ζώων. Ευελπιστούμε πως θα ξεκινήσει άμεσα η στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών όπως πρέπει και σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ. Πιστεύουμε πως η επαρκής στελέχωση θα δώσει τη δυνατότητα στις κτηνιατρικές υπηρεσίες να πραγματοποιούν συχνότερους και αυστηρότερους ελέγχους, τόσο στα τρόφιμα όσο και σε θέματα υγείας αλλά και ευζωίας των ζώων», δήλωσε η Έφη Δόδουρα, Πρόεδρος του Φιλοζωικού Σωματείου Θεσσαλονίκης «ο Άργος».

Πηγή: http://europa.eu/rapid/press…Language=en

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *