NEA THΣ ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ Χαϊδαριού

H πρώτη εκδήλωση της νεοσύστατης Οικολογικού Πολιτιστικού Συλλόγου Χαϊδαριού ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ ( www.xpolis.blogspot.com) που έγινε στις 5 Δεκεμβρίου 2007 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χαιδαριού ασχολήθηκε με το θέμα των κλιματικών αλλαγών, λειτουργώντας έτσι σαν ‘προθέρμανση’ για τη μεγάλη παγκόσμια κινητοποίηση το επόμενο Σάββατο 8 Δεκεμβρίου.

Παραβρέθηκαν στην εκδήλωση ο Δήμαρχος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι δύο αντιπρόσωποι της ιστοσελίδας Enouranois που συμμετείχαν, μοιράζοντας υλικό για τη γεωμηχανική και συζητώντας με το κοινό, βρήκαν ένθερμη ανταπόκριση στην παρουσία τους, και εκ μέρος των διοργανωτών.

Ας μας επιτραπούν λίγα σχόλια. Το κύριο πρόβλημα της εκδήλωσης ήταν η έλλειψη σαφήνειας στο θέμα των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών. Ο κύριος ομιλητής ο καθηγητής Παναγιώτης Νάστος από το Πανεπιστήμιο Αθηνων εξέθεσε ένα σενάριο παγκόσμιας υπερθέρμανσης. Οι δύο ομιλιτές από το περιοδικό ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ, Γιάννης Σχίζας και Γιάννης Σακιώτης, μιλούσαν για μια ‘κλιματική απορρύθμηση’ η οποία θα συμπεριλάμβανε και αλλαγές στο Ρεύμα του Κόλπου οι οποίες θα έφερναν στην Ευρώπη μια νέα εποχή των παγετώνων. ‘Ολα αυτά τα σενάρια είναι χωρίς αμφιβολία ξεχωριστές πτυχές μιας περίπλοκης γενικότερης κατάστασης, αλλά η εντύπωση που δημιουργήθηκε, ότι ‘ο καθένας λέει το δικό του’ θα μπορούσε να αποφευχθεί με λίγο συντονισμό ανάμεσα στους ομιλιτές.

Επίσης ο Γιάννης Σακιώτης ανέφερε στο φαινόμενο της ‘Παγκόσμιας Σκίασης’, η πτώση κατά 10% στα επίπεδα της ηλιοφάνειας λόγω ατμοσφαιρικής μόλυνσης, χωρίς να εξηγήσει ότι αυτή η σκίαση θεωρείται ΘΕΤΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ από αρκετούς επιστήμονες επειδή τείνει να επιβραδύνει το ρυθμό της πλανητικής υπερθέρμανσης. Από εκεί η συζήτηση θα μπορούσε να επεκταθεί στο θέμα της γεωμηχανικής, τον μεγάλο ‘απών’ από αυτή την πρώτη δημόσια συζήτηση του Οικολογικού Πολιτιστικού Συλλόγου Χαϊδαριού.

Πάντως από της ιστοσελίδα Enouranois λέμε στους διοργανωτές και στα μέλη της ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ ‘καλή αρχή’ και περιμένουμε να έχουμε στο μέλλον και άλλες ευκαιρίες για διερεύνηση αυτών των ζητηματών που είναι τόσο σημαντικα για το μέλλον όλων μας.

Αγαπητοί φίλοι του ENOYRANOIS, Ευχαριστούμε για τον σχολιασμό.

Όντως δεν υπήρχε συντονισμός και το μεγάλο κενό ήταν – εκτός από τις παρατηρήσεις σας – οι πολιτικές ευθύνες ή παραλήψεις σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, και ιδιαίτερα δεν θίχτηκαν σχεδόν καθόλου οι ευθύνες της αγοράς και η ανάπτυξη χωρίς όρια στο όνομα της μεγαλύτερης κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Η γνώμη μου είναι ότι ενδεχομένως να δημιουργήθηκε και σύγχιση σε ορισμένες επιμέρους τοποθετήσεις.

Σαφώς το θέμα της κλιματικής αλλαγής έχει πολλές πλευρές και δεν μπορεί να εξανλτηθεί ούτε σε ένα συνέδριο, πολύ περισσότερο σε μια εκδήλωση τοπικού συλλόγου.

Οι νεοι άνθρωποι που είχαν γνώσεις τους άρεσε η εκδήλωση ενώ οι μεγάλοι δεν κατάλαβαν και πολλά πραγματα ή σχεδόν καθόλου.

Ευχαριστούμε για την παρουσία σας και τα σχόλιά σας

Κώστας Φωτεινάκης

======================================

Περισσότερα…… Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ των άλλων οι κ.κ.: Δημήτρης Μαραβέλιας (Δήμαρχος Χαϊδαρίου), Κυριάκος Ντηνιακός (πρώην και επί σειρά Δήμαρχος Χαϊδαρίου), Τάσος Βουρλούμης (αντιδήμαρχος Παιδείας), Δημήτρης Τσατσαμπάς (πρώην αντιδήμαρχος και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Πρώτα το Χαϊδάρι), Δημήτρης Βίτσας (επικεφαλής της δ.κ. πολίτες σε δράση), Παναγιώτης Στασινός (πρώην αντιδήμαρχος), Σοφία Δημητρίου (υπεύθυνη περιβαλλοντικής εκπαίδευση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), Γωγώ Κανελοπούλου (Πρόεδρος της Β΄ ΕΛΜΕ), Θεόφιλος Μεντεσίδης (Ένωση Μακεδόνων), Μαρία Μπρη – Παπαμακαρίου (Σύλλογος Πυργουσίων Χίου), Χρήστος Καραμάνος (Επιτροπή Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα και Παναττικό Δίκτυο κινημάτων πόλης), Γουήν Χω και Κώστας Λάντος από το www.enouranis.gr), αντιπροσωπία από την κίνηση πολιτών ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑ κ.ά.

Το θέμα της εκδήλωσης ήταν «Η υπερθέρμανση του πλανήτη – η κλιματική αλλαγή και οι επιδράσεις στη ζωή μας» και το ανάπτυξαν οι: Παναγιώτης Νάστος – Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθήνας – Κλιματολογίας, Γιάννης Σακιώτης Dr. Πολιτικός Επιστήμων και Γιάννη Σχίζας Διευθυντής του Συλλόγου ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ.

Εκ μέρους του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. ο Κώστας Φωτεινάκης παρουσίασε τις θέσεις του συλλόγου για το Κλίμα, την μέχρι τώρα δράσης και τον προγραμματισμό του συλλόγου. Μεταξύ των άλλων σημείωσε:

«Ότι σύλλογος συμμετέχει “Παναττικό Δίκτυο κινημάτων πόλης και ενεργών πολιτών», είναι συνιδρυτής του Ελληνικού Δικτύου της Περιβαλλοντικής οργάνωσης Φίλοι της Φύσης «Friends of Nature και πως ένα μέλος του συλλόγου συμμετέχει ως παρατηρητής στο συνέδριο της νεολαίας των Φίλων της Φύσης στη Βαρσοβία.»
«Η περιβαλλοντική εκπαίδευση και η επικοινωνία με τη νεολαία είναι ένα από τους πρώτους στόχους του συλλόγου . Για το λόγο αυτό θα ιδρύσουμε Οικολογική Βιβλιοθήκη, θα συνεργαστούμε με Πανεπιστήμια και περιβαλλοντικές οργανώσεις, θα διοργανώσουμε ημερίδες, θα εκδώσουμε βιβλία και μελέτες. Την ημέρα της ποίησης θα παρουσιάσουμε το ανθολόγιο ποίησης Χαϊδαριωτών Δημιουργών».

«Το επόμενο πεζοπορικό πρόγραμμα θα έχει και επισκέψεις σε μουσεία και τόπους που συνδέονται με την ιστορία του Χαϊδαρίου».
«Η κοπή της πίτας θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιανουαρίου στο Διομήδειο Κήπο»
«Θα διοργανώσουμε Διήμερη Περιβαλλοντική – Πολιτιστική εκδρομή την Άνοιξη στο Μεσολόγγι (Λιμνοθάλασσα – Μουσείο Βάσως Κατράκη) κτλ.
«Θα κάνουμε παρεμβάσεις για τα μεγάλα και μικρά προβλήματα της πόλης: Ποικίλο, Στρατόπεδο, Σκαραμαγκάς, Πεζοδρόμια, Κυκλοφοριακό, Συγκοινωνία, Αστικό πράσινο, Ανακύκλωση.»

Ο Κώστας Φωτεινάκης έκλεισε την ομιλία του ως εξής: «Η φιλοσοφία του συλλόγου είναι «σκεπτόμαστε παγκόσμια – δρούμε τοπικά». Οι νέοι είναι το μέλλον και η ελπίδα μας. Εμπιστοσύνη, στήριξη και ανάδειξη της νέας γενιάς της πόλης μας.

Έχουμε θέσεις για τα θέματα που αφορούν το περιβάλλον στον τόπο μας. Θα επαναλάβουμε τις βασικές:

Το Ποικίλο Όρος το θέλουμε βουνό, οτιδήποτε ανατρέπει τον χαρακτήρα του θα μας βρίσκει αντίθετους, όπως π.χ. μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις «ψυχαγωγίας» μη δασικού χαρακτήρα, οι διανοίξεις μη δασικών οδών, μεταφορά των λειτουργιών της πόλης στο βουνό κτλ.

Το Χαϊδάρι είναι παραθαλάσσια πόλη· να γίνουν αισθητικές παρεμβάσεις στη περιοχή και να αποκρουστεί η μετατροπή μέρους του ναυπηγείου σε εμπορικό λιμάνι.
Να αποκατασταθεί άμεσα το τοπίο με δενδροφυτεύσεις από τις αλόγιστες και χωρίς έλεγχο παρεμβάσεις που έγιναν για την διάνοιξη την σιδηροδρομικής γραμμής Ικονίου – Ασπροπύργου και της Περιφερειακής Λ.Αιγάλεω – Αττική Οδός.
Μέτρα για το κυκλοφοριακό στην πόλη και την συντομότερη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση.
Απελευθέρωση πεζοδρομίων από τραπεζοκαθίσματα, μέτρα για τον περιορισμό της ηχητικής και της αισθητικής ρύπανσης (διαφημιστικές πινακίδες) κτλ.

Και συνέχισε «Δεν υποτιμάμε την συμβολή κανενός και την προσπάθεια που έχει καταβάλλει για τα παραπάνω ζητήματα. Δεν ερχόμαστε να ανακαλύψουμε την Αμερική. Απλά θέλουμε με τον τρόπο μας να συμβάλλουμε στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα θέματα που αφορούν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής στην πόλη. Ο στόχος μας είναι η στέγαση του συλλόγου γιατί, εκτ ός από χώρο συνάντησης και δημιουργίας συνδέεται με την σύσταση της οικολογικής βιβλιοθήκης.»

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *