Ψήφισμα για το κλίμα

ecogreens Ο νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης και μέλος της πανελλαδικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος, κατέθεσε προς ψήφιση στο συνέδριο της ΕΝΑΕ– Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων- που γίνεται στη Δράμα, το παρακάτω σχέδιο ψηφίσματος, που κατ’ αρχήν έγινε δεκτό από όλες τις παρατάξεις:

Σχέδιο ψηφίσματος για την
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Με αφορμή τη διεθνή διάσκεψη για το κλίμα στο Μπαλί, σήμερα 8 Δεκεμβρίου σε περισσότερες από 70 χώρες γίνονται εκδηλώσεις ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη, με την ελπίδα ότι η διάσκεψη θα καταλήξει σε σημαντικές προτάσεις για τη νέα συνθήκη, που θα εφαρμοστεί μετά το 2012.

Όλοι πια έχουν αντιληφθεί ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι μια εφιαλτική πραγματικότητα, η οποία προξένησε χιλιάδες θανάτους εξαιτίας καταστροφικών πλημμυρών αλλά και της ξηρασίας και της ερημοποίησης, που οδηγεί στην πείνα, κυκλώνων όπως στο Μπαγκλαντές, πυρκαγιών όπως αυτές στην Ελλάδα και όλη τη Νότια Ευρώπη.

Το Διακυβερνητικό Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή προβλέπει άνοδο των θερμοκρασιών από 1,4 έως 5,9 βαθμούς στα επόμενα 50 χρόνια. Οι επιστήμονες προειδοποιούν για ερημοποίηση μεγάλων κατοικημένων εκτάσεων, για τήξη των πάγων των πόλων, άνοδο της στάθμης της θάλασσας, καταστροφή πολλών παραλιακών περιοχών και για διακόσια εκατομμύρια πρόσφυγες εξ αιτίας της κλιματικής αλλαγής. Η Ελλάδα θα πλησιάσει τις επόμενες δεκαετίες κλιματολογικά την Αφρική, η ζωή μας θα γίνει αβίωτη και το παραγωγικό πρότυπο της χώρας θα οδηγηθεί σε κατάρρευση.

Το ενεργειακό πρότυπο που στηρίζεται σε ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα και η ενεργειακή σπατάλη, η διαρκής επέκταση των μεταφορικών δικτύων και η κυριαρχία του ΙΧ αυτοκινήτου στη μετακίνηση, η βιομηχανική ανάπτυξη χωρίς περιβαλλοντικούς περιορισμούς, η συνεχώς διογκούμενη αστικοποίηση, η καταστροφή της φύσης, η αποψίλωση των δασών και η συρρίκνωση του αστικού και περιαστικού πράσινου, αποτελούν τις βασικές αιτίες της κλιματικής αλλαγής.

Το Πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο προέβλεπε σταδιακή μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη, αφού οι ΗΠΑ δεν το κύρωσαν ποτέ. Είναι όμως ελπιδοφόρο ότι η Αυστραλία πρόσφατα υπέγραψε το πρωτόκολλο, δείχνοντας ότι είναι εφικτό να σταματήσει το κλίμα να γίνεται θυσία στο βωμό των συμφερόντων, να αλλάξει το σημερινό μοντέλο ανάπτυξης αλλά και ο τρόπος ζωής και να παρθούν μέτρα για το μέλλον του πλανήτη.

Η χώρα μας, που έχει αυξήσει την εκπομπή ρύπων κατά 26,6% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, αντί για τη διακηρυγμένη μείωσή της, θα πρέπει να συμμετάσχει ενεργά στην προώθηση μιας παγκόσμιας συμφωνίας, που θα επιβάλλει μείωση των εκπομπών αερίων σε ποσοστό 60-80% μέχρι το 2050, σύμφωνα και με τις προτάσεις του Ευρωκοινοβουλίου.

Η χώρα πρέπει να καλύψει το 20% της ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μέχρι το 2010 και κατά τουλάχιστον 30% μέχρι το 2020 παράλληλα με την προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας και αλλαγές στα καύσιμα των μέσων μεταφοράς (βιοκαύσιμα, ΑΠΕ, υδρογόνο).

Επιπλέον, το συνέδριο της ΕΝΑΕ, που πιστεύει στη βαλκανική συνεργασία και έχει στο παρελθόν ενισχύσει τις προσπάθειες για Βαλκάνια χωρίς μεταλλαγμένα, θέλει από τον ευαίσθητο χώρο της Δράμας να εκφράσει την ανησυχία του για το πυρηνικό πρόγραμμα της γειτονικής Βουλγαρίας, που από το απαρχαιωμένο Κοζλοντούι περνάει σε νέο πυρηνικό εργοστάσιο στο Μπέλενε και δηλώνει ότι η πυρηνική ενέργεια δεν αποτελεί εναλλακτική λύση στο ενεργειακό πρόβλημα

1 σκέψη για το “Ψήφισμα για το κλίμα”

  1. Μαρία Κασάπη Ζωντανού

    Μπράβο στον νομαρχιακό σύμβουλο. Μακάρι να τον ακούσουν και να συμπεριφερθούν όπως οι Αυστραλοί ομόλογοί τους.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *