8.12 – Συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη στην Καμάρα στις 1.30 μ.μ. – Αλλάξτε μυαλά, όχι το κλίμα!

ecogreens Σάββατο 8 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια μέρα δράσης για το κλίμα

Για τρίτη χρονιά πραγματοποιείται η Παγκόσμια μέρα δράσης για το κλίμα και στη χώρα μας. Φέτος όμως είναι η χρονιά που εξανεμίστηκε το περιθώριο για οποιαδήποτε αμφιβολία ή καθυστέρηση. Η επιστημονική κοινότητα ομόφωνα δηλώνει πως έχουμε λιγότερα από 10 χρόνια για να σώσουμε το κλίμα του πλανήτη.  Είναι σειρά των κυβερνήσεων του κόσμου, εκπρόσωποι των οποίων μαζεύονται αυτές τις μέρες στο Μπαλί στην Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, να δείξουν την πολιτική αποφασιστικότητα που απαιτείται: Να προχωρήσουν σε μια μακροχρόνια παγκόσμια συμφωνία που θα υποχρεώνει με δίκαιο τρόπο όλα τα κράτη του πλανήτη να συμβάλουν στον περιορισμό των παγκόσμιων εκπομπών κατά 60-80% μέχρι το 2050.

Ταυτόχρονα, η χώρα μας με την πιο ρυπογόνο οικονομία στην Ευρώπη και ίσως τις χειρότερες επιδόσεις στην ευρωπαϊκή προσπάθεια μείωσης των εκπομπών οφείλει να διαμορφώσει άμεσα ένα ουσιαστικό, Πρόγραμμα Μείωσης Εκπομπών, που δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει:

εξοικονόμηση ενέργειας σε όλους τους τομείς, μέσα από μέτρα οικονομικής και τεχνικής στήριξης, καθορισμό ελάχιστων προδιαγραφών και ανώτατων ορίων, ανταποδοτική φορολόγηση των ρυπογόνων μορφών ενέργειας, εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης τεράστιας κλίμακας.
δραστικό περιορισμό της χρήσης λιγνίτη αλλά και των άλλων ορυκτών καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή και ανάπτυξη σε ευρεία κλίμακα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με έμφαση στις κοινωνικές επιχειρήσεις και τον οικιακό τομέα
αλλαγή των οικοδομικών κανονισμών, προκειμένου όλα τα νεόδμητα κτίρια από το 2015 και μετά να παράγουν τουλάχιστον όση ενέργεια καταναλώνουν
ουσιαστική συρρίκνωση των οδικών μεταφορών, με επανεξέταση των σχεδίων για νέους αυτοκινητόδρομους, ενίσχυση του σιδηροδρόμου, στήριξη των μαζικών συγκοινωνιών και κατοχύρωση των δικαιωμάτων πεζών και ποδηλατών.
Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ, με το πλαίσιο αυτό, συμμετέχουν σε όλες τις σχετικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα στις 8.12, επιδιώκοντας να δώσουν ένα ουσιαστικό αλλά και ζωντανό και πολύχρωμο στίγμα στη διαμαρτυρία των πολιτών.
Ιδιαίτερα, καλούν σε συμμετοχή στα συλλαλητήρια που θα γίνουν το μεσημέρι του Σαββάτου 8.12:
• Στην Αθήνα, στο Σύνταγμα, στη 1 μ.μ.
• Στη Θεσσαλονίκη, στην Καμάρα, στις 1.30 μ.μ.

Για περισσότερες πληροφορίες: 6976 448442

==========================================================

Συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη στην Καμάρα στις 1.30 μ.μ.

Στις 8 Δεκέμβρη σε περισσότερες από 70 χώρες θα γίνουν χάπενιγκ και συλλαλητήρια ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη, την ώρα που στο Μπαλί θα έχει ήδη ξεκινήσει η διεθνής διάσκεψη για το κλίμα, που αναμένεται να καταλήξει σε προτάσεις για τη νέα συνθήκη που θα εφαρμοστεί μετά το 2012. Κινητοποιούμαστε διεθνώς γιατί η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι μια εφιαλτική πραγματικότητα, η οποία προξένησε χιλιάδες θανάτους εξαιτίας καταστροφικών πλημμύρων, αλλά και της ξηρασίας και της ερημοποίησης που οδηγεί στην πείνα, κυκλώνων όπως στο Μπαγκλαντές, πυρκαγιών όπως αυτές στην Πελοποννησο και όλη τη Νότια Ευρώπη.

Η προτεραιότητα της καύσης ορυκτών καυσίμων επιβάλλεται από τις μεγάλες πετρελαικές εταιρίες, τη βιομηχανία ελαστικών, τις εταιρίες μεταφορών με φορτηγά και αεροπλάνα, τις κυβερνήσεις των “μεγάλων έργων” που στο βωμό του κέρδους προωθούν τα ΙΧ απέναντι στα δημόσια μέσα μεταφοράς με σταθερή τροχιά , χωρίς κανένα σεβασμό στα δάση και στους ελεύθερους χώρους και τις κατασκευαστικές που αντικαθιστούν διαρκώς με τσιμέντο το ελάχιστο πράσινο.

Οι συμφωνίες κορυφής, όπως το Πρωτόκολλο του Κυότο, το οποίο προέβλεπε σταδιακή μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη αφού μεγάλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, ή η Αυστραλία δεν το κύρωσαν ποτέ. Στη χώρα μας, η κυβέρνηση “κατάφερε” να αυξήσει την εκπομπή ρύπων κατά 26,6% αντί για τη διακηρυγμένη μείωσή της.

Στις 8 Δεκέμβρη όλοι και όλες να δώσουμε το παρόν στη συγκέντρωση ενάντια στην κλιματική αλλαγή για να διεκδικήσουμε να σταματήσει το κλίμα να γίνεται θυσία στο βωμό των συμφερόντων των ισχυρών και να παρθούν μέτρα ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη, ώστε να μπουν επιτέλους οι άνθρωποι και το περιβάλλον πάνω από τα κέρδη.

Στη συγκέντρωση της 8 Δεκέμβρη 1 μ.μ. στην Καμάρα καλούν οι:

Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, νομαρχιακή κίνηση Οικολογία-Αλληλεγγύη, Πρωτοβουλία Γένοβα 2001, Green attack, Ρεύμα Νέων Σοσιαλιστών και στηρίζει η ΟΛΜΕ

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *