ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΣ

2o Άρθρο: ΠΟΙΟΙ ΠΟΤΑΜΟΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ

Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο Γ΄ παγκόσμιος πόλεμος θα γίνει για το νερό. Ένα πολύτιμο αγαθό που συνεχώς λιγοστεύει όσο περνάνε τα χρόνια, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στους ανθρώπους. Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία εκατονταετία η παγκόσμια κατανάλωση νερού δεκαπλασιάστηκε, καθιστώντας το νερό είδος πολυτελείας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μέσος Καναδός για παράδειγμα, καταναλώνει 30 φορές περισσότερο νερό ημερησίως από το μέσο αγρότη από την Κένυα. Την ώρα που ένας Αφρικανός καταναλώνει κατά μέσον όρο ημερησίως 47 λίτρα νερού, ένας Αμερικανός «χρειάζεται» 578 λίτρα νερού.

Το ένα έκτο του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει την ελάχιστη πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Οι ποταμοί που κινδυνεύουν σήμερα είναι οι παρακάτω:

ΤΙΓΡΗΣ ΚΑΙ ΕΥΦΡΑΤΗΣ
Συρία και Ιράκ έχουν χαρακτηρίσει τα γιγάντια προγράμματα κατασκευής αρδευτικών φραγμάτων στους ποταμούς Τίγρη και Ευφράτη από την Τουρκία ως σημαντικό λόγο για την διεξαγωγή πολέμου.

Π. ΚΟΛΟΡΑΝΤΟ – ΒΟΛΓΑΣ
Ο ποταμός Κολοράντο στις Η.Π.Α. και ο Νείλος στην Αίγυπτο περνάνε δύσκολες ώρες, τη στιγμή που μόνο το 3% της επιφάνειας των υδάτων του Βόλγα μπορεί να χαρακτηρισθεί πόσιμο.

ΝΕΙΛΟΣ
Η Αιθιοπία, η Αίγυπτος και το Σουδάν βρίσκονται στα «μαχαίρια» για τα νερά του Νείλου. Οι δύο πρώτοι σχεδιάζουν την κατασκευή φραγμάτων για την άρδευση περισσοτέρων αγροτικών καλλιεργειών, εις βάρος φυσικά της Αιγύπτου.

ΛΙΜΝΗ ΑΡΑΛΗ
Η λίμνη Αράλη στα σύνορα του Καζακσταν με το Ουζμπεκιστάν τροφοδοτείται από δυο ποταμούς, των οποίων η στάθμη έχει μειωθεί κατά τρία τέταρτα, ενώ αυτή της Αράλης έχει μειωθεί από το 1962 ως το 1994 κατά 16 μέτρα !

ΓΑΓΓΗΣ
Ο Γάγγης στην Ινδία ασφυκτιά κάτω από τη συνεχώς αυξανόμενη ρύπανση των υδάτων του.
Και η Παγκόσμια Επιτροπή για το νερό προσθέτει ότι η Νεκρά θάλασσα αργοπεθαίνει καθώς δέχεται μόλις το 1/3 των υδάτων του Ιορδάνη.

ΚΙΤΡΙΝΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ
Ο Κίτρινος ποταμός και άλλοι δυο στη Βόρεια Κίνα έχουν μολυνθεί σε ανησυχητικό βαθμό, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, μειώνοντας παράλληλα τις δυνατότητες άρδευσης των αγροτικών καλλιεργειών.

Επεξεργασία – Δικτυοσυλλογή: Νίκος Τακόλας, ntakolas@gmail.com

1 σκέψη για το “ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΣ”

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *