Σερφάροντας στα κύματα της οικολογίας: Κόμματα της “νέας” αριστεράς

Η πολιτική οικολογία διατηρεί αρκετά αριστερά χαρακτηριστικά, κάτι που είναι εμφανές σε αρκετά Πράσινα κόμματα της Ευρώπης (όπως το GroenLinks της Ολλανδίας) και της Αμερικής (Πράσινοι των ΗΠΑ – www.gp.org). Ωστόσο, υπάρχει και η αντίστροφη τάση, με αρκετά αριστερά κόμματα να έχουν περιλάβει στοιχεία πολιτικής οικολογίας και περιβαλλοντισμού στα προγράμματά τους, μετατρεπόμενα σε «κοκκινοπράσινα» κόμματα. Από τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις τέτοιων κομμάτων αποτελούν τα σκανδιναβικά κοκκινοπράσινα κόμματα, τα οποία έχουν δημιουργήσει και τη συμμαχία Nordic Green Left Alliance, η οποία στο Ευροκοινοβούλιο είναι ενταγμένη στην ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (GUE/NGL), επειδή μόνη της δεν έχει αρκετά κόμματα – μέλη ώστε να συγκροτήσει αυτόνομη πολιτική ομάδα. Σ’ αυτό το τεύχος παρουσιάζουμε τις σελίδες και τα χαρακτηριστικά αυτών των κομμάτων, τα οποία, αν και προέρχονται στην πλειοψηφία τους από κομμουνιστικά κόμματα, έχουν διαφοροποιηθεί στη διάρκεια του χρόνου σε κόμματα της «ανανεωτικής» ή της «νέας» αριστεράς, με αρκετές επιρροές από τα κινήματα νεολαίας της δεκαετίας του 1960, θεωρώντας ότι παρουσιάζουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Καλή περιήγηση
Στρατής Αιγαιοπελαγίτης

http://www.sf.dk/index.php?article=3970
Η πολιτική πλατφόρμα της Nordic Green Left Alliance, η οποία συμφωνήθηκε στο Ρέϊκιαβικ, στις 31 Ιανουαρίου 2004. Βασικές πολιτικές αρχές αποτελούν: η διεθνής αλληλεγγύη μεταξύ των λαών του κόσμου, η κοινωνική δικαιοσύνη και μια εξισωτική διανομή του πλούτου, η ισότητα των φύλων, και η αλληλεγγύη με τις μελλοντικές γενιές, οι οποίες εξαρτώνται από τη δική μας για μια οικολογική αειφόρο ανάπτυξη. Η Συμμαχία καλεί για μια θεμελιώδη αλλαγή αξιών. «Χρειαζόμαστε μείωση της κατανάλωσης από τους πιο ευνοημένους ώστε να μπορέσουν να έχουν όλοι πρόσβαση στα βασικά καταναλωτικά αγαθά. Αυτό πρέπει να βασιστεί σε μια ευρεία λαϊκή συμμετοχή στην πολιτική ζωή και στη συγκεκριμένη καθημερινή δουλειά για να πετύχουμε έναν πράσινο πλανήτη». Η Συμμαχία επίσης, υπερασπίζεται τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και αποκηρύσσει το ολοκληρωτικό αντιδημοκρατικό σύστημα της Σοβιετικής Ένωσης και άλλων χωρών του «υπαρκτού» σοσιαλισμού. Στην έννοια του «σοσιαλισμού» περιλαμβάνει και την επέκταση της δημοκρατίας σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, όπου η ελευθερία καθενός αποτελεί προϋπόθεση για την ελευθερία όλων.

http://en.wikipedia.org/wiki/Nordic_Green_Left_Alliance
Πληροφορίες για τη Nordic Green Left Alliance από την ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια Wikipedia. Μέλη της Συμμαχίας αποτελούν πέντε σκανδιναβικά αριστερά κόμματα: η Αριστερή Συμμαχία της Φινλανδίας, το Αριστερό – Πράσινο Κίνημα της Ισλανδίας, το Αριστερό Κόμμα της Σουηδίας, το Σοσιαλιστικό Αριστερό Κόμμα της Νορβηγίας και το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα της Δανίας.

http://www.vasemmistoliitto.fi/en_GB/
Η ιστοσελίδα της Αριστερής Συμμαχίας της Φιλανδίας. Το κόμμα ιδρύθηκε το 1990 από ευρωκομμουνιστές, φεμινίστριες και άλλους κι από τότε έχει κατακτήσει με σταθερότητα ένα 10% του εκλογικού σώματος. Οι Φιλανδοί Πράσινοι (http://www.vihrealiitto.fi/english.shtml), αν και ιδρύθηκαν μερικά χρόνια νωρίτερα, κυμαίνονται γύρω στο 7-8% του εκλογικού σώματος (στο Ελσίνκι συγκέντρωσαν 23,5%!) ενώ δηλώνουν ότι πολιτικά τοποθετούνται στο φιλελεύθερο κέντρο. Η Αριστερή Συμμαχία, παρά την κομμουνιστική καταγωγή της, προσεγγίζει περισσότερο τη Νέα Αριστερά ενώ από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά της αποτελεί η έμφαση στη σύνδεση μεταξύ κοινωνικής δικαιοσύνης και περιβαλλοντικής προστασίας.

http://www.vg.is/
Η ιστοσελίδα του Αριστερού – Πράσινου Κινήματος της Ισλανδίας, το οποίο ιδρύθηκε το 1999, προσπαθώντας να ενώσει σοσιαλιστικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Η δύναμή του κινείται γύρω στο 9%. Στην Ισλανδία δεν υπάρχει αμιγώς Πράσινο Κόμμα. Οι πολιτικές αρχές του συγκεκριμένου κόμματος επικεντρώνονται στην προστασία του περιβάλλοντος, την ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη, τη δίκαιη και ευημερούσα οικονομία και την ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική.

http://www.vansterpartiet.se/
Η ιστοσελίδα του Αριστερού Κόμματος της Σουηδίας, το οποίο ιδρύθηκε το 1917 ως κομμουνιστικό, αλλά το 1990 αφαίρεσε αυτό τον όρο ακόμη και από τον τίτλο του. Αν και δεν έχει ιδιαίτερες οικολογικές αναφορές, ωστόσο έχει ισχυρές φεμινιστικές και αντιπυρηνικές απόψεις. Στις εκλογές του 2002 είχε 8,4% ενώ οι Πράσινοι (http://www.mp.se/) 4,6%.

http://www.sv.no/hvem/english/
Η ιστοσελίδα του Σοσιαλιστικού Αριστερού Κόμματος της Νορβηγίας, το οποίο ιδρύθηκε το 1975 και αγωνίζεται για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη και καλύτερο περιβάλλον. Στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2005 πήρε 8,8% και εντάχθηκε στον νέο κυβερνητικό σχηματισμό, μαζί με το Εργατικό Κόμμα και το Κόμμα του Κέντρου. Το τελευταίο, ως αγροτικό κόμμα, θεωρείται και το «πράσινο» στοιχείο σ’ αυτή την κυβέρνηση που χαρακτηρίστηκε από κάποιους «κοκκινοπράσινη». Οι Πράσινοι εδώ έχουν εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό (0,1%).

http://www.sf.dk/index.php?menu=1447
Η ιστοσελίδα του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος της Δανίας, με το έξυπνο δίδυμο σύμβολο μιας κόκκινης και μιας πράσινης καυτερής πιπεριάς! Ιδρύθηκε το 1959 από διαφωνούντες του κομμουνιστικού κόμματος που είχαν αρθρώσει κριτική στάση για την εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στην Ουγγαρία. Στις εθνικές εκλογές του Σεπτέμβρη του 2005 πήραν 6%. Στο Ευρωκοινοβούλιο έχουν παρουσία και στην ομάδα των Πράσινων ως «παρατηρητές». Στη Δανία οι Πράσινοι έχουν επίσης χαμηλά ποσοστά. (http://www.europeangreens.org/peopleandparties/members/denmark.html).

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *