Μια ιστορία «βαριά σαν μολύβι»

Πριν έξι χρόνια, η «υπό διωγμό» επιχείρηση ΧΥΤΗΡΙΟ ΑΝΑΚΤΗΣΗΣ ΜΟΛΥΒΔΟΥ ΑΦΟΙ ΒΑΦΕΙΑΔΗ & ΣΙΑ Ο.Ε. από το Δρακόντειο Λαγκαδά, αναζητά χώρο ώστε να συνεχίσει τη δραστηριότητά της.

Τα απόβλητα, (υγρά, στερεά και αέρια) από τέτοιου είδους χυτήρια είναι από τα πλέον τοξικά και εξαιρετικά επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία. Αν ο μόλυβδος εισχωρήσει στον οργανισμό του ανθρώπου, δύσκολα αποβάλλεται, έχει συσσωρευτική δράση και προκαλεί σοβαρότατα προβλήματα. Αρνητική επίδραση επίσης έχει και στην πανίδα.

Αφού δε βρήκαν περιοχή να τους δεχτεί κατέληξαν στο Στανό για να «αξιοποιήσουν» ένα αγρόκτημα που έτυχε να έχουν. Ο Στανός είναι ένα χωριό της ΒΑ Χαλκιδικής, με αγροτικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες, γνωστό και ως χωριό πολύτεκνων οικογενειών, αφού σε πληθυσμό 830 κατοίκων υπάρχουν πάνω από 200 παιδιά (78 παιδιά στο Δημοτικό Σχολείο, 26 στο νηπιαγωγείο, 10 στον Παιδικό Σταθμό, 39 στο Γυμνάσιο, 43 στο Λύκειο και χώρια τα βρέφη). Επί πλέον η περιοχή βρίσκεται στη Γ΄ ζώνη προστασίας των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης της συνθήκης Ramsar.

Η είδηση ότι μια τέτοια βιομηχανία θα εγκατασταθεί στην περιοχή τους, αναστάτωσε κάποιους κατοίκους, οι οποίοι ξεκίνησαν μια καμπάνια ενημέρωσης και ζήτησαν από τις αρχές να επιληφθούν του θέματος. Όμως μέσα από μια σειρά γραφειοκρατικών ενεργειών και χάρη στην αδιαφορία των αρμόδιων φορέων, η εταιρεία κατάφερε να προσπεράσει τις όποιες αντιδράσεις και το εργοστάσιο να λειτουργεί κανονικά.

Τον Σεπτέμβριο του 2003 μια ομάδα κτηνοτρόφων καταγγέλλει την εταιρεία στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να ελεγχθεί η επιχείρηση. Όμως, όχι μόνο δε δικαιώθηκαν, αλλά βρέθηκαν και κατηγορούμενοι για συκοφαντική δυσφήμηση επειδή εξέφρασαν την ανησυχία τους και το 2005 καταδικάστηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πολυγύρου.

Πριν από λίγους μήνες, η εν λόγω επιχείρηση υποβάλλει νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) για να κάνει μηχανολογική και κτιριακή επέκταση, ώστε να αυξήσει την παραγωγή από 2 τόνους μολύβδου την εβδομάδα σε 10 τόνους την ημέρα!

Οι αρμόδιοι φορείς είναι έτοιμοι και πάλι να γνωμοδοτήσουν θετικά. Για όλα αυτά οι κάτοικοι του Στανού έχουν πλήρη άγνοια (γιατί άλλωστε να ενημερωθούν;) μέχρι που τυχαία ανακαλύπτουν σε τοπική εφημερίδα ανακοίνωση του Προέδρου του Νομαρχιακού Συμβουλίου για τυχόν ενστάσεις πάνω στη Μ.Π.Ε. μέχρι στις 20 Νοεμβρίου.

Η κινητοποίηση ήταν άμεση. Στις 10 Νοεμβρίου συγκαλείται Γενική Συνέλευση, ενημερώνονται οι κάτοικοι για το θέμα και αποφασίζεται ομόφωνα αγώνας κατά της λειτουργίας του εργοστασίου και εκλέγεται Επιτροπή Αγώνα. Η Επιτροπή κάνει έναν αγώνα δρόμου να συγκεντρώσει πληροφορίες ώστε να γίνει η ένσταση μέσα στα χρονικά περιθώρια. Ενημερώνεται αμέσως ο κ. Τρεμόπουλος Μιχάλης της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης, ορίζεται Δικηγόρος για τα νομικά θέματα και στις 15 Νοεμβρίου υποβάλλεται η ένσταση στη Νομαρχία με τις υπογραφές των κατοίκων.

Στις 16 Νοεμβρίου συγκαλείται νέα Γενική Συνέλευση όπου γίνεται ενημέρωση των κατοίκων από τον κ. Τρεμόπουλο, τη Δικηγόρο και τον κ. Παπαγεωργίου Τόλη της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χαλκιδικής. Παρόντες στη συνέλευση είναι και παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίοι δεσμεύονται να στηρίξουν τον Αγώνα με αποτέλεσμα το Δ.Σ του Δήμου Αρναίας να γνωμοδοτήσει στη Νομαρχία αρνητικά για τη Μ.Π.Ε.

Η Επιτροπή παράλληλα διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Νομαρχία Χαλκιδικής για τις 24 Νοεμβρίου, ημέρα όπου θα συζητιόταν η Μ.Π.Ε. Οι κάτοικοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και έδωσαν ένα δυναμικό παρών που θα μείνει στην ιστορία του χωριού και όχι μόνο. Έδειξαν πως δε θα αφήσουν σε κανέναν να υποβαθμίσει τον τόπο τους και θέσει σε κίνδυνο την υγεία τους.

Το αποτέλεσμα ήταν το Νομαρχιακό Συμβούλιο να γνωμοδοτήσει αρνητικά στην Περιφέρεια και να δεσμευτεί ότι δε θα αφήσει την επιχείρηση να δραστηριοποιηθεί στην περιοχή.
Οι κάτοικοι όμως δεν επαναπαύτηκαν και θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να απομακρυνθεί η βιομηχανία από την περιοχή τους.

Χαλκιάς Θανάσης

1 σκέψη για το “Μια ιστορία «βαριά σαν μολύβι»”

  1. to paradigma tou Stanou apodiknii se olous mas oti otan i kinonia theli mpori na kani POLLA .
    Malista dihos tin ipostiriksi ton “diaplekomenon” Politikanton tou politikou sistimatos pou opos apodihtike ITAN sta pragmata ke apo piso apo tin “ependisi” tou ergostasiou.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *