Μαρμάρωσε ο Λευκός Πύργος!! Αρχιτεκτονική και Εθνικιστικο-εργολαβικό μένος

«ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ» ΚΑΙ…ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΤΣ

polimeta.jpg Στο πλαίσιο των έργων «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 1997» ανατέθηκε μελέτη, χωρίς αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του ΛΕΥΚΟΥ ΠΥΡΓΟΥ.  

Φωτο: Μια αντιπρόταση μας (Ε.Σ)

Κατά την εφαρμογή της μελέτης, αποκαλύπτεται τμήμα του περιτειχίσματος του ΛΕΥΚΟΥ ΠΥΡΓΟΥ, το οποίο θα καταστρεφόταν για να υλοποιηθεί η δημιουργία επιπέδου χαμηλότερου κατά 70 εκ γύρω από το μνημείο.Η γενική κινητοποίηση – οργανώσεων πολιτών, επιστημονικών φορέων αλλά και της Δημοτικής μας Κίνησης – κατάφερε να σταματήσει τα έργα και να εκδοθεί νέα απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού από το ΚΑΣ για την τροποποίηση της μελέτης στην περιοχή γύρω από τον πύργο, ώστε να «αναδειχθεί σε ίχνος», δηλ. να αποτυπωθεί απλώς η ιστορική κατασκευή.Κανείς δεν γνώριζε τότε ότι η μελέτη είχε και δεύτερη φάση: την κατασκευή «μνημειακής κιονοστοιχίας» από μπετόν, που άρχισε να υλοποιείται ξαφνικά μετά τις φωτιές του καλοκαιριού. Περίεργοι στην αρχή όλοι μας, ανήσυχοι στη συνέχεια και έντρομοι πια τώρα διαπιστώνουμε ότι το μνημείο έχει κι άλλα να τραβήξει!

Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Θεσσαλονίκης μας ενημέρωσε ότι είναι η συνέχεια της διαμόρφωσης η οποία, με τον τίτλο «χώροι Υγιεινής στην περιοχή του Λευκού Πύργου», φύτεψε όλη τη ζώνη από την παραλιακή λεωφόρο μέχρι τη θάλασσα με αυτές τις «λοξές φάλαγγες», οι οποίες σημειωτέον θα επενδυθούν με γρανίτη και υπάρχει η σκέψη (του δημάρχου) να διακοσμηθούν με…ασπίδες των Μακεδόνων (!)

Πρέπει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο έργο δεν έχει καμία από τις απαιτούμενες εγκρίσεις που μια απλή κατασκευή θα έπρεπε να έχει — έγκριση Επιτροπής Ενασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ) και άδεια Πολεοδομίας, ενώ κατασκευάζεται στον περιβάλλοντα χώρο του κεντρικότερου σημείου και μνημείου της πόλης μας.

Η αισθητική, το είδος και η μορφή της παρέμβασης μας βρίσκει ριζικά αντίθετους και, με την ευκαιρία αυτή, επαναφέρουμε την πάγια θέση μας ότι επεμβάσεις σε σημεία μείζονος σημασίας στην πόλη πρέπει να γίνονται μόνο με αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και να γνωστοποιούνται ανάλογα, για να τυγχάνουν και της αποδοχής των πολιτών.

Το ίδιο συμβαίνει και με το «μικρό Παλαί ντε Σπορ», που ξεφύτρωσε κι αυτό κατακαλόκαιρα, χωρίς καμία άδεια και καμιά έγκριση, πάνω στη νέα παραλία στην αυλή του ξενοδοχείου Μακεδονία Παλλάς. Ένα εξάμβλωμα που παραβιάζει ακόμη και τις διατάξεις- περί ύψους, μεγέθους, κλπ- του σκανδαλώδους Διατάγματος με το οποίο κατασκευάστηκε το ξενοδοχείο. Ένα κατασκεύασμα που έχει ξεκινήσει να λειτουργεί, ενώ βρίσκεται στη δευτεροβάθμια ΕΠΑΕ, χωρίς οι αρμόδιοι να ξέρουν τι να πράξουν.

Η πόλη πρέπει να αντισταθεί στην εργολαβική λογική και στην αισθητική του εθνικιστικού κιτς που αλλοιώνει την φυσιογνωμία της και καταστρέφει πολύτιμους πόρους για την κάλυψη ζωτικών αναγκών των κατοίκων της.

Μηταφίδης Τριαντάφυλλος / ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ»

[από το παιδαγωγικό – μουσικό sitε: anempodistos]

3 σκέψεις για το “Μαρμάρωσε ο Λευκός Πύργος!! Αρχιτεκτονική και Εθνικιστικο-εργολαβικό μένος”

  1. καλά αυτές οι κολώνες σαν αντιαρματικά έργα μοιάζουν, οπότε με τις μακεδονικές ασπίδες που θα τις κοσμούν θα γίνει και η ιστορική σύνδεση των αρχαίων Μακεδόνων με το Ρούπελ. Δεν το πιάσατε βρε, ο Παπαγεωργόπουλος έχει καλλιτεχνική φλέβα και υψηλή αισθητική! λολ!

  2. Επίσης ο δήμος Θεσσαλονίκης (δηλαδή και εμείς) αποφάσισε και πληρώνει άλλη μιά φορά το στήσιμο του καραβιού, το στήσιμο της φάτνης, τα αγγελάκια(;), τα κάγκελα γύρω από αυτά, καθώς και ακόμα ένα μεγάλο ωραίο (δυστυχώς κομμένο) έλατο που μεγάλωνε εδώ και χρόνια σε μία πλαγιά με στόχο να παρεβρεθεί εδώ φέτος τα χριστούγεννα για τη γιορτή της πόλης.
    Συμπληρώνω λοιπόν την εικόνα της πρότασης με ένα ιστιοφόρο με ηλιακά φωτάκια, και δυό τρία κόκκινα ρυμουλκά στολισμένα χριστουγεννιάτικα, να κάνουν βόλτα τον κόσμο τα απογεύματα στο θερμαϊκό και να κερνάν κρασί και σοκολατάκια. Άντε και του χρόνου

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *