O Μπους λέει όχι στο Κιότο, για χάρη της Southern Company στη Juliette της Γεωργίας, λέει ο Independent

Εταιρεία παραγωγής ενέργειας των ΗΠΑ που σχετίζεται με τον Bush, στην κορυφή της λίστας των πιο ρυπογόνων εταιρειών.

Αμερικανική εταιρεία παραγωγής ενέργειας με στενούς οικονομικούς δεσμούς με τον Πρόεδρο George Bush, αναφέρεται στην κορυφή της παγκόσμιας λίστας των εταιρειών που εκπέμπουν ρύπους και προκαλούν την παγκόσμια υπερθέρμανση. Η πρώτη παγκόσμια βάση δεδομένων τέτοιων ρυπαντών αποκαλύπτει επίσης την ταχεία ανάπτυξη των εκπομπών που προκαλούν παγκόσμια υπερθέρμανση, από εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας την Κίνα, τη Νότια Αφρική και την Ινδία.

Οι αμερικανικές εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας παράγουν ήδη 40% των αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου (ΑΦΘ) των ΗΠΑ και το 25% παγκοσμίως. Αλλά αυτό που τράβηξε την προσοχή είναι το τεράστιο ίχνος άνθρακα της Southern Company, η οποία είναι μεταξύ των μεγαλύτερων χρηματοδοτών των Ρεπουμπλικάνων. Οι εργαζόμενοι στην Southern Company έδωσαν στον Μπους $217.047 για να τον βοηθήσουν να εκλεγεί. Συνολικά οι εργαζόμενοι και η ίδια η επιχείρηση έχουν δώσει το εξαιρετικά εντυπωσιακό ποσό των $6.2εκατομμυρίων δολαρίων, στις εκλογικές εκστρατείες των Ρεπουμπλικάνων από το 1990.
Ένας και μόνο σταθμός της Southern Company στη Juliette της Γεωργίας εκπέμπει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα ετησίως από ολόκληρο τον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Βραζιλίας. Η επιχείρηση είναι μία από τις δύο πιο ρυπαίνουσες ηλεκτρικές εταιρείες των ΗΠΑ και η έκτη πιο ρυπαίνουσα ηλεκτρική εταιρεία στον κόσμο.

Πέρα από αόριστες υποσχέσεις των υποψηφίων των Δημοκρατικών, δεν υπάρχει καμία πίεση σε αυτήν ή σε οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρική εταιρεία να προσαρμοστούν και να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Οι πολιτικοί και των δύο κομμάτων φοβούνται την επιρροή που έχει η Southern Company, η οποία δαπανά τεράστια ποσά για λόμπι και πολιτικές εκστρατείες και είναι ένας ιδιαίτερα ισχυρός «παίκτης» στην Ουάσινγκτον.
Έχει αποτρέψει πολλές προσπάθειες να επιβληθεί έλεγχος στις ποσότητες των ρύπων που εκπέμπει. Αυτή είναι μια από τις λίγες φορές που η σχέση μεταξύ μεγάλων χρηματικών συνεισφορών των Αμερικανικών εταιρειών ενέργειας και πολιτικών διαπλοκών στην Ουάσινγκτον, μπαίνει κάτω από το μικροσκόπιο.
Οι περιβαλλοντολόγοι από καιρό υποψιαζόντουσαν ότι η αμετακίνητη άρνηση του Προέδρου Μπους να υπογράψει διεθνείς συμφωνίες ελέγχου της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, ήταν συνδεδεμένη με συνεισφορές στην εκστρατεία εκλογής του. Η χθεσινή έκθεση επιτέλους αποτύπωσε τις συνέπειες που έχουν αυτές οι εταιρείες ενέργειας στην παγκόσμια υπερθέρμανση.

Η εταιρεία Southern Company, της οποίας τα έσοδα το 2006 ανήλθαν σε 14,4 δισεκατομμύρια δολάρια, χρησιμοποιεί την επιρροή της για να εμποδίσει την είσοδο της αιολικής, της ηλιακής, της βιομάζας και των άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, γιατί θα περιορίσουν τα κέρδη της.

Ο Haley Barbour, ένας από τους κύριους λομπίστες της Southern Co, έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να πείσει τον Πρόεδρο Μπους να υπαναχωρήσει στην αρχική δέσμευση της προεκλογικής του εκστρατείας (όταν ήταν υποψήφιος Πρόεδρος την πρώτη φορά το 2000) για μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Ο κ. Barbour είναι πρώην Πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και επανεξελέγη Κυβερνήτης του Μίσιγκαν την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον Frank O’Donnell της περιβαλλοντικής οργάνωσης Clean Air Watch, μετά την εκλογή του κ. Μπους στην Προεδρία, ο κ. Haley Barbour του είπε: «κ. Πρόεδρε, δεν σε εκλέξαμε για να έχουμε υψηλότερο κόστος ενέργειας». Ο κ. O’Donnell είπε: « Οι λομπίστες της Southern Company αντιμετώπιζαν τον Πρόεδρο σαν να ήταν κάποιος στον οποίο έδιναν εντολές και εκείνος τις δεχόταν. [ΣΣ: Γιατί απορούν. Έτσι είναι ] Η ουσία είναι ότι οι μεγαλύτεροι ρυπαντές της Αμερικής χρησιμοποίησαν τα μπλοκ των επιταγών τους για να εμποδίσουν την ανάληψη δράσεων αντιμετώπισης της παγκόσμιας υπερθέρμανσης.

Η λεπτομερής καταγραφή των μεγαλύτερων ρυπαντών προέρχεται από μια βάση δεδομένων στο διαδίκτυο που συντάσσει ένας ανεξάρτητος οργανισμός πολιτικής και έρευνας, το Κέντρο για την Παγκόσμια Ανάπτυξη (Center for Global Development – CGD), το οποίο εστιάζει στο πως οι δραστηριότητες των πλουσίων κρατών διαμορφώνουν τις ζωές των φτωχών ανθρώπων στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Παρουσιάζει που ακριβώς βρίσκονται οι χειρότεροι ρυπαντές και τι ποσότητες αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα. Η μεγαλύτερη πηγή συγκεντρωμένης εκπομπής αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου είναι οι 50.000 σταθμοί παραγωγής ενέργειας παγκοσμίως.

Η βάση δεδομένων δείχνει ξεκάθαρα ότι οι ΗΠΑ είναι παγκόσμιος πρωταθλητής εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, εκπομπές που συνεχίζουν να αυξάνονται. Με σημερινά δεδομένα οι ηλεκτρικές εταιρείες των ΗΠΑ εκπέμπουν 2,8 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Όμως, η Κίνα με 2,7 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα σύντομα θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ. Η νέά έκθεση αποκαλύπτει ότι σταθμοί παραγωγής ενέργειας σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες ρυπαίνουν περισσότερο από τον χειρότερο σταθμό των ΗΠΑ.
Εκπρόσωπος της εταιρείας Southern Company, ο κ. Mike Tyndall, δήλωσε ότι η ρύπανση είναι υψηλή λόγω του μεγέθους του σταθμού, ο οποίος εξυπηρετεί έναν ολοένα αυξανόμενο πληθυσμό. Η εταιρεία αντιτίθεται στην ιδέα νομοθετικής επιβολής ορίου εκπομπών, αλλά ο κ. Mike Tyndall δήλωσε: «Είμαστε στην πρωτοπορία ανάπτυξης νέας τεχνολογίας που θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.» [ΣΣ: Νάτο πάλι το μελλοντολογικό οικολογικό θέμα. Πώς λέμε, Δεύτερη Παρουσία, Αταξική Κοινωνία κλπ]
Ερωτηθείς για τις τεράστιες οικονομικές συνεισφορές των εργαζομένων της εταιρείας προς το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων απάντησε : [ΣΣ: Η κορύφωση της διαπλοκής στο απόγειο] «Δεν τους επηρεάζουμε, αλλά πιστεύω ότι είναι καλό ότι είμαστε αναμεμιγμένοι στις πολιτικές διεργασίες.»

Του Leonard Doyle, Washington, 16 November 2007
(Απόδοση Τσιπουρίδης Γιάννης Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας)

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *