Στο δικαστήριο αύριο οι άδειες για τον Κισσό

Συζητούνται αύριο Πέμπτη 18-11-2004 στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης τρεις αιτήσεις ακύρωσης της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης κατά των οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί στην περιοχή του Χορτιάτη, που οικοπεδοποιεί η εταιρεία ΚΙΣΣΟΣ.

Οι άδειες αυτές εκδόθηκαν από την Πολεοδομία Θεσσαλονίκης, με βάση την αντισυνταγματική διάταξη του άρθρου 28 του νόμου 2742/99, η οποία αποτελεί ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ, που στοχεύει να άρει το δεδικασμένο της υπ’ αριθ. 3651/99 απόφασης του Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Με την απόφαση αυτή, πουν είχαν πετύχει οι οικολόγοι της Θεσσαλονίκης, υποχρεώνεται το ΥΠΕΧΩΔΕ να ανακαλέσει τα προεδρικά διατάγματα καθορισμού της περιοχής Ισενλή στο Χορτιάτη ως «Ζ.Ε.Π.», κάτι που σκανδαλωδώς δεν έπραξε.

Υπενθυμίζουμε ότι το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης μετά από αίτημα της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης διέταξε την αναστολή όλων των οικοδομικών αδειών που είχαν εκδοθεί στην περιοχή, που είναι οι πρώτες μετά την ακύρωση των πρώτων οικοδομικών αδειών από το ΣτΕ το 1995-1996.

Υπενθυμίζουμε ακόμη, ότι η μία άδεια εκδόθηκε πέρυσι, μετά την απόπειρα να αρχίσουν αυθαίρετα την ανοικοδόμηση στην περιοχή.

Μέλη της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης προχώρησαν σε καταγγελία στο Αστυνομικό τμήμα Πανοράματος, που είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη 3 ατόμων και την παραπομπή τους στο αυτόφωρο. Την επόμενη μέρα όμως, νωρίς το πρωί, η εταιρεία «Κισσός» παρουσίασε στο Αστυνομικό τμήμα οικοδομική άδεια με ημερομηνία της ίδιας μέρας! Ήταν μια σκανδαλώδης συμπαιγνία, που στόχο έχει να καλύψει εκ των υστέρων την παρανομία και απόδειξε για άλλη και φορά ότι υπάρχει ένα υπόγειος δίαυλος συνεργασίας με την Πολεοδομία.

Και βέβαια, η Εταιρία ΚΙΣΣΟΣ Α.Ε. και οι δύο αποκλειστικοί εταίροι του, ο Δήμος Χορτιάτη και ο Συνεταιρισμός Μηχανικών, δεν περίμεναν την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου και έσπευσαν να καταδιώξουν τους οικολόγους, με αγωγή που ζητούν την πληρωμή αποζημίωσης για περιουσιακή και ηθική βλάβη 13,5 εκατ. ευρώ περίπου από την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης και τα στελέχη της Μιχάλη Τρεμόπουλο, Γιάννη Τζιώλα και Αλέξανδρο Γεωργόπουλο.

Το έγκλημά τους είναι ότι παραμένουν σταθεροί στις αρχές της υπεράσπισης του συλλογικού συμφέροντος και του δασικού χαρακτήρα της περιοχής, πιστεύοντας δυστυχώς ότι η προστασία των δασών επαφίεται στον «πατριωτισμό» των πολιτών.

Καλούμε τους Θεσσαλονικείς και κάθε ευαίσθητο πολίτη να μας συμπαρασταθεί στο δίκαιο αγώνα μας.