Κάθε πέρσι και (πολύ) καλύτερα για το κλίμα – (έτσι γι’ αρχή)

Πηγή: BBC News website και www.eletaen.gr

Στο site www.eletaen.gr της «Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας» διαβάσαμε σχετικά με την Κλιματική Αλλαγή, σχόλια για την έκθεση του Βρετανού οικονομολόγου, Sir Nicholas Stern, που δημοσιεύθηκε στις 30.10.2006 και έγινε πρώτο θέμα σε όλα τα ΜΜΕ.

Όλα καταλήγουν σε ένα και μόνο συμπέρασμα: ότι η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου αποτελεί την πλέον θανάσιμη απειλή για την ζωή στον πλανήτη Γη. Αναλυτικά:

1. Τα αέρια του θερμοκηπίου στις υψηλότερες τιμές τους.

Η σταθερή άνοδος των ατμοσφαιρικών επιπέδων των αερίων του θερμοκηπίου που ευθύνονται για τις κλιματικές αλλαγές, δεν παρουσιάζει κανένα σημάδι υποχώρησης, σύμφωνα με αναγγελία Επιτροπής του ΟΗΕ.

Η ατμοσφαιρική συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκε κατά 0,5% από το 2005, σύμφωνα με το World Meteorological Organisation (WMO). Αύξηση εμφάνισε και το Ν2Ο, ενώ το μεθάνιο παρέμεινε σταθερό (όλα μακράν εκτός ορίων).
Τα αέρια αυτά παράγονται από καύση στερεών υλών (κάρβουνο, λιγνίτης), πετρέλαιο και αέριο (όπως το Φυσικό Αέριο, να το θυμηθούμε αυτό).

2. Μόνο 50 χρόνια ζωής έμειναν για την αλιεία.

Δεν θα υπάρχει ουσιαστικά τίποτα αλιεύσιμο στις θάλασσες μετά τα μέσα του αιώνα, με παράλληλη απώλεια βιοποικιλότητας, εάν οι σύγχρονες τάσεις συνεχιστούν, σύμφωνα με μια σημαντική επιστημονική μελέτη (Environment correspondent, BBC News website).

3. Δορυφόροι διαπιστώνουν απώλεια πάγων

Η Γροιλανδία χάνει περίπου 100 δισεκατομμύρια τόνους πάγων ετησίως.

Δορυφόροι παρακολούθησης μεταβολών μάζας,
εντόπισαν απώλεια 100 δισ. τόνων παγετώνων ετησίως

4. Η θερμοκρασία της Γης στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων
12,000 ετών.

…ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 30 ετών, σύμφωνα με μελέτη κλιματολόγων (Nasa’s Goddard Institute for Space Studies, Columbia University και University of California at Santa Barbara (UCSB)), που καταδεικνύει ότι η γη είχε θερμανθεί κατά 0.2οC, σε κάθε μια από τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Η ρύπανση που προκαλείται από ανθρώπινες δραστηριότητες ωθεί τον κόσμο προς επικίνδυνα επίπεδα αλλαγής του κλίματος, προειδοποίησαν οι επιστήμονες.

Και μερικά από τα συμπεράσματα της έκθεσης Stern.

30 Οκτωβρίου 2006
1. 40% των ειδών απειλούνται με εξαφάνιση, ενώ 200 εκατομμύρια άνθρωποι θα εγκαταλείψουν τις εστίες τους, λόγω πλημμυρών ή ξηρασιών μέχρι το 2050, εάν η παγκόσμια θερμοκρασία αυξηθεί κατά 2οC.
2. Άλλα 200 εκατομμύρια άνθρωποι θα βρεθούν αντιμέτωποι με την πείνα, εάν η παγκόσμια θερμοκρασία αυξηθεί κατά 2οC.
3. 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν προβλήματα έλλειψης πόσιμου νερού, εάν η παγκόσμια θερμοκρασία αυξηθεί κατά 2οC.

H Greenpeace τονίζει παράλληλα, ότι το Kyoto δεν αρκεί, και για ν’ αρχίζει κάποια αντιστροφή των κλιματικών δεινών, απαιτείται το 1% του παγκόσμιου GDP (ΑΕΠ) τώρα!!

ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ (έτσι γι’ αρχή)

35.000 Ευρωπαίοι πέθαναν στον καύσωνα του 2003, ένα γεγονός που αναμένεται να γίνει “συχνό
φαινόμενο”.

Για την επεξεργασία: Νίκος Τακόλας
ntakolas@gmail.com / Ομάδα Ενεργειακού – ΟΑ

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *