ΟΠ – ΠΩΣ ΟΡΓΑΝΩΝΟΜΑΣΤΕ – ΠΩΣ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το πολιτικό στίγμα μας

ecogreens Οι Οικολόγοι Πράσινοι κατάφεραν έστω και με το 1,05% να κερδίσουν το ενδιαφέρον σημαντικού τμήματος της κοινωνίας και κυρίως να εκφραστεί έντονη διάθεση συμμετοχής πολιτών από όλη την Ελλάδα. Πολλοί περισσότεροι πολίτες παρακολουθούν και περιμένουν τώρα πολλά από εμάς. Έχουμε επιλέξει συνειδητά τη διαμόρφωση ενός αυτόνομου πράσινου πολιτικού πόλου και σε αυτή την κατεύθυνση της αυτόνομης παρουσίας θα συνεχίσουμε από εδώ και πέρα. Δεν μας ενδιαφέρει η ένταξή μας σε κομματικά σχέδια άλλων χώρων, πρεσβεύουμε σε αλλαγές των κομματικών τειχών στο μέλλον αλλά κυρίως επιδιώκουμε η δική μας αυτόνομη παρουσία και παρέμβαση να συμβάλει σήμερα στην προώθηση νέων ιδεών, προτάσεων και λύσεων. Δεν θέλουμε να γίνουμε μέρος του κομματικού προβλήματος. Δεν ασκούμε μόνο κριτική, κάνουμε τομές, επιδιώκουμε λύσεις. Δεν προσπαθούμε να συσπειρώσουμε κάθε είδους αντίθεση και “όχι”, επιδιώκουμε μια σαφή πράσινη στροφή σε όλες τις πολιτικές, θέσεις και όχι μόνο αντι-θέσεις.

Η οργάνωση της οικολογικής ευαισθησίας –που εκφράστηκε και εκλογικά – και η συστηματική παρέμβαση ώστε να προωθούνται λύσεις για τα σημαντικά περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα της χώρας είναι το κύριο ζητούμενο τώρα για τους Οικολόγους Πράσινους. Καθοριστικό στοιχείο είναι η καθημερινή παρέμβασή μας σε τοπικό, εθνικό και θεματικό επίπεδο με τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών με στόχο την διαμόρφωση πλειοψηφιών σε επιμέρους θέματα.

Η Οργανωτική και πολιτική ανάπτυξη μας

Η οργανωτική ανάπτυξη των Οικολόγων Πράσινων στηρίζεται και στην αυτό-οργάνωση, την πρωτοβουλία αλλά και στη συλλογικότητα, στην τοπική αλλά και κεντρική /θεματική παρέμβαση, στην επιδίωξη να προωθούμε λύσεις και προτάσεις, να μην παραμένουμε μόνο στην κριτική. Σύμφωνα με τις προτάσεις και τη διάθεση που έχουν εκφραστεί μέχρι τώρα, και με στόχο τη γνωριμία όλων όσων ενεργοποιήθηκαν στις εκλογές και ενδιαφέρονται να ενεργοποιηθούν μετεκλογικά, την καλύτερη οργάνωση και τον σχεδιασμό των πολιτικών παρεμβάσεων μας άμεσα αλλά και με ορίζοντα τις ευρωεκλογές 2009:

– Ολοκλήρωση των συναντήσεων γνωριμίας και συζήτησης με φίλους σε διάφορες περιοχές
– Συγκρότηση ή επανασυγκρότηση (όπου υπάρχουν) τοπικών πολιτικών κινήσεων ΟΠ
– Συγκρότηση ή επανασυγκρότηση θεματικών ομάδων
– Υλοποίηση του σχεδιασμού για κεντρικές πολιτικές παρεμβάσεις προτεραιότητας και οργανωτικής – πολιτικής ανάπτυξης με περιοδείες, εκδηλώσεις, θεματικές ημερίδες, σεμινάρια, επιμόρφωση
– Προετοιμασία / σχεδιασμός της εκλογικής καμπάνιας για τις ευρωεκλογές, συντονισμός με τους υπόλοιπους ευρωπαίους πράσινους, ανάπτυξη κοινών δράσεων –πιο στενής συνεργασίας με την ομάδα των πρασίνων ευρωβουλευτών.

Ολοκλήρωση των συναντήσεων γνωριμίας και συζήτησης με φίλους σε διάφορες περιοχές

Τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά το ενδιαφέρον για ενεργή συμμετοχή στους Οικολόγους Πράσινους είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Χρειάζονταν έτσι κάποιος χρόνος για να γνωριστούν οι άνθρωποι μεταξύ τους αλλά και για να επανσχεδιαστούν με συμμετοχικό τρόπο η πολιτική και οργανωτική ανάπτυξη των Οικολόγων Πράσινων. Τίποτα δεν είναι ίδιο μετά τις 16 Σεπτεμβρίου.

(α) Συναντήσεις γνωριμίας και συζήτησης
Σε διάφορες περιοχές της χώρας έγιναν σε πρώτη φάση ανοικτές συναντήσεις γνωριμίας με μεγάλη συμμετοχή πολιτών που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά, Ηράκλειο, Κόρινθο κα. Το κλίμα έχει αλλάξει, μια νέα πολιτική έχει γεννηθεί.

(β) Συμμετοχικός σχεδιασμός και οργάνωση των παρεμβάσεων μας
Το επόμενο βήμα είναι η διοργάνωση περιφερειακών συναντήσεων, όπου στόχος δεν είναι απλώς γνωριμία και συζήτηση αλλά και οργάνωση των πολιτικών παρεμβάσεών μας.
Αυτός ο κύκλος ξεκίνησε με μια πολύ δημιουργική και αποτελεσματική συνάντηση στο Πήλιο (20,21/10) με συμμετοχή μελών αλλά και φίλων από την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Μαγνησία και γενικότερα την κεντρική Ελλάδα. Η συνάντηση συνδυάστηκε και με συνεδρίαση του Πανελλαδικού Συμβουλίου. Όσοι συμμετείχαν μπόρεσαν να εκφράσουν τις απόψεις τους και να συζητήσουν για το πολιτικό στίγμα των Οικολόγων Πράσινων, την οργανωτική ανάπτυξη και τις προτεραιότητες των κεντρικών παρεμβάσεων για το επόμενο διάστημα. Στη συνάντηση του Πηλίου οι συμμετέχοντες πρότειναν θέματα για κεντρικές πολιτικές παρεμβάσεις, ψήφισαν την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων για τον καθένα και το Πανελλαδικό Συμβούλιο οριστικοποίησε τον πολιτικό σχεδιασμό. Συνεδρίασαν, επίσης, οι θεματικές ομάδες που έχουν αποφασιστεί και έθεσαν τις βάσεις της επικοινωνίας μεταξύ των μελών τους πανελλαδικά και του πολιτικού σχεδιασμού κάθε ομάδας. Η συνάντηση αποδείχτηκε μια εξαιρετική εμπειρία για όσους/όσες συμμετείχαν όχι μόνο για το φιλικό και συντροφικό κλίμα, τον ενθουσιασμό, τη δημιουργικότητα, το υψηλό επίπεδο διαλόγου και προτάσεων, αλλά και για τις συμμετοχικές αλλά ταυτόχρονα αποτελεσματικές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και είναι καινοτόμες για πολιτικό χώρο. Το μοντέλο συμμετοχικής πολιτικής που ταιρίαζει στην πράσινη πολιτική κουλτούρα θα ακολουθηθεί και στις άλλες περιφερειακές συναντήσεις.
Η επόμενη Περιφερειακή συνάντηση οργανώνεται στη Θεσσαλονίκη, Σαββατοκύριακο 3 Νοεμβρίου, με συμμετοχή μελών και φίλων των Οικολόγων Πράσινων από τη Βόρεια Ελλάδα.
Στην Πάτρα (ή στην Ηλεία) διοργανώνεται 1 και 2 Δεκεμβρίου περιφερειακή συνάντηση μελών και φίλων των Οικολόγων Πράσινων από τη Δυτική Ελλάδα, συνεδρίαση του Πανελλαδικού Συμβουλίου καθώς και ημερίδα για την οικολογική ανασυγκρότηση των καμμένων περιοχών.
Μέχρι τέλος του χρόνου αναμένεται να γίνουν περιφερειακές συναντήσεις στο Α. Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.

(γ) Κεντρικά θέματα πολιτικής παρέμβασης των Οικολόγων Πράσινων
Κύρια θέματα παρεμβάσεων των Οικολόγων Πράσινων τόσο στο κεντρικό πολιτικό πεδίο όσο και σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο είναι:
– Οικολογική αποκατάσταση καμένων περιοχών (δάση-φυσικό περιβάλλον – φυσικοί πόροι, παραγωγικές δραστηριότητες, κοινωνική συνοχή, οικισμοί – δομημένο περιβάλλον)
– Μείωση της συνεισφοράς της Ελλάδας στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που αλλάζουν το κλίμα – προώθηση ΑΠΕ – παρεμπόδιση κατασκευής νέων μονάδων λιθάνθρακα – σταδιακή απεξάρτηση από λιγνίτη και πετρέλαιο
– Οικολογική μεταρρύθμιση φορολογικού συστήματος, προώθηση πράσινων θέσεων εργασίας,
– Παρέμβαση σχετικά με τις κοινωνικές και οικολογικές διαστάσεις του ασφαλιστικού συστήματος
– Συνέχιση καμπάνιας για ξεχωριστό Υπουργείο Περιβάλλοντος
– Διαμόρφωση ενός χάρτη με τις πιο επιβαρυμένες περιοχές – hot spots
– Μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις 6 πιο επιβαρυμένες πόλεις της Ελλάδας (που είναι στον κατάλογο των δέκα πιο επιβαρυμένων πόλεων στην Ευρώπη)
– Συστηματική πίεση για παρακολούθηση και αντιμετώπιση στο θέμα της ρύπανσης νερών του Ασωπού από βιομηχανικά απόβλητα

Οργανωτική συγκρότηση

Εκτός από τα κεντρικά όργανα (Συνέδριο, συνδιασκέψεις, πανελλαδικό Συμβούλιο και Γραμματεία), οι Οικολόγοι Πράσινοι λειτουργούν σε:
(α) τοπικό επίπεδο, με τη δημιουργία και λειτουργία τοπικών πολιτικών κινήσεων που παρεμβαίνουν σε τοπικά θέματα αλλά και σε θέματα γενικότερου ενιδαφέροντος όπως εξειδικεύονται τοπικά
(β) περιφερειακό επίπεδο, με τη συνεργασία των τοπικών πολιτικών κινήσεων μιας περιφέρειας ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα και θέματα που αφορούν την περιφέρεια, όχι απλώς μια μικρή περιοχή
(γ) θεματικό πεδίο παρέμβασης, με τη συγκρότηση θεματικών ομάδων και παρεμβάσεων σε θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος.

Τοπικές πολιτικές κινήσεις: Τα μέλη των Οικολόγων Πράσινων συμμετέχουν σύμφωνα με το καταστατικό σε τοπικές πολιτικές κινήσεις των περιοχών τους.
Οι τοπικές Πολιτικές Κινήσεις των Οικολόγων Πράσινων έχουν ως ελάχιστη δομή:
Συντονιστή/ες/στριες της τοπικής Πολιτικής Κίνησης (ή γραμματεία της τοπικής κίνησης)
Ταμία που συγκεντρώνει τις συνδρομές και συννενοείται με τον κεντρικό ταμία των ΟΠ.
Οργανωτικό Υπεύθυνο της τοπικής Πολιτικής Κίνησης
Υπεύθυνους/ες επικοινωνίας για την προβολή των προτάσεων / παρεμβάσεων των Οικολόγων Πράσινων σε τοπικό Επίπεδο
Θεματικές Ομάδες τόσο κεντρικής σημασίας όσο και για προβλήματα που απασχολούν την περιοχή. Κάθε θεματική ομάδα έχει τουλάχιστον έναν συντονιστή και έναν υπέυθυνο επικοινωνίας / επίσημο ομιλητή. Οι υπεύθυνοι/ες κάθε θεματικής ομάδας επικοινωνούν με τους συντονιστές των κεντρικών θεματικών ομάδων.

Οι τοπικές Πολιτικές Κινήσεις διαμορφώνουν (όσες δεν έχουν μέχρι σήμερα) ένα τοπικό πρόγραμμα που αναφέρεται στα προβλήματα της περιοχής και τις προτάσεις μας για την αντιμετώπισής τους (τοπική διάσταση).
Επιδιώκουμε την οικονομική αυτοτέλεια σε τοπικό επίπεδο αλλά και συμβάλλουμε στην κάλυψη των δαπανών των κεντρικών δραστηριοτήτων / κεντρικής λειτουργίας.
Οι τοπικές Πολιτικές Κινήσεις συμμετέχουν, επίσης, ενεργά στις κεντρικές πολιτικές καμπάνιες αναλάμβάνοντας δράση στο τοπικό επίπεδο – οι καμπάνιες δηλαδή που αποφασίζουμε να είναι κεντρικές δεν γίνονται μόνο σε κεντρικό επίπεδο αλλά απλώνονται σε όλη τη χώρα.
Για να δημιουργηθεί στο πλαίσιο της λειτουργίας των Οικολόγων Πράσινων μια τοπική Πολιτική Κίνηση πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 5 μέλη. Ως τοπική Πολιτική Κίνηση νοείται το επίπεδο π.χ. γειτονιάς ή δήμου ή νομού. Λιγότερα μέλη συμμετέχουν στους Οικολόγους Πράσινους ατομικά και προσπαθούν να ενεργοποιήσουν και άλλους πολίτες ώστε να δημιουργηθεί τοπική πολιτική κίνηση.
Οι τοπικές πολιτικές κινήσεις των Οικολόγων Πράσινων συντονίζονται και συνεργάζονται σε περιφερειακό επίπεδο (νομού, περιφέρειας ή ακόμη και μεγάλων γεωγραφικών ενοτήτων π.χ. Δυτικής ή Βόρειας Ελλάδας). Σε όποιες περιοχές υπάρχουν δημοτικές κινήσεις με οικολογικό προσανατολισμό στηρίζουμε τη δουλειά τους.
Οι πολιτικές κινήσεις των Οικολόγων Πράσινων στοχεύουν να προωθήσουν λύσεις των προβλημάτων μέσα από μια οικολογική προσέγγιση “σκέψου σφαιρικά, δράσε τοπικά και παγκόσμια”. Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμβάλλουμε στη δικτύωση και συνεργασία, την ανταλλαγή εμπειριών και την επεξεργασία προτάσεων αξιοποιώντας την πράσινη πολιτική στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη.
Παραδείγματα για συγκεκριμένες ενέργειες τοπικών πολιτικών κινήσεων:
(α) Ενεργοποίηση και οργανωτική συγκρότηση όσων πολιτών ενδιαφέρονται – ανοικτές αλλά αποτελεσματικές διαδικασίες – διαμόρφωση προγράμματος δράσης σε κάθε περιοχή για τοπικά θέματα γύρω από θέματα προστασίας περιβάλλοντος, συμμετοχικής διακυβέρνησης, προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πράσινης οικονομίας, κοινωνικής αλληλεγγύης. Σύμφωνα με τις αποφάσεις μας όλα τα μέλη συμμετέχουν σε τοπικές πολιτικές κινήσεις των Οικολόγων Πράσινων και όπου δεν υπάρχουν προσπαθούμε να βοηθήσουμε να δημιουργηθούν μέχρι τέλη του Δεκέμβρη, ώστε πράγματι να έχουμε πανελλαδική οργάνωση.
(β) Δημιουργία σε κάθε περιοχή καταλόγου ατόμων με γνώσεις και εμπειρίες καθώς και με δυνατότητες συνεισφοράς σε θέματα τοπικού αλλά και συνολικού, κεντρικού ενδιαφέροντος (π.χ. δάση, διαχείριση φυσικών περιοχών, δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων, ανακύκλωση, εξοικονόμηση ενέργειας, προστασία κλίματος, αντιμετώπισης διακρίσεων, θέματα φύλλων, αντιμετώπιση trafficking, ανθρώπινα δικαιώματα, διάλογος πολιτισμών, πράσινη οικονομία κα). Μέσα από αυτούς τους καταλόγους θα δημιουργηθούν θεματικές ομάδες και δίκτυα τοπικά αλλά και κεντρικά.
(γ) Δημιουργία καταλόγων με άτομα και κινήσεις πολιτών με τις οποίες μπορούμε να συνεργαστούμε για την προώθηση λύσεων και προτάσεων σε κάθε περιοχή, σεβόμενοι την αυτονομία και τους διακριτούς ρόλους. Η συνεργασία με αυτούς τους χώρους βασίζεται στην κοινή διάθεση να επιλυθούν προβλήματα, δεν προϋποθέτει ένταξη και ταύτιση με τους Οικολόγους Πράσινους, γι αυτό πρέπει να προσέχουμε πολύ τις σχέσεις μας μαζί τους. Οι Οικολόγοι Πράσινοι πρέπει να είμαστε ταυτόχρονα και κίνημα και κόμμα, να είμαστε δηλαδή χρήσιμοι και για ανθρώπους που δεν ανήκουν σε κόμματα ή εντάσσονται σε άλλα κόμματα αλλά νοιώθουν ότι μπορούν να συνεργαστούν μαζί μας γιατί δεν έχουμε μια στενή κομματική λογική. Είναι σημαντικό να διαφυλάξουμε αυτή την εικόνα που έχουν πολλοί για μας.

Περιφερειακή παρέμβαση και συντονισμός: Επιδιώκουμε μετά τη συγκρότηση των τοπικών κινήσεων τον περιφερειακό συντονισμό τους και τη διαμόρφωση ενός προγράμματος παρεμβάσεων σε προβλήματα κοινά σε επίπεδο περιφερειών. Μίνιμουμ οργανωτική συγκρότηση σε περιφερειακό επίπεδο σημαίνει:
Εκλογή συντονιστών σε περιφερειακό επίπεδο και δημιουργία ομάδων εργασίας σε επίπεδο περιφέρειας
Πρόγραμμα δράσης για την περιφέρεια Ενα – δύο άτομα ως επίσημοι ομιλητές (spokespersons), ώστε να υπάρχει συστηματική επικοινωνία με τα ΜΜΕ για περιφερειακά θέματα.

Θεματική συγκρότηση- θεματικές ομάδες: Η συμμετοχή όλο και περισσότερων ατόμων ξανακάνει επίκαιρο το θέμα της συγκρότησης θεματικών ομάδων και της παρέμβασής μας σε σημαντικά θέματα με βάση πλέον τις προγραμματικές προτάσεις για αλλαγές που επιδιώκουμε.
Οι θεματικές ομάδες που (επανα) συγκροτήθηκαν στη συνάντηση του Πηλίου:
– Έχουν συγκεκριμένα μέλη, αν και παραμένουν ανοικτές για νέες συμμετοχές,
– Σε αυτές συμμετέχει ένα τουλάχιστον μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου ώστε να υπάρχει συνεχής αλληλοενημέρωση
– Κάθε θεματική ομάδα έχει έναν/μία τουλάχιστον συντονιστή
– Κάθε θεματική ομάδα αποφασίζει για τους /τις επίσημους/ες ομιλητές/τρεις για τα συγκεκριμένα θέματα που την απασχολούν (θεματικά spokespersons)
– Ένα μέλος μπορεί ταυτόχρονα να μέλος και άλλων θεματικών ομάδων
– Επεξεργάζεται πρόγραμμα παρεμβάσεων/ πρόγραμμα δράσης, λαμβάνοντας υπόψη και τον κεντρικό σχεδιασμό κάθε φορά.
Για θέματα που ήδη περιέχονται στις προγραμματικές θέσεις μας μια θεματική ομάδα μπορεί να παρεμβαίνει δημόσια, να οργανώνει εκδηλώσεις, καμπάνιες, ημερίδες, δρώμενα, συνεντεύξεις τύπου, χωρίς να χρειάζεται προηγουμένως να συζητάει με κεντρικά όργανα (Πανελλαδικό Συμβούλιο, Γραμματεία, συνέδριο κα). Ενημερώνει, όμως, το ΠΣ για το σχεδιασμό των δράσεων και αναφέρει σε αυτό τα αποτελέσματα της δράσης. Για νέα θέματα ή θέσεις προετοιμάζει και κάνει την εισήγηση είτε στο Πανελλαδικό Συμβούλιο είτε στο Συνέδριο.
Οι συντονιστές κάθε θεματικές ομάδες θα στείλουν πρόκληση σε όλα τα μέλη ώστε να συμπληρωθούν οι ομάδες και με άλλα ενδιαφερόμενα μέλη.

Θεματικές ομάδες εργασίας σε κεντρικό επίπεδο (μπορούν στο μέλλον να συμπληρωθούν ή να αναλυθούν περισσότερο):
– Περιβάλλον
– Αποκατάσταση καμμένων περιοχών
– Προστασία κλίματος, ΑΠΕ, εξοικονόμηση ενέργειας, μεταφορές
– Πόλεις, πολεοδομία
– Υγεία
– Οικονομικές πολιτικές, φορολογικό, Πράσινη οικονομία, Κοινωνική Οικονομία
– Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα, κοινωνικός αποκλεισμός
– Παιδεία, πολιτισμός, νεολαία, νέες τεχνολογίες
– Γεωργική πολιτική, ύπαιθρος, γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί
– Δημοκρατία, θεσμοί, αυτοδιοίκηση
– Ευρωπαϊκή πολιτική, διεθνείς σχέσεις
– Δικαιώματα ζώων

– Συγκεκριμένα στο Πήλιο συγκροτήθηκαν:
Θεματικές ομάδες εργασίας σε κεντρικό επίπεδο (θα συμπληρωθούν ή να αναλυθούν περισσότερο) και οι σημερινοί/ες συντονιστές/τριες:
Περιβάλλον Μέλος ΠΣ: Στ. Σταμέλλος 6977261256 sstamell@otenet.gr
Συντονιστής/στρια: Ν. Χρυσόγελος 6936672882, polinanikos@yahoo.com
Αποκατάσταση καμένων περιοχών
Μέλος ΠΣ: Κώστας Διάκος 6972223030 eko-diak@otenet.gr
Συντονιστής/στρια: Δημήτρης Στασινόπουλος 6999730750 dstas@ath.forthnet.gr
Γεωργική πολιτική, ύπαιθρος, Γενετικά Τροποιημένοι Οργανισμοί
Μέλος ΠΣ: Π. Μίχας 6948507168 psmikhas@otenet.gr ,
Συντονιστής/στρια: Μ. Κουλουρούδης 2103847766, Κατερίνα Κολτσίδα, τηλ
Κλίμα – Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας – Μεταφορές
Μέλος ΠΣ: Τ. Κρομμύδας 6945940916 tkromm@gmail.com
Συντονιστής/στρια: Τ. Κρομμύδας-Κ. Κατώπης 6972033070 kkato@tee.gr
Πόλη – Πολεοδομία
Μέλος ΠΣ: Ν. Τσιρώνη 6972335630 atsironi@ametro.gr
Συντονιστής/στρια: Μ. Γκουρτσογιάννη 2105281470 meli_gr@hotmail.com
Υγεία
Μέλος ΠΣ: Ανίκητος Μακρένογλου 6972910993 anikitosm@gmail.com
Συντονιστής/στρια: Ανίκητος Μακρένογλου 6972910993 anikitosm@gmail.com
Ανθρώπινα και Κοινωνικά Δικαιώματα, Κοινωνικός Αποκλεισμός
Μέλος ΠΣ: Γιάννης. Γρηγορίου 6945704157, grigoriou@doyk.gr
Συντονιστής/στρια: Πολύνα Γκιόκα, 6932623566, polina@ecorec.gr
Μέλος ΠΣ: Γ. Δημαράς 6944847447 gdimaras@hotmail.com
Συντονιστής/στρια:
Οικονομική πολιτική – Πράσινη Οικονομία – Κοινωνική Οικονομία
Μέλος ΠΣ: Γ. Δημαράς 6944847447 gdimaras@hotmail.com
Συντονιστής/στρια:
Παιδεία – Πολιτισμός – Νεολαία – Νέες Τεχνολογίες
Μέλος ΠΣ: Γ. Κοντούλη 6972400411 ikontouli@gmail.com, Φώτης Ποντικάκης, 693692680, ecohania@otenet.gr
Συντονιστής/στρια:
Διεθνείς Σχέσεις – Ευρώπη
Μέλος ΠΣ: Φ. Ποντικάκης
6973692680 , ekkpehan@otenet.gr
Γ. Τσιρώνης 6974063052 yannistsironis@fititikospoudastirio.gr
Δικαιώματα ζώων
Μέλος ΠΣ: Ηλέκτρα Στροβολίδου 6972912136
Συντονιστής/στρια: Όλγα Κήκου 6972004963 olgakikou@yahoo.com
Θεσμοί – Αυτοδιοίκηση – Περιφέρειες
Μέλος ΠΣ: Γ. Χαραλαμπάκης 6942846240 ixhar@panafonet.gr
Συντονιστής/στρια: Μ. Τρεμόπουλος 6976448442, mtremopoulos@gmail.com

Ειδικές ομάδες εργασίας

Οργανωτική Επιτροπή:
Μέλος ΠΣ: Γ. Δημαράς 6944847447, gdimaras@hotmail.com
Συντονιστής/στρια: Γ. Δημαράς 6944847447, gdimaras@hotmail.com
Επιτροπή Οικονομικών
Μέλος ΠΣ: Α. Ξενικός 2108135259 axenikos@gmail.
Συντονιστής/στρια: Α. Ξενικός 2108135259 axenikos@gmail.com
Επιτροπή Επικοινωνιακής Πολιτικής / Πολιτικού σχεδιασμού
Μέλος ΠΣ:
Συντονιστής/στρια: Κ. Κατώπης 6972033070 kkato@tee.gr, Ν. Χρυσόγελος 6936672882, polinanikos@yahoo.com, Μ. Τρεμόπουλος, 6976448442 mtremopoulos@gmail.com

Επιμόρφωση στελεχών – Οργάνωση σεμιναρίων και εκπαίδευση / μεταφορά εμπειριών

Για την βελτίωση των γνώσεων, δεξιοτήτων και τη μεταφορά εμπειριών μεταξύ όλων των μελών και φίλων οργανώνεται πρόγραμμα επιμόρφωσης με συμμετοχή πρασίνων στελεχών από την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη. Δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Πανελλαδικού Συμβουλίου μια τριμελής συντονιστική γραμματεία επιμόρφωσης για την διαμόρφωση, μετά από προτάσεις των μελών και τοπικών κινήσεων, ενός ετήσιου προγραμματισμού επιμορφωτικών σεμιναρίων, που υλοποιείται με βάση τις διαθεσιμότητες και την ανάληψη πρωτοβουλιών από ενδιαφερόμενους. Η συντονιστική γραμματεία επιμόρφωσης βοηθάει στις επικοινωνίες και επαφές, τη δικτύωση, τη συνεργασία με τους Ευρωπαίους Πράσινους.
Μεταξύ των θεμάτων που αναπτύσσονται είναι οι επιμέρους πολιτικές (πράσινη οικονομία, προστασία κλίματος, θέματα δικαιωμάτων, διεθνείς σχέσεις κα), η επικοινωνιακή πολιτική, η (αυτό)οργάνωση, σχέσεις με το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, οργάνωση καμπάνιας για ευρωεκλογές κα
Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην εκπαίδευση των στελεχών και μελών στη χρήση του διαδικτύου ώστε να μειωθεί το χάσμα πρόσβασης στις σύγχρονες τεχνολογίες πληροφορικής και να οργανωθεί η επικοινωνία μέσω yahoogroups και ίντρανετ. Ήδη μια ομάδα που έχει συγκροτηθεί δουλεύει για την ηλεκτρονική αναβάθμιση των Οικολόγων Πράσινων. Όλα τα μέλη πρέπει να διευκολυνθούν ώστε να μπορούν να επικοινωνούν ηλεκτρονικά και να συμμετέχουν καθημερινά μέσω και του διαδικτύου στα δρώμενα, το διάλογο και την διάδοση των πληροφοριών.

Αναβάθμιση της ιστοσελίδας – ηλεκτρονική επικοινωνία – σχέσεις με τα ΜΜΕ

Η προεκλογική καμπάνια μας στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στην ηλεκτρονική επικοινωνία μας, την ιστοσελίδα και το ηλεκτρονικό περιοδικό μας. Αξιοποιώντας της εθελοντική προσφορά και βοήθεια αλλά και τη συνεργασία με επαγγελματίες χρειάζεται να αναβαθμίσουμε την ιστοσελίδα αλλά και τις δυνατότητες οργάνωσης ηλεκτρονικής αποστολής υλικού (e-cards, video, spots) και ηλεκτρονικού δημόσιου διαλόγου (forum) αλλά και εσωτερικού ηλεκτρονικού διαλόγου, πληροφόρησης και διακίνησης υλικού (πρόσβαση σε υλικό μόνο από τα μέλη με τη χρήση κωδικού πρόσβασης).
Η Ομάδα Επικοινωνιακής Πολιτικής επανασχεδιάζει για να συζητηθεί την επικοινωνιακή πολιτική μας και τη σχέση μας με τα ΜΜΕ σε πιο οργανωμένη και συστηματική βάση.

Περιοδείες, εκδηλώσεις, βοήθεια οργανωτικής ανάπτυξη σε περιοχές που έχουμε αδυναμίες

Με βάση και την ανάλυση των αποτελεσμάτων, χρειάζεται να δώσουμε έμφαση και να υποστηρίξουμε τις περιοχές που δεν έχουμε μεγάλες δυνάμεις αλλά και όποιες περιοχές χρειάζονται την κεντρική στήριξη για να συγκροτηθούν και να οργανωθούν. Η Οργανωτική Επιτροπή έχει ήδη αναθέσει ευθύνες σε μέλη της για την επικοινωνία και την οργανωτική συγκρότηση σε όλους τους νομούς.
Δημιουργούμε ένα κατάλογο στελεχών που μπορούν να επισκεφθούν περιοχές, να συζητήσουν με ενδιαφερόμενους και να βοηθήσουν στη συγκρότηση τοπικών πολιτικών κινήσεων, να βοηθήσουν στην κατάρτιση και επιμόρφωση.
Η εκλογή ενός ή περισσότερων οργανωτικών υπευθύνων σε κάθε τοπική πολιτική κίνηση αλλά και ανά νομό είναι ένας από τους άμεσους στόχους της πολιτικής και οργανωτικής ανάπτυξής μας.

Προετοιμασία καμπάνιας για ευρωεκλογές

Με δεδομένο ότι ήδη σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν ξεκινήσει ο σχεδιασμός και η προετοιμασία για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009, είναι απαραίτητο να προετοιμαστούμε και εμείς ώστε στο Συνέδριο αρχές 2008 να οριστικοποιήσουμε το σχεδιασμό μας αλλά και να συντονιστούμε με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους Πράσινους από τώρα. Οι ιταλοί πράσινοι έχουν αποφασίσει να μας στηρίξουν στην προεκλογική καμπάνια μας με πολλούς τρόπους.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *