Θίγεται το ίδιο το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση

Εκδικητική πράξη εξόντωσης της «Οικολογίας Αλληλεγγύης» από τον Π. Ψωμιάδη

Συμπαράσταση και συνέντευξη Τύπου

Ως εκδικητική πράξη απέναντι στην «Οικολογία – Αλληλεγγύη» και προσωπικά στον Μιχάλη Τρεμόπουλο, που κατά τη διάρκεια της προηγούμενης τετραετίας και στην προεκλογική περίοδο άσκησε σκληρή αντιπολίτευση στην διοίκηση Ψωμιάδη, θεωρήθηκε από τους παρευρισκόμενους στην σημερινή συνέντευξη Τύπου η καταγγελία που έκανε προσωπικά ο Π. Ψωμιάδης για παράνομη αφισοκόλληση.

Όπως ήταν προγραμματισμένο, η συνέντευξη Τύπου δόθηκε σήμερα, μπροστά στα γραφεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με αφορμή την κλήση για απολογία του επικεφαλής της Οικολογίας Αλληλεγγύης Μ. Τρεμόπουλου.

Παραβρέθηκαν, εκτός από τα στελέχη της «Οικολογίας Αλληλεγγύης» και οι επικεφαλής παρατάξεων, που συμμετείχαν στις νομαρχιακές εκλογές, Β. Πατουλίδου και Κ. Τσιπίδης αλλά και ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γ. Μπουτάρης. Ο Τ. Κουράκης, επικεφαλής της κίνησης «Θεσσαλονίκη των Κινημάτων και της Οικολογίας» και ο Γ. Ζιώγας, επικεφαλής της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας έστειλαν κείμενο συμπαράστασης ενώ η υποψήφια Δήμαρχος κ . Χ. Αράπογλου και υποψήφιοι νομάρχες Σ. Πλωμαρίτης και Χ. Παπαγεωργίου εξέφρασαν τηλεφωνικά τη συμπαράστασή τους.

Ακόμη, συμπαραστέκονται η ΚΕΔΚΕ (Κεντρική ‘Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων) και η ΕΝΑΕ (Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων).

Στη συνέχεια, ο κ. Τρεμόπουλος, συνοδευόμενος από τη δικηγόρο του κ. Ε. Ιωαννίδου, παρουσιάστηκε ενώπιον της Επιτροπής, ανάπτυξε τις απόψεις του και κατέθεσε γραπτό υπόμνημα, που συνυπογράφει και ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου κ. Γιώργος Χ. Σωτηρέλης, νομικός σύμβουλος της ΚΕΔΚΕ.

Το υπόμνημα έλεγε μεταξύ άλλων:
«Αρνούμαι με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την καταγγελία για παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας, η οποία προδήλως αποτελεί πράξη πολιτικής αντεκδίκησης που αποσκοπεί στην ηθική και οικονομική εξόντωση τόσο εμού όσο και των μελών του συνδυασμού «Οικολογία – Αλληλεγγύη». Ενός συνδυασμού ο οποίος, όπως είναι γνωστό, είναι παντελώς ανεξάρτητος, δεν στηρίχθηκε στις νομαρχιακές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου 2006 από κανένα κομματικό μηχανισμό, ενώ ανέπτυξε ενεργά και με συνέπεια, εδώ και οκτώ ήδη χρόνια, ουσιαστική αντιπολιτευτική δράση απέναντι στις διοικήσεις της νομαρχίας Θεσσαλονίκης. Η εξεταζόμενη αναφορά πρέπει να απορριφθεί ως αόριστη, αβάσιμη και καταχρηστική», γιατί στα σημεία, στα οποία αναφέρεται η καταγγελία, «δεν ανευρέθησαν αφίσες του συνδυασμού μας» ενώ οι φωτογραφίες αναφέρονται σε άλλα σημεία.

Επιπλέον, «στο συνδυασμό μας δόθηκε το δικαίωμα να προβληθεί σε ελάχιστα σημεία προβολής της Θεσσαλονίκης (σε ποσοστό μικρότερο του 1% του συνολικού αριθμού των χώρων προβολής της πόλης). Καθίσταται, λοιπόν, προφανές ότι η κατανομή στον Δήμο Θεσσαλονίκης έγινε καθ’ υπέρβαση του νόμου, η «αναλογία» που προσχηματικά τηρήθηκε ήταν εξοντωτική και ο μοναδικός τρόπος προβολής του συνδυασμού μας που απέμεινε ήταν η δήθεν «παράνομη» αφισοκόλληση, η οποία έγινε από πολίτες που δεν χρησιμοποίησαν αθέμιτα μέσα αλλά απλώς προσπάθησαν να διασφαλίσουν ένα minimum προβολής μας».

Τέλος, ότι «το προστατευόμενο έννομο αγαθό από τους νόμους 3023 και 3202 δεν είναι η δυνατότητα των ισχυρών να διασφαλίζουν μια καταθλιπτική επικοινωνιακή κυριαρχία αλλά το κατοχυρωμένο τόσο από το Σύνταγμα όσο και από την ΕΣΔΑ δικαίωμα ισότιμης πολιτικής έκφρασης, χωρίς έμμεσους και έντεχνους αποκλεισμούς των οικονομικά ασθενέστερων υποψήφιων συνδυασμών. Εν κατακλείδι με τους νόμους αυτούς προστατεύεται ο ίδιος ο πυρήνας του δημοκρατικού μας πολιτεύματος: η πολυφωνία».

Να σημειωθεί ότι αμέσως μετά την τοποθέτηση του Μ. Τρεμόπουλου, ο δικηγόρος κ. Γ. Κωτσόπουλος, μέλος της τριμελούς Επιτροπής, έκανε δήλωση εκ μέρους της ΕΝΑΕ, η οποία απορρίπτει οποιοδήποτε πρόστιμο στον κ Τρεμόπουλο και ζητά να αλλάξει ο νόμος που επιτρέπει τέτοιες εξελίξεις.

Ως απάντηση στην επίθεση Ψωμιάδη, κυκλοφορεί κείμενο συμπαράστασης, που ήδη έχει αρχίσει να υπογράφεται από φορείς και συλλογικότητες

10 σκέψεις για το “Θίγεται το ίδιο το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση”

 1. Μιχάλης Μπαρτσίδης

  Η επιτυχία σας ήταν πολύ δυνατή και απαλύνει αυτή την εκδικητική πράξη του Ψωμιάδη. Φορέα δεν έχουμε για να υπογράψει γιατί το Εργαστήριο δεν μπορεί να κάνει τέτοια πράγματα αλλά αν αρχίσετε να μαζεύετε ατομικές υπογραφές εδώ είμαστε…

 2. Τάκης Κολώνιας

  Υπογράφει το κείμενο συμπαράστασης και η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

 3. Στέφανος Σταμέλλος

  Υπογράφουμε και συμπαραστεκόμαστε στην “Οικολογία Αλληλεγγύη” για το δικαίωμα στην έκφραση και ενάντια στη απαράδεκτη προσπάθεια οικονομικής εξόντωσης από τον Νομάρχη Π Ψωμιάδη

  Στέφανος Σταμέλλος
  υπεύθυνος της ιστοσελίδας
  “ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ…ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ”
  http://www.e-ecology.gr

 4. Λόης Λαμπριανίδης

  Στηρίζω τον Μιχάλη Τρεμόπουλο
  Λόης Λαμπριανίδης

 5. Χαρίτων Χιντήρογλου

  Ως ενεργός πολίτης της πόλης αυτής θεωρώ απαράδεκτη κάθε μορφή κατάχρησης εξουσίας εις βάρος των πολιτών και ιδίως σε εκείνους που αγωνίζονται για την προάσπιση του κοινού συμφέροντος. Ψευδεπίγραφες αιτιολογίες για εφαρμογή νόμων που το μόνο που προσπαθούν να κάνουν είναι να φιμώσουν την ενημέρωση του πολίτη δεν πρέπει να είναι αποδεκτές. Λυπάμαι πραγματικά που φτάσαμε σε ένα σημείο που η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο αντιμετωπίζεται όπως στο θαυμαστό έργο του Ιψεν ( ο Εχθρός του Λαού).

  Χαρίτων Χιντήρογλου

  Καθηγητής Α.Π.Θ.

 6. Προσυπογράφω το κείμενο συμπαράστασης στη Νομαρχιακή και Δημοτική Κίνηση “Οικολογία – Αλληλεγγύη”

  Κουρουζίδης Σάκης, πρόεδρος Ευωνύμου Οικολογικής Βιβλιοθήκης

  (υπογραφή και ως φορέας «Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη»)

 7. Τάσος Κουράκης

  Η Δημοτική Κίνηση «Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας» συμπαραστέκεται στη Νομαρχιακή και Δημοτική Κίνηση «Οικολογία- Αλληλεγγύη» που διώκεται από τον Νομάρχη κ. Ψωμιάδη για παράνομη αφισοκόλληση. Θεωρεί ότι η απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά είναι αντιδημοκρατική και βάλλει ευθέως στην ελεύθερη έκφραση και τη διακίνηση των ιδεών. Η αισθητική της πόλης και η υπεράσπιση του περιβάλλοντος δεν θίγεται από τις αφίσες των συλλογικοτήτων που συνθλίβονται από τον αποκλεισμό των ΜΜΕ και των μεγάλων συμφερόντων, αλλά από τις πολιτικές που καταστρέφουν εδώ και χρόνια τόσο την αισθητική της πόλης και του νομού, όσο και το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.
  Η δίωξη εναντίον του επικεφαλής της «Οικολογίας – Αλληλεγγύης» Μ. Τρεμόπουλου στρέφεται εναντίον όλων όσων αγωνίζονται για μια βιώσιμη πόλη και μια αλληλέγγυα κοινωνία.

  Τάσος Κουράκης
  Δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας»

  30-10-06

 8. Alekos Georgopoylos

  Agapitoi filoi kai files
  steilte thn symparastasi sas sto e-mail ecology-trem@nath.gr kai
  diadoste to stous gnostous sas.
  O anthropos ton politikon epixeirimaton toy typoy “ego forao
  pantelonia” kai toy “Ellinas geniesai den ginesai” poy agorazei meso
  nomarxias tis ellinikes simaies poy kataskeyazei h biotexnia toy
  adelfoy toy kai tis didei dorean ston kosmo poylontas ethnikofrosyni
  (nomizei pos) vrike tropo na mas ekdikithei.
  Alekos Georgopoylos

 9. ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

  ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΚΙ ΑΓΑΠΗΤΕΣ,

  ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ. ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΕΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ!

  Ο ΨΩΜΙΑΔΗΣ ΕΒΑΛΕ ΑΠ’ Ο,ΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΕΚΔΙΚΗΘΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ ΤΟΥ. ΚΑΙ ΤΑΒΑΛΕ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟ, ΠΡΟΣΠΑΘΩΝΤΑΣ ΝΑ ΤΟΝ ΕΞΩΝΤΩΣΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ.

  ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΕΙΔΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥς ΔΗΜΙΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ, ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟΝ ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ, ΛΕΕΙ, ΑΦΙΣΟΚΟΛΛΗΣΗ. ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΙΧΑΛΗ ΠΡΟΣΤΙΜΟ 100.000 ΕΥΡΩ!!!

  ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΜΕΝΟ ΚΙ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΑΣ ΣΤΗ Δ/ΝΣΗ: ecology-trem@nath.gr

  ΕΓΩ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟ ΕΚΑΝΑ, ΓΙΑΤΙ ΘΕΩΡΩ ΤΟΝ ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΤΩΝ “ΜΟΪΚΑΝΩΝ”! ΚΙ ΕΝΑΝ ΑΠ’ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ “ΚΟΝΤΥΝΑΝ” ΤΟΝ ΨΩΜΙΑΔΗ…

  ΣΑΣ ΧΑΙΡΕΤΩ,

  ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΥΛΟΠΟΥΛΟΣ,
  καθηγητής ΑΠΘ

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *