Τι πουλάνε τα σχολικά κυλικεία;

ecogreens logoΤα αποτελέσματα των ελέγχων των Μεικτών Κλιμακίων της Νομαρχίας Αθηνών σε εργαστήρια προϊόντων ζύμης που προμηθεύουν κυλικεία σχολείων είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Αποτελούν όμως μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Υπάρχει ακόμα η ασυδοσία που επικρατεί στα σχολικά κυλικεία, η εγκατάλειψη της μεσογειακής διατροφής, η άνοδος της παιδικής παχυσαρκίας και η άμεση ανάγκη για εισαγωγή των βιολογικών προϊόντων στα σχολικά κυλικεία.

Τα Μεικτά Κλιμάκια της Νομαρχίας Αθηνών σε ελέγχους που έκαναν σε εργαστήρια προϊόντων ζύμης που προμηθεύουν κυλικεία σχολείων με τυρόπιτες, ντόνατς και γλυκίσματα βρήκαν ψόφια ποντίκια και άλλες σοβαρές υγειονομικές παραβάσεις. Από τα 27 εργαστήρια προϊόντων ζύμης που ελέγχθηκαν τα 13 παραπέμφθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών. Αποδεικνύεται έτσι η ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων στα εργαστήρια αυτά καθώς και η ανάγκη στελέχωσης με το απαραίτητο προσωπικό των μηχανισμών ελέγχου των Νομαρχιών. Πέρα όμως από αυτό, γεγονός αποδεδειγμένο από έρευνες είναι και η ασυδοσία που επικρατεί στα σχολικά κυλικεία, πολλά από τα οποία πουλάνε στα παιδιά μη επιτρεπόμενα από τις συμβάσεις τους και τη νομοθεσία είδη διατροφής όπως γλυκά, γαριδάκια κ.ο.κ. Ο συχνός έλεγχος των σχολικών κυλικείων από τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι ένα πρώτο μέτρο που πρέπει να ληφθεί άμεσα, με την επιβολή κυρώσεων ή τη διακοπή της σύμβασης σε όσα σχολικά κυλικεία δεν τηρούν κανόνες υγιεινής και τη νομοθεσία για τα μη επιτρεπόμενα είδη διατροφής.

Αυτό όμως δεν μπορεί να είναι το μόνο μέτρο. Υπάρχει συχνά το φαινόμενο, όπου τα κυλικεία τηρούν τη νομοθεσία για τα επιτρεπόμενα τρόφιμα, πολλά παιδιά να φέρνουν από το σπίτι ή να προμηθεύονται από περίπτερα ή μαγαζιά έξω από το σχολείο γαριδάκια, γλυκά κλπ. Αυτό αποδεικνύει ότι το πρόβλημα είναι βαθύτερο και δεν αρκούν μόνο διοικητικά μέτρα ελέγχου, αλλά υπάρχει ευρύτερο πρόβλημα που έχει να κάνει με τα πρότυπα διατροφής τόσο των παιδιών όσο και των γονέων και γενικά της νεοελληνικής κοινωνίας.

Τα τελευταία χρόνια κυριαρχεί το μοντέλο της “γρήγορης” και βιομηχανοποιημένης διατροφής (fast food) σε συνδυασμό με τους εντατικούς ρυθμούς δουλειάς και ζωής ιδίως στις πόλεις.Το μοντέλο αυτό έχει σοβαρές συνέπειες τόσο στην υγεία (άνοδος της παιδικής παχυσαρκίας στη χώρα μας) όσο και στην αγροτική οικονομία, όπου παραδοσιακές μέθοδοι και είδη καλλιέργειας εγκαταλείπονται προς όφελος της εντατικής γεωργίας με τα χημικά λιπάσματα. Για τα κέρδη λίγων πολυεθνικών του τομέα της διατροφής καταστρέφεται ο αγροτικός κόσμος, παραδοσιακές μέθοδοι καλλιέργειας και διατροφής και τώρα πλέον εισάγονται τα μεταλλαγμένα με ανεξέλεγκτες συνέπειες.

Απέναντι σε όλα αυτά πρέπει να ορθωθεί ένα κίνημα υπεράσπισης της μεσογειακής διατροφής, των παραδοσιακών και οικολογικών μεθόδων καλλιέργειας. Στα σχολεία πρέπει να χρηματοδοτηθούν και να ενθαρρυνθούν προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την υγιεινή μεσογειακή διατροφή, για τα βιολογικά προϊόντα κ.ο.κ. Ακόμη, πρέπει να επιδιωχθεί η εισαγωγή των βιολογικών τοπικών προϊόντων στα σχολικά κυλικεία, κάτι που ήδη έχει ξεκινήσει να γίνεται σε άλλες χώρες.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων