Οι ΓΧΣ Προειδοποιούν: Περισσότερα Τρόφιμα δε θα Σώσουν τα Υποσιτισμένα Παιδιά

ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ 

10 Οκτωβρίου 2007 – Η διεθνής ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) απηύθυνε σήμερα έκκληση για την αύξηση και διεύρυνση της χρήσης έτοιμων (προπαρασκευασμένων) τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας (ready-to-use food, RUF) προκειμένου να μειωθούν τα πέντε εκατομμύρια θανάτων (σε παγκόσμια κλίμακα ετησίως) που σχετίζονται με τον υποσιτισμό παιδιών κάτω των πέντε ετών. Η σημερινή επισιτιστική βοήθεια, που εστιάζει στην αντιμετώπιση της πείνας και όχι του υποσιτισμού, δεν είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες των νηπίων που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο, προειδοποίησαν οι ΓΧΣ.

«Δεν έχει να κάνει μόνο με το πόσο τρώνε τα παιδιά. Αυτό που μετράει είναι το τι εμπεριέχεται σε αυτό που τρώνε» λέει ο Δρ. Κριστόφ Φουρνιέ (Christophe Fournier) Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής των ΓΧΣ. «Χωρίς τη σωστή ποσότητα βιταμινών και βασικών θρεπτικών συστατικών στη διατροφή τους, τα μικρά παιδιά γίνονται ευάλωτα σε ασθένειες που φυσιολογικά θα μπορούσαν εύκολα να κατανικήσουν. Οι εκκλήσεις για αύξηση της επισιτιστικής βοήθειας αγνοούν τις ιδιαίτερες ανάγκες των νηπίων που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου».

Τα προπαρασκευασμένα αυτά τρόφιμα, που είναι συσκευασμένα σε ατομικές μερίδες, περιλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα που χρειάζεται ένα παιδί. Αυτά τα περιεκτικά διατροφικά σκευάσματα που περιλαμβάνουν σκόνη γάλακτος, σάκχαρα και φυτικά λιπαρά μπορούν να παραχθούν και να αποθηκευθούν τοπικά και να μεταφέρονται εύκολα ακόμα και σε θερμά κλίματα. Επιτρέπουν σε ένα παιδί να ανακάμψει από την κατάσταση υποσιτισμού και να αναπληρώσει την εξέλιξη της ανάπτυξής του. Όντας εύκολα στη χορήγηση, οι ίδιες οι μητέρες – δεν χρειάζεται να μεσολαβήσουν γιατροί ή νοσηλευτές – είναι σε θέση να αναλάβουν τη φροντίδα των παιδιών που κινδυνεύουν, και άρα μπορούν να επωφεληθούν πολύ περισσότερα.

«Στη Σομαλία δίνουμε στα παιδιά που πάσχουν από οξύ υποσιτισμό τα πακετάκια με τα έτοιμα διατροφικά σκευάσματα και τα βλέπουμε μέσα σε μια-δυο εβδομάδες να κερδίζουν βάρος και να ανακάμπτουν» λέει ο Δρ. Γουστάβο Φερνάντες (Gustavo Fernandez) Επικεφαλής της Αποστολής των ΓΧΣ στη Σομαλία. «Τα έτοιμα διατροφικά σκευάσματα είναι πολύ πρακτικά για μέρη όπως η Σομαλία όπου οι συνθήκες ασφαλείας είναι πολύ άσχημες. Η γενική διανομή επισιτιστικής βοήθειας είναι επίσης αναγκαία αλλά δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για τη θεραπεία των παιδιών κάτω των τριών ετών».

Ο σοβαρός υποσιτισμός οξείας μορφής στη νηπιακή ηλικία είναι πολύ συνηθισμένος σε εκτεταμένες περιοχές όπως το Κέρας της Αφρικής, η Υποσαχάρια Αφρική και η Νότιος Ασία – τα «καυτά σημεία του υποσιτισμού» στον παγκόσμιο χάρτη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι ανά πάσα στιγμή 20 εκατομμύρια μικρά παιδιά υποφέρουν από σοβαρό υποσιτισμό οξείας μορφής και οι ΓΧΣ εκτιμούν ότι από αυτά μόνο το 3% θα λάβουν έτοιμα διατροφικά σκευάσματα μέσα στο 2007.

Οι οδηγίες του ΠΟΥ, του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και της UNICEF που συνιστούν τη χρήση των έτοιμων θεραπευτικών διατροφικών σκευασμάτων για την αντιμετώπιση μόνο σοβαρά υποσιτισμένων παιδιών, είναι πολύ περιοριστικές. Δεδομένων των θρεπτικών τους πλεονεκτημάτων, τα ειδικά αυτά τρόφιμα δίνουν τη δυνατότητα αντιμετώπισης του υποσιτισμού σε πιο αρχικά στάδια και είναι πολύ πιο αποτελεσματικά από τα εμπλουτισμένα μείγματα αλεύρων που διανέμονται συνήθως. Οι ΓΧΣ εφαρμόζουν ένα πιλοτικό πρόγραμμα χρησιμοποιώντας ένα τροποποιημένο έτοιμο προϊόν ως συμπλήρωμα διατροφής για την πρόληψη του οξέως υποσιτισμού στα παιδιά.

«Αντί να περιμένουμε να γίνει σοβαρή η κατάσταση των παιδιών, αποφασίσαμε να δράσουμε εγκαίρως» λέει η Δρ. Σούζαν Σέφερντ (Susan Shepherd) Ιατρική Συντονίστρια των ΓΧΣ στο Μαραντί του Νίγηρα. «Δοκιμάζουμε ένα πρόγραμμα που παρέχει έτοιμα διατροφικά σκευάσματα σε όλα τα παιδιά κάτω των τριών ετών σε ευάλωτες κοινότητες ώστε να λαμβάνουν τα θρεπτικά συστατικά που λείπουν από την κανονική τους διατροφή».

Με αυτή την προσέγγιση έγκαιρης αντιμετώπισης ή πρόληψης στο Νίγηρα, οι ΓΧΣ προμηθεύουν τις μητέρες με μικρά κεσεδάκια έτοιμων διατροφικών σκευασμάτων ως διατροφικά συμπληρώματα. Τα πρώτα αποτελέσματα του προγράμματος, που βρίσκεται σε εξέλιξη και απευθύνεται σε περισσότερα από 62.000 παιδιά, δείχνουν ότι αυτά τα προπαρασκευασμένα τρόφιμα είναι σημαντικά πιο αποτελεσματικά από τη συνηθισμένη προσέγγιση διανομής εμπλουτισμένων αλεύρων και μαγειρικού λαδιού στις μητέρες των νηπίων.

Οι ΓΧΣ απευθύνουν έκκληση στους δωρητές και τους φορείς των Ηνωμένων Εθνών να επιταχύνουν άμεσα τη χορήγηση και τη διεύρυνση της χρήσης των έτοιμων διατροφικών σκευασμάτων. Για να γίνει αυτό, θα χρειαστεί επανατοποθέτηση των κονδυλίων ώστε να καλυφθεί το κόστος των 750 εκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση των πιο ευάλωτων στον υποσιτισμό ομάδων. Επίσης, όμως, θα χρειαστεί οι στρατηγικές παροχής επισιτιστικής βοήθειας να επαναπροσδιοριστούν σύμφωνα με τα υπάρχοντα και τα νέα προϊόντα ειδικής θρεπτικής σύστασης για τη θεραπεία των υποσιτισμένων παιδιών.

Οι ΓΧΣ αντιμετωπίζουν τον υποσιτισμό με έτοιμα θεραπευτικά διατροφικά σκευάσματα από την πρώτη στιγμή που αυτά έγιναν διαθέσιμα στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και το 2006 περιέθαλψαν περισσότερα από 150.000 παιδιά με οξύ υποσιτισμό σε 22 χώρες.

Επιπλέον ενημερωτικό υλικό (φωτογραφικό αφιέρωμα, βίντεο με συνεντεύξεις πάνω στο θέμα του υποσιτισμού) μπορείτε να βρείτε στο www.msf.gr
Για περισσότερες πληροφορίες, φωτογραφίες και δυνατότητα συνεντεύξεων επικοινωνήστε μαζί μας:

· Νώντας Πάσχος, Διευθυντής Επικοινωνίας, 210-5.200.500 (εσωτ. 102) και 693-66.99.022

· Καλλιόπη Καμπούρη, Υπεύθυνη Τύπου, 210-5.200.500 (εσωτ. 103) και 693-66.99.007

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *