20 Ερωτήσεις ουσίας στον κο Γιάννη Αγαπητίδη, ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. Ενός φορέα που προασπαθεί χωρίς σημαντικά αποτελέσματα ακόμα, μα ελπιδοφόρου κατά τη γνώμη μας.
«Η Ελλάδα χρειάζεται ενεργειακή επανάσταση» Μια Ελλάδα με 5.000 ΜW (μεγαβάτ) αιολικών πάρκων έναντι μόνο… 800 ΜW σήμερα, 4.000 ΜW υδροηλεκτρικών έργων αντί για 150 ΜW σήμερα και 1.000 ΜW φωτοβολταϊκών αντί για… 5 ΜW που υπάρχουν τώρα οραματίζεται για τα επόμενα χρόνια ο πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) κ. Γιάννης Αγαπητίδης. Λέει ότι για να γίνει εφικτό ένα τέτοιο όραμα «απαιτούνται γενναίες αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο και επαναστατικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα».
Τι στόχους για την εξοικονόμηση ενέργειας έχει θέσει η Ε.Ε. ώς το 2020;
Το 20% της συνολικά καταναλισκόμενης ενέργειας να καλύπτεται από ανανεώσιμες πηγές, να γίνει 20% εξοικονόμηση και να μειωθούν τα αέρια που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 20%. Είναι εφικτό; Μόνο με γενναίες αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο.
Η Πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς έχουν επεξεργαστεί κάποιο σχέδιο;
Ναι, είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που η Ελλάδα έχει από πέρυσι έναν μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, από το 2008 ώς το 2020.
Μπορείτε να μας δώσετε τα πιο «δυνατά» στοιχεία του σχεδίου αυτού;
Σε 10- 12 χρόνια από σήμερα, η Ελλάδα να έχει 5.000 ΜW ισχύ από αιολικά, 4.000 ΜW από υδροηλεκτρικά, 2.000 ΜW από συμπαραγωγή και 1.000 ΜW από φωτοβολταϊκά!
Στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας τι στόχοι έχουν τεθεί;
Ένας ενδεικτικός εθνικός στόχος εξοικονόμησης ενέργειας είναι 1% ετησίως ή 9% σε εννέα χρόνια από σήμερα.
Υπάρχει πρόοδος στα αιολικά πάρκα;
Η Ελλάδα κατέχει την 7η θέση στον κατάλογο των χωρών με τις υψηλότερες επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, κυρίως χάρις στα αιολικά πάρκα. Ποια εμπόδια πρέπει να ξεπεραστούν, προκειμένου να δούμε ακόμη περισσότερες επενδύσεις σε αιολικά;
Να ενισχυθεί το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, να απλοποιηθεί και άλλο η αδειοδοτική διαδικασία και κυρίως να ενημερωθεί καλύτερα το κοινό.
Αιολικά και στη θάλασσα;
Ναι, αλλά σε χώρες του Βορρά με αβαθείς κόλπους και μη τουριστικά αξιοποιήσιμες ακτές. Στην Ελλάδα είναι αρκετά πιο δύσκολο.
Φωτοβολταϊκά: μόδα ή πραγματικές επενδύσεις;
Για να μπορέσουν να απογειωθούν, δόθηκαν ισχυρά κίνητρα που κινητοποίησαν πολλούς σοβαρούς επενδυτές αλλά και… καιροσκόπους.
Πόσες από τις χιλιάδες αυτές αιτήσεις για φωτοβολταϊκά θα υλοποιηθούν;
Πολλές δεν θα ευοδωθούν, αλλά μέχρι το 2010 ελπίζουμε να έχουμε 750 ΜW έναντι 5 ΜW που έχουμε σήμερα!
Φορολογία και γραφειοκρατία αφήνουν έξω τα νοικοκυριά από τον χορό των φωτοβολταϊκών… Θα πρότεινα στα ευαισθητοποιημένα νοικοκυριά να ξεκινήσουν με παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας. Είναι απαραίτητες και πιο αποδοτικές βραχυπρόθεσμα. Ένας καταναλωτής, για να πουλάει το ρεύμα του φωτοβολταϊκού του στη ΔΕΗ, θα πρέπει να γίνει επιτηδευματίας, να ανοίξει βιβλία του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Ταλαιπωρία δηλαδή…Δυστυχώς ναι, αλλά μην ξεχνάτε ότι ο καταναλωτής γίνεται παραγωγός ηλεκτρισμού.
Γεωθερμία. Αυξάνονται οι εφαρμογές της στην Ελλάδα;
Έχουν αρχίσει δειλά δειλά εφαρμογές για θέρμανση κατοικιών και θερμοκηπίων από τη γεωθερμία. Η ηλεκτροπαραγωγή από γεωθερμία είναι ακόμα μακρινό σχέδιο.
Τι εφαρμογές έχει η γεωθερμία σε ένα σπίτι;
Είναι εφικτή και οικονομικά συμφέρουσα η θέρμανση αλλά και η ψύξη, γιατί υποκαθιστά σε μεγάλο βαθμό το πετρέλαιο. Επίσης διαδίδεται πλέον και η ψύξη- θέρμανση από τον ήλιο. Οι ηλιακοί συλλέκτες μοιάζουν με τους γνωστούς ηλιακούς θερμοσίφωνες και υπάρχει και ελληνική τεχνολογία.
Τι άλλες πρωτοποριακές έρευνες κάνει το ΚΑΠΕ;
Χαρακτηριστική είναι η έρευνα στον τομέα του υδρογόνου όπου έχουμε την πανευρωπαϊκή πρωτοπορία σε σταθμό παραγωγής του από αιολική ενέργεια.
Ένας άλλος τομέας με μέλλον είναι η αφαλάτωση;
Η αφαλάτωση είναι ακριβή μέθοδος εξασφάλισης πόσιμου νερού κυρίως γιατί είναι ενεργοβόρος. Ερευνούμε λοιπόν την άμβλυνση αυτού του παράγοντα.
Πώς ένας σταθμός αφαλάτωσης μπορεί να γίνει λιγότερο ενεργοβόρος;
Αν π.χ. τροφοδοτείται από αιολική γεννήτρια. Ήδη έχει δημοπρατηθεί μία τέτοια μονάδα στη χώρα μας, ενώ σε ερευνητικό επίπεδο έχει δημιουργηθεί μία μικρή πλωτή αφαλάτωση!
Φυσικό αέριο στα ταξί, αντί για πετρέλαιο;
Ναι, γιατί είναι φθηνότερο καύσιμο, με μια καινούργια τεχνολογία και γιατί έτσι μειώνονται οι εκπομπές σωματιδίων και διοξειδίου του άνθρακα.
Φυσικό αέριο και στα Ι.Χ. αυτοκίνητα;
Ναι, αλλά μόνο όταν αναπτυχθεί επαρκές δίκτυο πρατηρίων, ώστε να εξυπηρετούνται οι οδηγοί.
Πώς φαντάζεστε το ενεργειακό τοπίο στην Ελλάδα του 2020;
Θα ήθελα να ελπίζω ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα έχουν μερίδιο 12% στη διάθεση πρωτογενούς ενέργειας και 28% στην ηλεκτροπαραγωγή!
Πηγή: Τα ΝΕΑ, 5.10.2007 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΙΝΤΙΚΑΚΗΣ
Να ρωτήσω και γω η άσχετη..Με αυτό το ρυθμό δηλαδή θα χρειαστεί 100 χρόνια για πλήρη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών από ΑΠΕ; Ή αυτό το 20% είναι το μέγιστο εφικτό; Δε περιμένω απάντηση
Αντί απάντησης. “Ακριβώς!! 100 χρόνια”, άρα το πρόβλημα ενέργεια δεν λύνεται έτσι. Τα ΑΠΕ με επιστημονική φαντασία, δεν μπορούν να ξεπεράσουν το 40-50% σε 50-60 χρόνια, με το ρυθμό που τρέχει η “πρόοδος”. Χρειάζεται έντονη εξοικ ενέργειας και “περιορισμός – σχεδιασμός αναγκών”, άποψη μου, ενώ οι ιθύνοντες θα μας τραβάν προς τα πυρηνικά. Το θέμα είναι ότι αν δεν μπουν τώρα ΑΠΕ, ούτως ή άλλως, θα μας πνίξει το νέφος.
Τι “ακριβώς” δηλαδή; Αν απαντάς, ρωτάω
σόρυ, απάντησες, απλά δε φαινόταν όλη η φράση
Δε μπορώ να καταλάβω πως προκύπτει αυτός ο μακρινός ορίζοντας. Αν ξέρουμε ότι μπορούμε να καλύψουμε το 50 % πχ που λες με τη σημερινή τεχνολογία, γιατί δε μπορούμε να το κάνουμε σε έξι χρόνια και πρέπει να περιμένουμε εξήντα; δε μας φτάνουν τα φωτοβολταϊκά;
Επειδή οι εταιρείες δε βλέπουν “ψηλές αποδόσεις” (17% ηλιακά μόνο, που λέγαμε), ξέρουν ότι πρέπει να περιμένουν. It’s only business, που λεν οι τρανοί.. Ίσως και από οικολογική σκοπιά δεν είναι σκόπιμο, να γεμίζεις τον πλανήτη “οικολογικές σιδεριές”, αν δεν αποδίδουν επαρκώς. Με την ευκαιρία, τα ΦΒ λένε, (θα το ψάξω κάποτε, πού θα πάει;) ότι κοστίζουν συνολικά για τα υλικά παραγωγή τους και κόστος ενέργειας, περισσότερο απ’ ό,τι θα αποδώσουν στο χρόνο ζωής τους….
Σα να γυρνάμε γύρω γύρω δηλαδή. Και θα τα έχουμε προπληρώσει; Βέβαια το κόστος παραγωγής τους εξαρτάται και από το κέρδος των εταιριών κλπ. Αν συνυπολογιστεί το όφελος από την βελτίωση της ατμόσφαιρας φαίνεται συμφέρον (αν καταλαβαίνω αυτά που λες)
Η αλήθεια είναι ότι τα φωτοβολταϊκά λίγο δύσκολα εντάσονται μορφολογικά στα κτίρια, υπάρχουν βέβαια περσίδες οριζόντιες για κτίρια, που είναι καλή λύση για μεσογειακές χώρες, ή υγρομόνωση δωμάτων με εύκαμπτα φωτοβολταϊκά (κάτι σαν ασφαλτόπανο). Ακριβά.
Για μια νότα αισιοδοξίας, ας δούμε και κάποιους φιλόδοξους,
http://ecology-salonika.gr/lib/?p=533
Ωραία. Τα παραδείγματα είναι ο καλύτερος τρόπος να ξεκολάμε. Και τελικά δε μοιάζει να είναι επιστημονική φαντασία, μάλλον είναι θέμα επιλογών, στόχων, πολιτικής. Άραγε επίσημα τι άποψη έχει η ΡΑΕ; Ευχαριστώ για τις πληροφορίες.
Να μας νοιάζει, να μας νοιάζει είναι το πρώτο ζητούμενο. Δυστυχώς, ψυχρά ψυχρά, παρά τις κατά καιρούς κορώνες, δημοσίως δηλώνεται ενδιαφέρον και μετά σιωπή! Ο μόνος που νοιάζεται, πλην από κάποιους/ες σαν και μας εδώ, είναι το “πράσινο κεφάλαιο”, οι ΑΕ δηλ. που περιμένουν κέρδη από επενδύσεις σε ΑΠΕ κλπ. Κάποια στιγμή είναι αναγκαίο, ο οικολ τουλάχιστον χώρος, να ξεκαθαρίσει τη σχέση του μαζί τους….
αν δεν απαλλαγούμε από τον συγκεντρωτικό τρόπο διανομής ενέργειας, αλλά και από την δική μας σπατάλη που θέλουμε να κυκλοφορούμε και χειμώνα με σορτσάκια και τισερτ μέσα στο σπίτι ή πυρηνική ενέργεια είναι δυστυχώς μονόδρομος
Βρήκα αυτό από το 2004
http://www.rae.gr/Presentations/APE-18_11_04.pdf
δυστυχώς δεν έχω χρόνο να το δω, μου έκανε εντύπωση η τελευταία σελίδα. Για τι πράγμα μιλάμε;
Αυτό είναι πιο πρόσφατο (5 – 2007): http://www.euro2day.gr/media/docs/.energiakossxediasmos2008-20.doc#_Toc173302603
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
1η ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
2008-2020
Ενδεικτικά:
Μηχανισμός Εμπορίας αερίων του Θερμοκηπίου
Σύμφωνα με τη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κλιματική αλλαγή, έχει συμφωνηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Υπουργών το 1998, οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της Ελλάδας για το διάστημα 2008-12 μπορούν να αυξηθούν το μέγιστο κατά 25% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.
Ο συνολικός στόχος για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μείωση των εκπομπών κατά 8% για την αντίστοιχη περίοδο. Μετά από κοινή απόφαση (Απόφαση 2002/358/ΕΚ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα κύρωσε το Πρωτόκολλο µε τον Ν. 3017/2002 (ΦΕΚ Α’ 117/2002) τον Μάιο του 2002. Αν και οι ανά κάτοικο εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην Ελλάδα είναι μικρότερες από την μέση τιμή της ΕΕ, οι εκπομπές ανά μονάδα ακαθάριστης εγχώριας κατανάλωσης ενέργειας είναι από τις υψηλότερες στην ΕΕ. Ο λόγος είναι η κυρίαρχη θέση του λιγνίτη και του πετρελαίου στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. κλπ
Δυστυχώς δεν έχω χρόνο για ανάγνωση και ανάλυση, μήπως καταλαβαίνετε αν η ΡΑΕ και το ΚΑΠΕ συμφωνούν τελικά;
Φαντάσου να ήσουν και …σχετική!
ΚΑΡΑΕΠΕ
ΚΑΡΑΕΠΕ. Όπως ΚΑΡΑ-ΕΠΕ; Όπερ εστι μεθερμηνευόμενον;
ΚΑΠΕ κ ΡΑΕ είναι soft -tongues, τα λένε “σωστά” μεν, δε …δαγκώνουν δε. Αντάμα πάει η επιστημοσύνη (PhDs, MScs κλπ), με τις ευλογίες σε συγκεκριμμένους, κάτι επιχορηγήσεις, κάτι πληροφοριούλες κλπ. Energy Stock Market το λένε στα ίσα διεθνώς. Δεν το κρύβουν. Το CERC (Ευρωπ Ένωση των ΡΑΕ) κάνει κάτι συσκέψεις μούρλια: Δουβλίνα, Λισσαβόνες, Φλωρεντίες…
Μ’ αυτά και με τ’ άλλα ο κος ΔΕΗς εξήγγειλε στην Κοζάνη 8.10.2007 (Hot stuff!) δύο νέες μονάδες, προς αντικατάσταση παλαιών με χρήση …λιγνίτη (να μη ξεχνιόμαστε).
Εμπόριο ρύπων θα πει: εντάξει μωρέ, μόλυνε εσύ όσο θέλεις, θα σου κοστίσει κάτι παραπάνω τι να κάνουμε;
Χοντρές ενεργειακές συζητήσεις γίνονται στο forum των ΟΠ (Οικ Πράσινοι Αθήνας). Αν ενδιαφέρεσαι να σου στείλω κωδικούς, αλλά είναι λίγο άνοιγμα στον Ειρηνικό, πολυγραφότατοι.
Κώστα, μη λέμε και μεις δω για πυρηνικά. Είπαμε τα πυρηνικά είναι πάντα “κρατικά”, λόγω τρομακτικού κοστολογίου. Ε, ας τα δώσουν τα λεφτά για ανεμογεννήτριες ΦΒ ΥΗΣ και θάχουμε και τον (παλιό μου φίλο) λιγνίτη στην άκρη καβάντζα, για όταν δε φυσάει – ούτε έχει ήλιο – ούτε έχει βρέξει. Θαρρώ αυτό είναι το βέλτιστο ελληνικό μοντέλο, σαν “φτωχής χώρας”, που θέλει να αποφύγει τις εισαγωγές. (Πάει το ρεπό μου..)
Θα μ΄ενδιέφερε να ακούω σίγουρα
Ψάχνουμε κόσμο που νοιάζεται και θέλει να ασχοληθεί στο ενεργειακό ζήτημα. Σε προσκαλούμε, λοιπόν, στην Ομάδα Ενεργειακού, κατ’ αρχάς, που έχει και διασύνδεση με την αντίστοιχη ΟΠ Αθήνας (τελικά δεν τους βρίσκεις στο forum, είναι membersgroup με κωδικό. Τα πορίσματα συζητήσεων βγάζουν στο forum OΠ
Ναι καταρχήν, ευχαρίστως να δοκιμάσουμε, όμως πραγματικά είμαι άσχετη με το αντικείμενο. Θα προσπαθήσω να περάσω σήμερα από την Ιπποδρομίου. Τηλέφωνό μου έχει ο Γιάννης Μαχαίρας.
Φύγαμε από Τσιμισκή. Είμαστε Φιλίππου 51, 222503 για επαφή. Ή μέσω Μαχαίρα, περαστικά του.
Τo blog του απολυμένου από την ΓΣΕΕ Δημοσιογράφου για θέματα εργασίας και ότι άλλο κάτσει…
Ενημέρωσε Άτομα Που Επικοινωνείς Για Τo Blog http://apasxolisi.wordpress.com Χρησιμοποίησε Αυτό Το Blog Να Καταγγείλεις Η Να Ενημερωθείς Για Εργασιακά Θέματα Επικοινωνήστε μαζί μου με τα email:apasxolisi_blog@yahoo.gr Είναι Μια Ανοικτή Και Online Social Network Σελίδα Διαμαρτυρίας Και Αποκάλυψης Στη Κοινή Γνώμη .. Της Πρωτοφανούς Απόλυσής Μου!