Σερφάροντας στα κύματα της οικολογίας: Οικολογική Πληροφόρηση on-line

Επειδή η οικολογική πληροφόρηση δεν περιορίζεται μόνο στα έντυπα Μέσα, από αυτή τη στήλη θα παρουσιάζουμε ιστοσελίδες στο διαδίκτυο με οικολογικό, περιβαλλοντικό, ειρηνιστικό, αντιρατσιστικό, ανθρωπιστικό, φεμινιστικό, κριτικό στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση και την κυριαρχία των πολυεθνικών εταιρειών, αντιαυταρχικό και γενικότερα ενδιαφέρον (κατά τη γνώμη μας) περιεχόμενο. Ξεκινάμε σ’ αυτό το τεύχος με ορισμένες ελληνικές οικολογικές ιστοσελίδες σχετικά συγγενικές μεταξύ τους και με πλούσιο περιεχόμενο, το οποίο μπορεί να αποτελέσει μια ευρεία βάση για όποιον/αν θέλει να ασχοληθεί περισσότερο με την οικολογική πληροφόρηση και δράση.
Καλή περιήγηση
Στρατής Αιγαιοπελαγίτης

www.ecology-salonika.gr
Η ιστοσελίδα της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης, της παλαιότερης εν ζωή ελληνικής οικολογικής οργάνωσης, με σαφή κοινωνική και ριζοσπαστική χροιά, με απευθείας αναφορές σε ριζοσπάστες διανοητές, όπως ο Μ. Μπούκτσιν, ο Ι. Ίλλιτς, ο Α. Γκορζ, ο Κ. Καστοριάδης και με έντονο κοινωνικό και πολιτικό ακτιβισμό. Η ιστοσελίδα διαθέτει και ιστορική αξία πλέον (!), καθώς ήταν από τις πρώτες ελληνικές ηλεκτρονικές οικολογικές απόπειρες. Το 2000, όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά, ήταν φιλοξενούμενη στην ιστοσελίδα για την αναπηρία -και όχι μόνο- (www.disabled.gr), που συνεχίζει να επιμελείται μέχρι σήμερα ο ακαταπόνητος Νίκος Βουλγαρόπουλος. Από πρόπερσι, η ιστοσελίδα της Κίνησης διαθέτει το δικό της χώρο στο διαδίκτυο και ανανεώνεται με νέα και απόψεις της οργάνωσης ενώ ιδιαίτερη αξία έχει και το μέρος με τις ελληνικές και ξένες συνδέσεις, που αποτελεί και μια πρόταση γνωριμίας με τα ευρύτατα όρια του ελληνικού και διεθνούς οικολογικού χώρου, περιλαμβάνοντας και πιο ριζοσπαστικές οργανώσεις, περιοδικά και απόψεις.

www.ecocrete.gr
Το βήμα των οικολογικών και περιβαλλοντικών ομάδων της Κρήτης στο διαδίκτυο. Πρόκειται για το αποτέλεσμα των αποφάσεων της Παγκρήτιας Συνάντησης των Οικολογικών και Περιβαλλοντικών Ομάδων της Κρήτης 2001. Έχει αλλάξει δομή και εμφάνιση ήδη δύο φορές από το ξεκίνημά του για να εξυπηρετεί καλύτερα τον προορισμό του να είναι πάντα ένας κοινός και ανοιχτός τόπος για όλες τις ομάδες, συλλόγους και οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην Κρήτη γύρω από ζητήματα οικολογίας και προστασίας περιβάλλοντος ανεξάρτητα από το αν συμφωνούν μεταξύ τους ή όχι. Μπορεί ο επισκέπτης να βλέπει συγκεντρωμένα όλα τα άρθρα και να έχει άμεση πρόσβαση σε όλες τις ομάδες που συμμετέχουν. Το ecocrete δέχεται ανακοινώσεις και άρθρα από οποιονδήποτε και τα ανεβάζει στην κεντρική του σελίδα εφόσον το περιεχόμενό τους κρίνει ότι είναι σύμφωνο και σχετικό με τους σκοπούς του και δεν είναι προσβλητικό. Σε καμία περίπτωση δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα και δεν δέχεται διαφημιστικές καταχωρήσεις. Τα έξοδα λειτουργίας του αντιμετωπίζονται από κοινού από όλες τις ομάδες που συμμετέχουν. Σκοπός του σαν δικτυακός τόπος είναι να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που παρέχει το internet σαν επικοινωνιακό μέσο για:
– την προστασία και την αναβάθμιση του φυσικού, ανθρωπογενούς, κοινωνικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε, στο νησί μας αλλά και σε όλο τον πλανήτη,
– την μελέτη, την αναγνώριση και την προστασία των βιοτόπων στα πλαίσια της αειφόρου ανάπτυξης και ήπιας χρήσης των φυσικών πόρων και της διατήρησης της βιοποικιλότητας στο νησί μας,
– τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, εκπαίδευσης, εργασίας, πολιτισμού όλων των κοινωνικών ομάδων, σε μια κατεύθυνση που προωθεί την ελεύθερη έκφραση, την κοινωνική αλληλεγγύη και την ενεργοποίηση των πολιτών.
Η βασική δομή του ecocrete.gr είναι τύπου “vortal” και περιλαμβάνει τουλάχιστον τα παρακάτω:
1. Χωριστή περιοχή για κάθε ομάδα με ανακοινώσεις, αρχείο άρθρων, παρουσίαση της ομάδας, άλλα θέματα και στοιχεία επικοινωνίας.
2. Άρθρα, ανακοινώσεις επικαιρότητας τοπικά και γενικού ενδιαφέροντος στην πρώτη σελίδα.
3. Αναζήτηση, κατηγοριοποίηση και αρχείο για όλα τα άρθρα.
4. Forum συζητήσεων ανοιχτό για διάφορα θέματα.
5. Συνδέσεις με άλλα web site οικολογικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα και όλον τον κόσμο.
6. Τη διμηνιαία εφημερίδα “Φουρόγατος” on line ταυτόχρονα με την κυκλοφορία σε χαρτί.
7. Δυνατότητα για ψηφοφορίες στο διαδίκτυο.
8. Ειδικές θεματικές σελίδες όπως ο εθελοντισμός για το περιβάλλον, οι εναλλακτικές διακοπές, τα Βιβλία-Τύπος κ.α.

www.oikologos.gr
Η «Οικολογική Επιθεώρηση» είναι μηνιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό (δεν εκδίδεται σε έντυπη μορφή) με θέμα την κοινωνία των ανθρώπων σε σχέση με τη φύση. Σκοπός του είναι η ευρεία ευαισθητοποίηση του κοινού για τα περιβαλλοντικά προβλήματα και η δημόσια παρουσίαση και συζήτηση των θέσεων του οικολογικού κινήματος. Ιδανικός στόχος είναι να μπορεί κανείς διαβάζοντας το περιοδικό, μια φορά το μήνα, να βρει συγκεντρωμένα τα σημαντικότερα γεγονότα και δημοσιεύματα, τουλάχιστον από το διαδίκτυο, που αφορούν την οικολογία. Εκεί έγκειται και η έννοια της «Επιθεώρησης». Επίσης η Οικολογική Επιθεώρηση επιδιώκει τη δημοσίευση ποικίλων θεωρητικών και πρακτικών άρθρων. Ειδικά προσπαθεί να συμβάλλει στην παρουσίαση των φιλοσοφικών και πολιτικών τάσεων του οικολογικού χώρου. Η Οικολογική Επιθεώρηση κυκλοφορεί το πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα.

www.e-ecology.gr
Ιστοσελίδα για την οικολογία, το περιβάλλον, την ορειβασία και την ποιότητα ζωής, με έδρα τη Λαμία και ατμομηχανή της τον Στέφανο Σταμέλλο. Φιλοδοξεί να συμβάλει στη συζήτηση και τη δράση για την αντιμετώπιση των οικολογικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων τοπικά αλλά και γενικότερα, καθώς και στη συζήτηση, που διεξάγεται σήμερα, για την πολιτική οικολογία. Φιλοδοξεί να βοηθήσει στην επικοινωνία των ενεργών πολιτών, που πιστεύουν στην οικολογία, όχι σαν μια ουτοπία αλλά σαν μια πραγματικότητα, στα πλαίσια μιας άλλης ποιότητας ζωής, με σεβασμό στη φύση και τα όντα της, με αξιοπρέπεια και αρχές.

1 σκέψη για το “Σερφάροντας στα κύματα της οικολογίας: Οικολογική Πληροφόρηση on-line”

 1. Ανώνυμος

  ΟΥΑΝΓΚΑΡΙ ΜΑΤΑΪ

  «Εχουν άμεση σχέση ειρήνη, οικολογία και διακυβέρνηση»

  Η κάτοχος Νόμπελ Ειρήνης 2004 και υπουργός Περιβάλλοντος της Κένυας μιλάει στην «Ε» για το «Κίνημα της Πράσινης Ζώνης», τον αντίκτυπο της διαφθοράς στο περιβάλλον και την ανάγκη παιδείας των πολιτών

  Του ΝΙΚΟΥ ΚΑΤΖΗΛΑΚΗ

  «Θα ήθελα να ζητήσω από τους Ελληνες να οργανώσουν ομάδες αναδάσωσης στις καμένες περιοχές. Και θα ήθελα να γίνει η αναδάσωση υπό την ομπρέλα της εκστρατείας του ΟΗΕ για 1 δισ. νέα δέντρα το 2007».

  Η έκκληση της Ουανγκάρι Ματάι, επικεφαλής της εν λόγω εκστρατείας, δεν είναι τυχαία. Είναι η ιδρυτής του «Κινήματος της Πράσινης Ζώνης», που τα τελευταία 30 χρόνια παρέχει σε άπορες γυναίκες εργασία στη φύτεψη 30 εκατομμυρίων δέντρων στη γενέτειρά της Κένυα και αλλού. Η κατ’ αρχάς οικολογική οργάνωση της κ. Ματάι, δρώντας υπό απολυταρχικό καθεστώς στα πρώτα της βήματα, μετεξελίχθηκε γρήγορα σε ένα αντικαθεστωτικό κοινωνικό κίνημα που είχε στον πυρήνα του μια ιδεολογία που συνέδεε την οικολογία με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την παγκόσμια ειρήνη. Ο αγώνας της για δημοκρατία και διαφάνεια στην Κένυα του δικτάτορα Ντάνιελ Μόι την έφερε πολλές φορές στη φυλακή, αλλά και στη διεθνή καταξίωση, με το τέλος της δικτατορίας. Η κάτοχος του Νομπέλ Ειρήνης το 2004, και σημερινή υπουργός Περιβάλλοντος στη χώρα της, μας μίλησε για τη διασύνδεση οικολογίας-ειρήνης-διακυβέρνησης, τον αντίκτυπο της διαφθοράς στο περιβάλλον, και τα μέτρα για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε παρόμοια θέματα..

  -Κυρία Ματάι, είναι απίστευτο το πόσο έχει αλλάξει η θέση των ανθρώπων που ασχολούνται με οικολογικά προβλήματα. Από το περιθώριο, σήμερα βρίσκονται στο κέντρο της δημόσιας ζωής και του διαλόγου…

  «Είναι πολύ σημαντικό που η επιτροπή Νόμπελ αποφάσισε το 2004 να επικεντρωθεί στο περιβάλλον. Αυτό έδωσε την ευκαιρία σε ανθρώπους διαφορετικών αντιλήψεων να μιλήσουν και να φέρουν τα οικολογικά θέματα στην κεντρική σκηνή. Η έκθεση που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Μάρτιο και η οποία τεκμηριώνει ότι οι ανθρώπινες πράξεις έχουν οδηγήσει στην υπερθέρμανση του πλανήτη, πιστεύω ότι έχει επίσης βοηθήσει σημαντικά. Νομίζω ότι όλοι αυτοί οι λόγοι έχουν βοηθήσει στο να συνειδητοποιήσει ο κόσμος τα περιβαλλοντικά προβλήματα, τόσο σε επίπεδο πολιτών όσο και σε επίπεδο κυβερνήσεων. Και παρ’ ότι μερικές φορές είναι παραπλανητική η έκθεση οικολογικών θεμάτων ως προς τη θέση που πραγματικά έχουν στην πολιτική ατζέντα, συναντώμενη με ανθρώπους που ασχολούνται με τα θέματα του περιβάλλοντος η αίσθησή μου είναι ότι πράγματι έχει δοθεί μεγάλη σημασία στα θέματα αυτά τα τελευταία χρόνια».

  -Τι προκαλεί, κατά την άποψή σας, αυτή την έλλειψη συναίσθησης της μοίρας που μας περιμένει όταν συμβάλλουμε σε μια περιβαλλοντική καταστροφή;

  «Οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται για τα άμεσα αποτελέσματα των πράξεών τους. Είτε είναι φτωχοί είτε πλούσιοι, σκέφτονται το άμεσο συμφέρον τους. Οπότε η πιο συνήθης συμπεριφορά είναι τού “πώς μπορώ να επωφεληθώ σήμερα” και όχι τόσο το τι θα προκαλέσει αυτή μου η πράξη στο μέλλον. Αυτό επιτείνεται από την αίσθηση ότι η γενιά που προκαλεί τη σημερινή περιβαλλοντική υποβάθμιση δεν είναι αυτή που θα υποφέρει από τα αποτελέσματά της, αλλά η επόμενη. Χρειάζεται μια διαφορετικού είδους συνηδειτοποίηση, ώστε να σκεφτούν και να ανησυχήσουν για το μέλλον».

  -Εχετε επιτυχώς ενώσει την έννοια της οικολογίας με αυτήν της παγκόσμιας ειρήνης. Ισχύει αυτός ο συσχετισμός και για εσωτερικές κοινωνικές συγκρούσεις;

  «Η συσχέτιση της οικολογίας, της ειρήνης και της διακυβέρνησης είναι άμεση. Είναι “τα τρία πόδια του σκαμνιού”, όπως αποκαλώ μεταφορικά αυτό το συσχετισμό για να εξηγήσω τη διασύνδεση. Για να διαχειριστείς τους εθνικούς φυσικούς πόρους υπεύθυνα, πρέπει να κυβερνήσεις και υπεύθυνα. Να σέβεσαι τα ανθρώπινα δικαιώματα, τους νόμους, να προωθείς την ισότητα και να πολεμάς τη διαφθορά. Και όλα αυτά βοηθούν στο να διαχειριστείς τους πόρους καλύτερα, να τους μοιράζεις πιο ισότιμα και τελικά να ελαχιστοποιήσεις τις κοινωνικές συγκρούσεις που δημιουργούνται συχνά όταν οι άνθρωποι διαγκωνίζονται γι’ αυτούς. Οπότε ναι, η συσχέτιση μπορεί να είναι παγκόσμια και τοπική».

  -Τι μέτρα θα παίρνατε για την ελαχιστοποίηση της διαφθοράς που συνδέεται με την καταστροφή του περιβάλλοντος;

  «Είναι πολύ σημαντικό να ενισχυθεί η δημόσια παιδεία αλλά και οι οργανώσεις πολιτών που ενθαρρύνουν την τιμωρία δημόσιων προσώπων όταν αποδεικνύεται ότι είναι άπληστοι και ιδιοτελείς. Εάν αυτά τα πρόσωπα ξέρουν ότι θα τιμωρηθούν με κάποιον τρόπο, θα είναι πιο υπεύθυνα. Οταν όμως αισθάνονται ότι δεν θα τιμωρηθούν και ότι θα επανεκλεγούν στις θέσεις τους, τότε γίνονται αλαζόνες και αδιαφορούν για τις συνέπειες των αποφάσεών τους».

  -Εχετε υπογραμμίσει τη σχέση μεταξύ ελεύθερων πράσινων χώρων και δημοκρατίας. Ποια είναι τα αποτελέσματα της έλλειψης τέτοιων χώρων σε μια πρωτεύουσα και την πολιτική ζωή της;

  «Οσο συνειδητοποιούμε όλο και περισσότερο το δικαίωμά μας να έχουμε ένα καθαρό και υγιές περιβάλλον, άλλο τόσο πρέπει να δώσουμε έμφαση στο ότι η ύπαρξη τέτοιων χώρων πρέπει να γίνει ένα από τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα για τα οποία πρέπει να αγωνιζόμαστε. Πρέπει να γίνει συνείδηση ότι η ύπαρξη ελεύθερων πράσινων χώρων στις πόλεις είναι ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.

  Εάν οι άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι έχουμε αυτό το δικαίωμα, και υπάρχει διαφθορά, οι κυβερνώντες θα πωλούν τους ελεύθερους χώρους σε κατασκευαστές. Η δημοκρατία και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι έννοιες επίσης πολύ στενές. Δεν μπορείς να έχεις το ένα χωρίς το άλλο».

  Για πληροφορίες: http://www.unep.org/billiontree campaign/

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *