Περιβαλλοντική πολιτική και όχι απλά πρόστιμα στη ΔΕΗ

ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΥΠΕΧΩΔΕ ΚΑΙ Ο κ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Θα ήταν θετικό και θα χειροκροτούσαμε πρώτοι το ενδιαφέρον της πολιτείας (έστω και όψιμο) για την υγεία των κατοίκων του λεκανοπεδίου Πτολεμαΐδας που καταστρέφεται εδώ και αρκετές δεκαετίες από τις άναρχες δραστηριότητες της ΔΕΗ. Όμως οι εξελίξεις των γεγονότων διαχρονικά και τα διάφορα ερωτηματικά των εργαζομένων της ΔΕΗ και των κατοίκων της περιοχής, μας κάνουν να πιστεύουμε ότι πρόκειται ακόμα μια φορά για «αβαντάρισμα» των ιδιωτών που στοχεύουν στην άλωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μας και των κατασκευαστικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους ΑΗΣ.

Τα ερωτηματικά που περιμένουν απάντηση είναι τα εξής:

· Γιατί δεν πάρθηκε κανένα μέτρο εδώ και ένα χρόνο που έγινε γνωστή η καταδίκη της χώρας μας από την επιτροπή κοινωνικών δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης για ρύπανση της Πτολεμαΐδας και της Μεγαλούπολης από την εξόρυξη λιγνίτη μετά από προσφυγή του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου;

· Το πρόστιμο ενός εκατομμυρίου ευρώ είναι αυτό που θα συνετίσει τη ΔΕΗ η έστω και το προσωρινό κλείσιμο μονάδων; Και τέλος πάντων γιατί το ίδιο το κομματικό κράτος που διορίζει τον Υπουργό αλλά και τον πρόεδρο της ΔΕΗ δεν μπορεί να επιβάλει τα κατάλληλα περιβαλλοντολογικά μέτρα και καταφεύγει στα πρόστιμα;

· Πώς να ερμηνεύσουμε το γεγονός ότι οι επιθεωρητές περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ έχουν εστιάσει την προσοχή τους μόνο στους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς (ΑΗΣ) ενώ είναι γνωστό εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον ότι η επίδραση της εξορυκτικής δραστηριότητας των ορυχείων στη ρύπανση της περιοχής είναι καθοριστική (έκθεση πόρισμα Διπλωματούχων μηχ. ΔΕΗ, 24/12/1994)

· Η επικέντρωση όλων των παραγόντων στα φίλτρα πριμοδοτεί ανεξέλεγκτα τις κατασκευαστικές εταιρείες και αποκρύπτει το γεγονός ότι σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την ρύπανση φέρει η κακής ποιότητας λιγνίτη που προκύπτει από: 1). Την εξάντληση των λιγνιτικών φιλέτων των λεκανοπεδίων Πτολεμαΐδας και Μεγαλούπολης 2). Τον ανορθόδοξο τρόπο εξόρυξης λόγω της αθρόας εισαγωγής εργολάβων με πρωτόγονο εξοπλισμό και το σταμάτημα σύγχρονου εξοπλισμού της ΔΕΗ. 3). Της αντιεπιστημονικής κατασκευής και λειτουργίας των ταινιόδρομων που αποτελούν την κύρια πηγή ρύπανσης.

Επιτέλους να σταματήσουν τα παιχνίδια της κυβέρνησης και του κεφαλαίου που παίζονται σε βάρος της υγείας των εργαζομένων και των κατοίκων των επιβαρυμένων περιοχών καθώς και της λαϊκής οικογένειας που καλείται να βάλει το χέρι βαθύτερα στην τσέπη για να πριμοδοτήσει την άνθιση των νταβατζήδων και στο χώρο της ενέργειας.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ «ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ», ΚΟΖΑΝΗ

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *