Κινητοποιήσεις στην Πτολεμαΐδα, για τις συνεχείς υπερβάσεις ορίων ρύπων, ΔΕΗ ΑΕ. 1 εκ € το πρόστιμο Σουφλιά.

Σουφλιάς μηνύει Φώλια…Μάχη ΥΠΕΧΩΔΕ – ΥΠΑΝ….

Διαμαρτυρία κατοίκων για μόλυνση του περιβάλλοντος και πρόστιμα ΥΠΕΧΩΔΕ στο ….ΥΠΑΝ (πολιτικό προϊστάμενο της ΔΕΗ ΑΕ).

Σε κινητοποιήσεις προχώρησαν οι κάτοικοι των οικισμών Ποντοκώμης και Μαυροδενδρίου, του δήμου Δημητρίου Υψηλάντη Κοζάνης, διαμαρτυρόμενοι για τις υπερβάσεις που σημειώνονται στις εκπομπές ρύπων των ατμοηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ. Κάτοικοι των δύο χωριών συγκεντρώθηκαν το πρωί στον ΑΗΣ Πτολεμαίδας εκφράζοντας την αγανάκτηση τους για τη μόλυνση του περιβάλλοντος, ενώ σε ένδειξη συμπαράστασης κλειστές παρέμειναν οι υπηρεσίες του δήμου Δημητρίου Υψηλάντη.«Η ρύπανση του περιβάλλοντος έφτασε στο απροχώρητο. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα άσχημη και η μόλυνση σήμερα ήταν ορατή από νωρίς το πρωί», δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος, Κυριάκος Μιχαηλίδης. Ανάλογη συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί αύριο στον ΑΗΣ Καρδιάς, ενώ δεν αποκλείεται οι κάτοικοι να προχωρήσουν και σε καταλήψεις. «Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι να αναγκάσουμε τη ΔΕΗ  να λάβει όλα τα μέτρα για τον περιορισμό της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης», πρόσθεσε ο κ.Μιχαηλίδης.

Ο κ. Σουφλιάς δήλωσε ότι σε μετρήσεις που έχουν γίνει, έχει βρεθεί ότι το 40% της εκπομπής αερίων θερμοκηπίου στη χώρα μας προέρχεται από την ΔΕΗ.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕ, στη Μεγαλόπολη έγιναν οι εξής παραβάσεις:

1) Οι εκπομπές διοξειδίου του θείου των ΑΗΣ και ΑΗΣ Β’ της Μεγαλόπολης, είχαν υπερβεί πολλές φορές τόσο το ωριαίο όσο και το ημερήσιο όριο που είναι επιτρεπτό για την προστασία της υγείας.
2) Το σύστημα αποθείωσης των απαερίων της Μονάδας ΑΗΣ Β΄ Μεγαλόπολης δεν λειτουργούσε για σημαντικό αριθμό ωρών λειτουργίας (31,1% επί του συνόλου των ωρών λειτουργίας του σταθμού) το 2006, με αποτέλεσμα την εκπομπή σημαντικών ποσοτήτων διοξειδίου του θείου και την υπέρβαση των θεσμοθετημένων οριακών τιμών εκπομπής.
3) Δεν πραγματοποιούνταν μετρήσεις σε συνεχή βάση (μέτρηση/καταγραφή) των συγκεντρώσεων διοξειδίου του θείου (SO2), σωματιδίων, οξειδίων του αζώτου (ΝΟx) και O2 στα απαέρια των Μονάδων Ι και ΙΙ, του ΑΗΣ Μεγαλόπολης, κατά παράβαση των προβλεπομένων στη σχετική Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.

Στην Κοζάνη, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο, κατά τη διάρκεια του 2006 οι μετρήσεις εκπομπής αιωρούμενων σωματιδίων έδειξαν ότι είχε ξεπεραστεί πολλές φορές το ημερήσιο όριο που είναι επιτρεπτό για την προστασία της υγείας.

Το 1 εκατ. ευρώ πρόστιμο μοιράζεται ως εξής:
* 600.000 ευρώ για τους σταθμούς Καρδιάς (200.000), Πτολεμαΐδας (150.000) και Αγίου Δημητρίου (250.000) του Νομού Κοζάνης.
* 400.000 ευρώ για τους σταθμούς Μεγαλόπολης (207.000 για τις μονάδες Ι, ΙΙ, ΙΙΙ και 193.000 για τη μονάδα IV).

————————————————-

Τι άλλο να πούμε; Κύριοι Υπουργοί, βάλτε στη λογική σας τις ΑΠΕ (γράφαμε χθες για το πράσινο σπίτι, δώστε συμβουλές και κίνητρα για τέτοια σπίτια, μοιράστε υποδείγματα στις πολεοδομίες – υπουργεία για τους μηχανικούς και το κοινό),  ανακοινώστε στρατηγικό & χρονικό πλάνο απαγκίστρωσης από το λιγνίτη (και τον εισαγόμενο λιθάνθρακα), δώστε κίνητρα για Εξοικονόμηση Ενέργειας, πρωτόκολλο ενέργειας & παραγωγής ρύπων ανά εργοστάσιο και πολυκατοικία (παλιός καημός), προωθείστε καλύτερες θερμομονώσεις, εκλογικεύστε τις μαζικές συγκοινωνίες, διαδόστε ένα άλλο τρόπο ζωής με περιορισμό αναγκών, ποδήλατο, σωματική κίνηση και ευθύνη για το περιβάλλον. Φτάνει η σκοπιμοθηρική ψευδοοικολογία των επισήμων. Εμείς θα παλεύουμε γι’ αυτά, με τις όποιες δυνάμεις μας. Όσο για το πρόστιμο ….μάλλον θα το αναγνωρίσουμε στο λογαριασμό μας.

Νίκος Τακόλας, Ομάδα Ενεργειακού ΟΑ, ntakolas@gmail.com

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *