Να ποιοι δολοφονούν την Κορώνεια!

Αποκαλύψαμε βαφείο που πέταγε τα απόβλητά του ανεπεξέργαστα στη λίμνη

Με παράπλευρο αγωγό (by pass), που παρακάμπτει τις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού των αποβλήτων, εξακολουθούν να διοχετεύουν ανεπεξέργαστα τα απόβλητά τους στη λίμνη Κορώνεια οι βιομηχανίες της περιοχής, που ξεφεύγουν εύκολα από τον επιφανειακό έλεγχο της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης.

Την ίδια στιγμή που ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Π. Ψωμιάδης διαβεβαιώνει τους πάντες ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, ο νομαρχιακός σύμβουλος κ. Μιχάλης Τρεμόπουλος αποκαλύπτει ότι βαφείο της περιοχής Λαγκαδά ρίχνει συστηματικά και προσχεδιασμένα από την κατασκευή των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού του ανεπεξέργαστα τα απόβλητά του στην Κορώνεια. Και δηλώνει μάλιστα ότι «οι υπηρεσίες και οι πολιτικοί διαχειριστές της Νομαρχίας ουσιαστικά παρακολουθούν αδρανείς το φαινόμενο της ρύπανσης από τις βιομηχανίες». Και συνεχίζει: «Είτε έχουμε να κάνουμε με φαινόμενα διαπλοκής είτε με ανικανότητα, που στην πράξη είναι το ίδιο και το αυτό για τη λίμνη και το μέλλον της περιοχής»

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το βαφείο «Χρώμα» (πρώην Αποστόλου), που λειτουργεί στο Περιβολάκι Λαγκαδά και ρίχνει τα απόβλητά του στο ρέμα Καρύπτσα, που καταλήγει στη λίμνη Κορώνεια.

Μετά την πρώτη καταγγελία έγινε λήψη δείγματος στην εκβολή του αγωγού από τον κ. Τρεμόπουλο, με τη συνοδεία δημοσιογράφου αλλά το δείγμα θεωρήθηκε ότι «δεν είναι φρέσκο». Έγινε συζήτηση του θέματος στη Νομαρχιακή Επιτροπή περιβάλλοντος στις 12.9.05 με πρωτοβουλία του κ. Τρεμόπουλου και υπήρξε μάλιστα συνεννόηση με τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος της Νομαρχίας κ. Α. Ζαρκανέλλα για άμεσο και αιφνιδιαστικό έλεγχο την επόμενη μέρα, που είχε αντιπροτείνει να ελεγχθεί η υπόθεση μετά την πάροδο δεκαημέρου. Τελικά ο κ. Τρεμόπουλος βρέθηκε να είναι μόνος του για δεύτερη φορά στο ρέμα και τη βιομηχανία, με τη συνοδεία τηλεοπτικού καναλιού. Στο βαφείο επέμεναν ότι τα απόβλητα δεν είναι δικά τους και το δείγμα προσκομίστηκε στα εργαστήρια του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης. Και εκεί όμως υπήρξε παρέμβαση του προϊστάμενου της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος ώστε να μη γίνει δεκτό το δείγμα γιατί δεν υπήρχε στη δειγματοληψία υπάλληλος της Νομαρχίας. Την επομένη (14.9.05), κλιμάκιο της Υπηρεσίας έκανε αυτοψία στο βαφείο, που πήρε δείγματα και ζήτησε από τη βιομηχανία να ελέγξει τα φρεάτια, κάτι που έγινε κατορθωτό μόνο την Παρασκευή 16.9.05. Εκεί διαπιστώθηκε ότι λειτουργούσε παράπλευρος αγωγός (by pass), που στις μέρες που μεσολάβησαν από την καταγγελία, η βιομηχανία επιχείρησε να απομονώσει.

Ήδη τα αποτελέσματα των αναλύσεων επιβεβαιώνουν ότι τα απόβλητα έπεφταν σχεδόν ανεπεξέργαστα στη λίμνη, με στόχο η βιομηχανία να εξοικονομήσει τα μεγάλα κονδύλια που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού.

Όσοι θέλουν να εξαντλούν το ενδιαφέρον τους σε επιφανειακές διαπιστώσεις και να εγκαταλείπουν τη λίμνη στο έλεος των κάθε είδους ρυπαντών, προφανώς και θα πρέπει να απολογηθούν. Πρώτα και κύρια στους πολίτες που τους ψήφισαν και μετά στον εισαγγελέα, που ήδη ερευνά το γιατί δεν εφαρμόζεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που πέτυχαν η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, οι «Νομικοί Περιβάλλοντος» και ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Λαγκαδά (εκδίκαση 26-3-2003 στο Ε’ Τμήμα), η οποία διέταξε ελέγχους και κλείσιμο των βιομηχανιών της περιοχής που ευθύνονται για την οικολογική καταστροφή της λίμνης.

Είναι φανερό ότι με ένα απλό πρόστιμο, το ζήτημα παραμένει ανοιχτό.