Oι κοινωνίες των πολιτών και οι ΟΠ / Διαφορές από άλλα κόμματα

Σαν “Κοινωνίες των Πολιτών (ΚΤΠ) ” νοούνται αυτοοργανωμένες κοινωνικές εξωκομματικές ομάδες, με συγκεκριμένους στόχους. Συνήθως πρόκειται για “ομάδες πίεσης” προς την κεντρική εξουσία, με κάποιο στόχο. Διαφέρουν από τις ΜΚΟ, που έχουν συνήθως σταθερή δομή, οργάνωση και σε πολλές περιπτώσεις κάποιες μικρές επιχορηγήσεις – ακόμα και από κρατικά ή διακρατικά ταμεία. Οι ΚΤΠ συχνά αποτελούν το χώρο κοινωνικής αφύπνισης και ενεργοποίησης, είναι το αντίστοιχο ίσως του εργασιακού συνδικαλισμού. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, λόγω και της συνθετότητας των προβλημάτων, οι στόχοι αγγίζουν το κλασσικό “ταξικό πεδίο“. Το να γίνουν περιβαλλοντικά έργα π.χ στο Δεντροπόταμο, δεν είναι μια αναγκαία τοπική αποκατάσταση αλλά και μια πράξη “δικαιότερης” ταξικής μεταχείρισης.

Οι ΟΠ θεωρούν ότι οι ΚΤΠ είναι η “μαγιά” του κοινωνικού μετασχηματισμού, όπως τον ορίζουν, όπου “οι αλλαγές αρχίζουν εδώ και τώρα” και κατευθύνονται σε κοινωνίες ταξικής δικαιοσύνης, οργάνωσης τοπικών κοινωνιών – που λειτουργούν (με σεβασμό στο περιβάλλον) το χώρο τους. Εμείς επιδιώκουμε όχι μόνο διαφορετικό περιεχόμενο στην κεντρική πολιτική σκηνή αλλά και νέο μοντέλο πολιτικής δράσης. Επιδιώκουμε όχι μόνο την πολιτική και εκλογική ενίσχυση των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ αλλά και την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών, την ανάληψη μεγαλύτερου και ουσιαστικότερου ρόλου στη διαμόρφωση και λήψη – εφαρμογή των πολιτικών. Θεωρούμε ότι χωρίς ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών δεν μπορούν να προχωρήσουν οι βαθιές αλλαγές που είναι απαραίτητες σήμερα, και αυτό θέλουμε να εκφραστεί και σε θεσμικό αλλά και σε καθημερινό επίπεδο, στην πολιτική κουλτούρα αλλά και στο μοντέλο διακυβέρνησης.

OΙ ΟΠ, παρά την μικρή αριθμητική τους δύναμη, έχουν ισχυρή παρουσία στο πλευρό των ΚΤΠ, σε περιβαλλοντικά θέματα (ακτινοβολίες, νερό, ενέργεια, συγκοινωνίες), αλλά και σε θέματα δικαιωμάτων, εργασίας, μεταναστών, φτώχειας, μαχόμενης κουλτούρας και πολιτισμού. Ας μελετήσει κανείς το Πρόγραμμα μας και τη δράση μας από τα περιοδικά μας και το διαδίκτυο.

Σε τι διαφέρετε από τα άλλα κόμματα; Γιατί δεν μπαίνετε σε ένα κόμμα για να πετύχετε περισσότερα;

Να ένα απλό παράδειγμα σε πόσα μπορεί να διαφέρουμε από τα άλλα κόμματα: Τα κόμματα σήμερα αξιοποιούν την κρατική χρηματοδότηση (που για ένα μικρό κόμμα φτάνει και τα 3,5 εκατομμύρια Ευρώ), και άλλες ρυθμίσεις (αποσπάσεις από το δημόσιο, διευκολύνσεις και) για να αναπτύξουν μια υπερβολική και εσωστρεφή κομματική γραφειοκρατία, με δικά της συμφέροντα. Έχουμε αποφασίσει ότι μέρος των χρημάτων της κρατικής χρηματοδότησης αλλά και του μισθού των βουλευτών θα διατεθεί, αντί για τη συντήρηση κομματικής γραφειοκρατίας, στην ανάπτυξη της κοινωνίας των πολιτών και την οργάνωση περιβαλλοντικών και κοινωνικών δράσεων με διαφανή τρόπο. Είμαστε διατεθιμένοι να δημιουργήσουμε όχι μόνο ένα Πράσινο Ίδρυμα για την Προώθηση των Πολιτικών για το Περιβάλλον και την Κοινωνική Αλληλεγγύη αλλά και ένα Ταμείο Περιβαλλοντικής και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που θα υποστηρίζει κάθε χρόνο με 500.000 Ευρώ περιβαλλοντικά και κοινωνικά προγράμματα, που θα μπορούν να υλοποιήσουν με αποτελεσματικό και διαφανή τρόπο οργανώσεις και πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών.

Με τα άλλα κόμματα έχουμε σημαντικές διαφορές τόσο ως προς το πώς ασκούν πολιτική αλλά και ως προς τις πολιτικές προτάσεις τους. Γι αυτό πιστεύουμε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένας νέος αυτόνομος πολιτικός πόλος. Κάποιοι, όχι εμείς, δοκίμασαν να αλλάξουν τα κόμματα από μέσα και να τα μπολιάσουν με οικολογία. Όλοι απογοητεύτηκαν γιατί συνειδητοποίησαν ότι χωρίς την παρουσία στο πολιτικό σκηνικό ενός πράσινου κόμματος, στο εσωτερικό των κομμάτων τα θέματα της οικολογίας μένουν στο περιθώριο και αντιμετωπίζονται μόνο ως κάτι το ξεχωριστό, που δεν μπορεί να επηρεάζει τις άλλες πολιτικές.

Είναι γεγονός, ότι η απουσία μας τόσα χρόνια από το πολιτικό σκηνικό οδήγησε σε διάλυση τις περιβαλλοντικές πολιτικές των κομμάτων, και άφησε τις κυβερνήσεις να προωθούν συνήθως αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές, γιατί υπήρχε η πίεση από εκείνα τα ταξικά συμφέροντα που αντιστρατεύονταν το περιβάλλον. Η είσοδος των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ στην Βουλή θα βοηθήσει στην εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και θα αναγκάσει τα άλλα κόμματα να ασχοληθούν σοβαρά με τα επείγοντα οικολογικά προβλήματα.
Ζητούμε από τα κόμματα να διευκρινίσουν όχι μόνο το τι προτείνουν για το σήμερα, αλλά και να τοποθετηθούν σε καίρια προβλήματα που προκύπτουν για το αύριο. Ποιος και πώς π.χ.  θα επωμιστεί το περιβαλλοντικό (και το λεγόμενο εξωτερικό) κόστος παραγωγής και διαβίωσης, τον ταξικό ρόλο σ’ αυτό και με το ποιες κοινωνίες και με ποια παιδεία θα το αντιμετωπίσουμε. Ποιος θα καθαρίσει τα ποτάμια, τις θάλασσες και τον αέρα, ποιος θα πληρώσει για τα καμμένα και γιατί; Ποιος θα δημιουργήσει αντιρρυπαντική παραγωγή; Πρόκειται για πολύ κοντινή επιταγή, για την οποία τα παραδοσιακά κόμματα δεν έχουν ούτε καν άποψη. Παρ’ όλα αυτά δηλώνουν “Οικολογικών” ευαισθησιών. Οικολόγοι είναι όλοι (στα λόγια και στις συμπόνοιες), μέχρι τη στιγμή που θα τεθεί το ζήτημα του “ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο¨ και ποιος θα τον υποχρεώσει γι’ αυτό.

Νίκος Τακόλας, ntakolas@gmail.com

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *