ΔΗΛΩΣΗ ΝΑΝΟΥ ΒΑΛΑΩΡΙΤΗ, EΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

Συνέντευξη τύπου Τετάρτη 5/9/2007

Νάνος Βαλαωρίτη, ποιητής

ecogreensΘα έχετε ακούσει για τις ανθρακο-πιστωτικές μονάδες που αγοράζουν χώρες με υψηλές εκπομπές από χώρες με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και αποτελούν ένα κεφάλαιο για το κόστος της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Διεθνώς υπάρχουν προγράμματα αναδάσωσης και ουδετεροποίησης σε εκπομπές. Πρόσφατα το Βατικανό συμμετέχει σε πρόγραμμα αναδάσωσης στην Ουγγαρία που λέγεται Climafa. Χρειάζεται να πληροφορήσουμε το κοινό για το τι γίνεται διεθνώς θετικά και για τα γνωστά αρνητικά, όπως σήμερα η άρνηση του Μπους να συμμετάσχει στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης, δηλώσεις στο διεθνές συνέδριο εμπορίου στην Αυστραλία.

Πρέπει να γίνουμε πολύ πιο συγκεκριμένοι στο τι προσφέρουμε ως δράση, πληροφόρηση και σχεδιασμό γιατί οι γενικότητες είναι γνωστές. Η Ελλάδα μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές έχει εξαπολύσει εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα που μας κάνει ακόμα μεγαλύτερους χρεώστες από πριν. Η κυβέρνηση που θα βγει από τις εκλογές πρέπει να αγοράσει σε μεγάλη κλίμακα εδάφη για αναδάσωση. Είναι ένα πρώτο βήμα. Να ανακόψει πάση θυσία τις πωλήσεις καμένης γης σε εκμεταλλευτές τουριστικής κι άλλης ανάπτυξης ως πρώτο μέτρο. Οι πιστώσεις που θα μας δοθούν να καταμεριστούν στους πληγέντες ώστε να γίνει δυνατή η αναδάσωση παραγωγικών καρποφόρων και άλλων δασικών ειδών. Για όλα αυτά χρειάζεται να δημιουργηθεί ένας κρατικός οργανισμός οικολογίας και πράσινου, με την ενίσχυση των μη κυβερνητικών περιβαλλοντικών οργανώσεων και με τη δική μας πίεση. Δεν είναι ανάγκη να μιλήσω για το κρίσιμο της κλιματικής αλλαγής, για την επιβίωσή μας στον πλανήτη. Αλλά το μεγάλο κοινό χρειάζεται συνεχή πληροφόρηση για να γίνει συνειδησιακά οικολογικό με ανακύκλωση, οικονομία εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και οικιακές συσκευές, αυτοκίνητα, αεροπορικά ταξίδια, νερό, όλα όσα εκπέμπουν πολύ διοξείδιο του άνθρακα.

Τα συγκεκριμένα μέτρα μπορεί να λάβει ο καθένας και πρέπει να δημοσιοποιηθούν από όλους τους φορείς και εμάς. Εγώ ως ποιητής και συγγραφέας δεν είμαι ειδικός αλλά δεν θέλω να είμαι και ένας πομπός γενικοτήτων. Η γλώσσα που χρησιμοποιούμε πρέπει να απομακρυνθεί όσο μπορεί από την ξύλινη των πολιτικών δηλώσεων. Ας προσγειωθούμε κυριολεκτικά και ας αναγνωρίσουμε ότι η μητέρα γη είναι βαθιά πληγωμένη και χρειάζεται τη βοήθεια μας.

Είναι άχρηστο να κατηγορούμε ο ένας τον άλλο, όλοι φταίμε σε κάποιο βαθμό για τη σημερινή κατάσταση. Ας φροντίσουμε να γίνει συλλογική συνείδηση από τα παιδιά του σχολείου ίσα με εμάς τους ώριμους ελπίζω, όχι μόνο κατ’ επίφαση. Και να φέρουμε αυτούς που απουσιάζουν περίεργα, τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών ανάμεσά μας, ώστε να συλλογιστούν, να γράψουν και να δραστηριοποιηθούν. Το περιοδικό που βγάζω με φίλους ποιητές, το επόμενο τεύχος της Νέας Συντέλειας θα έχει μεγάλο αφιέρωμα στο περιβάλλον και την οικολογία.

Η επικοινωνία που ανοίγει μεταξύ μας είναι πολύτιμη.

1 σκέψη για το “ΔΗΛΩΣΗ ΝΑΝΟΥ ΒΑΛΑΩΡΙΤΗ, EΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ”

  1. Eπί τέλους μια απλή και σαφής δήλωση ενός πνευματικού ανθρώπου που μας αφορά άμεσα και έχει άμεση σχέση με τον “οίκο” = σπιτικό, λόγο, ζεστό και ζουμερό όπως αισθανόμαστε την σπιτική φροντίδα.
    Οπως μπορούμε θα πρέπει να να τιμήσουμε έμπρακτα την εκλογική “έκθεση” αυτού του ανθρώπου, που μας χάρισε μια “πουπουλένια εξομολόγηση” και μας συμπαραστέκεται στην “αμέριμνη δυστυχία” μας .

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *