STOP στο μεταλλαγμένο ρύζι – Μποϋκοτάζ ΤΩΡΑ

Ακολουθούν μεταφρασμένα από τον Μπάμπη Μουργελά το κείμενο των Φίλων της Γης με την παρέμβαση στην Ε.Ε. και η απόφαση της Ε.Ε. για έκτακτα μέτρα και εισαγωγή ρυζιού μόνον εάν είναι ελεγμένα ότι δεν περιέχουν γενετικά τροποποιημένο ρύζι.
Θα πρέπει να γίνει παρέμβαση στην ελληνική κυβέρνηση για τους έλεγχους στις ήδη υπάρχουσες παρτίδες αμερικανικού ρυζιού, όπως και στις νομαρχίες, για να διασφαλίσουν ότι δεν θα φτάσει στα ράφια το μεταλλαγμένο ρύζι ή την απόσυρση του.
Πρέπει και οι καταναλωτές να μποϋκοτάρουν και να μην αγοράζουν αμερικανικό ρύζι.
Να επαναλάβουμε για μια ακόμη φορά ότι η συνύπαρξη είναι αδύνατη και ότι οι εταιρείες βιοτεχνολογίας δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι δεν υπάρχει επιμόλυνση.

Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΩΘΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙ ΤΟ ΒΟΡΕΙΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΡΥΖΙ

Φίλοι της γης Ευρώπης – Δελτίο τύπου Δευτέρα 21 Αυγούστου 2006

Αμερικανικό ρύζι που μολύνεται από γενετικά τροποποιημένους σπόρους

Οι Φίλοι της Γης Ευρώπης έχουν σήμερα καλέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να περιορίσει αμέσως τις εισαγωγές Αμερικανού ρυζιού αφού το τμήμα Γεωργικής Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USDA) αποκάλυψε ότι η τροφική αλυσίδα έχει μολυνθεί με παράνομο και μη δοκιμασμένο γενετικά τροποποιημένο σπόρο (GM)

Η αμερικανική ανακοίνωση δηλώνει ότι το συμβατικό ρύζι μεγάλων κόκκων που βρίσκουμε στην αγορά έχει μολυνθεί από ένα γενετικά τροποποιημένο ρύζι που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια πειραματικής δοκιμής μεταξύ των ετών 1998 και 2001. Η δήλωση δεν αποκαλύπτει κατά πόσο εξαπλώθηκε η μόλυνση ή πώς η μόλυνση εμφανίστηκε. Οι Φίλοι της Γης Ευρώπης καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση για να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιαπωνίας, η οποία ανέστειλε τις εισαγωγές αμερικανικού ρυζιού το Σάββατο.

Ο Adrian Bebb, υπεύθυνος της εκστρατείας ενάντια στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς των Φίλων της Γης Ευρώπης είπε: “Αυτό είναι ένα πλήρες σκάνδαλο. Η βιομηχανία της τεχνολογίας έχει αποτύχει για ακόμη μια φορά να ελέγχει τα πειράματα της και οι αμελείς κανονισμοί στις ΗΠΑ έχουν οδηγήσει τους καταναλωτές παγκοσμίως να τίθενται σε κίνδυνο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει αμέσως να αναστείλει τις εισαγωγές ρυζιού από τις ΗΠΑ μέχρι οι καταναλωτές να έχουν εγγυημένη προστασία από μη δοκιμασμένα και παράνομα τρόφιμα.”

Η Ευρώπη εισάγει περίπου σε αξία 70 εκατομμύρια € αμερικανικού ρυζιού κάθε έτος. Η πηγή της μόλυνσης είναι προφανώς μια πειραματική ποικιλία ρυζιού αποκαλούμενη LLRICE601, που παράγεται από την γερμανική επιχείρηση βιοτεχνολογίας Bayer. Αυτό το πειραματικό ρύζι κατασκευάζεται για να αντισταθεί στην εφαρμογή του ζιζανιοκτόνου glufosinate, αλλά αυτό δεν έχει εγκριθεί για την ανθρώπινη κατανάλωση οπουδήποτε στον κόσμο και δεν έχει υποβληθεί σε οποιεσδήποτε επίσημη αξιολόγηση που θα καθορίζει την υγεία ή τις περιβαλλοντική επιδράσεις. Σύμφωνα με την Bayer το μεταλλαγμένο αυτό ρύζι “είναι παρόν σε μερικά δείγματα σπόρων σε χαμηλά επίπεδα “ακόμα κι αν ο τομέας-δοκιμής τελείωσε πριν από πέντε χρόνια. Η Bayer ενημέρωσε το USDA για τη μόλυνση στις 31 Ιουλίου 2006. Για άμεση απαγόρευση οι Φίλοι της Γης Ευρώπης κάλεσαν τις αρχές για μια έρευνα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη για να βρεθεί ο ακριβής βαθμός μόλυνσης και ζήτησαν από τη Bayer να αποκαλύψει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στο δημόσιο τομέα για τη δοκιμή ασφαλείας και την ανίχνευση μεθόδων για το LLRICE601. “Είναι ζωτικής σημασίας ότι η Bayer αναγκάζεται να αποκαλύψει όλες τις πληροφορίες για το πώς αυτή η μόλυνση έχει εμφανιστεί για ένα τέτοιο μακροχρόνιο χρονικό διάστημα. Μόλυνση της τροφικής αλυσίδας είναι απαράδεκτη και πρέπει να αποτραπεί στο μέλλον,” ο κ. Bebb πρόσθεσε.

Αυτή η πιο πρόσφατη περίπτωση μόλυνσης από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς αντηχεί ένα σκάνδαλο αραβόσιτου τον προηγούμενο Μάρτιο, στο οποίο η επιχείρηση τεχνολογίας Syngenta αναγνώρισε την πώληση μιας πειραματικής και παράνομης ποικιλίας αραβόσιτου στους αμερικανούς αγρότες για τέσσερα έτη. Οι εξαγωγές αραβόσιτου στην Ευρώπη μολύνθηκαν με τον παράνομο αραβόσιτο, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπόβαλε μέτρα έκτακτης ανάγκης για να αποτρέψει εισαγωγή μολυσμένου αραβόσιτου στην ΕΕ. Αυτά τα μέτρα είναι ακόμα σε ισχύ.

Η Επιτροπή απαιτεί την πιστοποίηση των εξαγωγών αμερικανικού ρυζιού για να σταματήσει η παράνομη εισαγωγή γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στην ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκδώσει σήμερα μια απόφαση που απαιτεί οι εισαγωγές μακριού ρυζιού από τις ΗΠΑ να πιστοποιούνται ότι είναι απαλλαγμένες από το παράνομο γενετικά τροποποιημένο ρύζι 601. Η απόφαση έχει ληφθεί λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη ανακοίνωση από τις αμερικανικές αρχές ότι αυτό το παράνομο γενετικά τροποποιημένο προϊόν βρέθηκε σε δείγματα εμπορεύσιμου ρυζιού στην αμερικανική αγορά (δείτε MEX / 06/0821). Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που εγκρίνονται από την Επιτροπή σήμερα δείχνουν ότι, μόνο αποστολές με φορτία μακριού ρυζιού που έχουν εξεταστεί από ένα αναγνωρισμένο εργαστήριο χρησιμοποιώντας μια επικυρωμένη εξεταστική μέθοδο και συνοδευόμενα από ένα πιστοποιητικό που βεβαιώνει την απουσία του LL ρυζιού 601, μπορούν να εισαχθούν στην ΕΕ.

Ο Μάρκος Κυπριανού, Επίτροπος για την υγεία και την προστασία των καταναλωτών, είπε: “Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουμε σε ισχύ την νομοθεσία για να εξασφαλίσουμε ότι οποιοδήποτε γενετικά τροποποιημένο προϊόν που τίθεται στην ευρωπαϊκή αγορά έχει υποβληθεί σε μια λεπτομερή διαδικασία έγκρισης με βάση την επιστημονική αξιολόγηση. Δεν υπάρχει καμία παρέκλιση για παράνομα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα – αυτά δεν μπορούν να εισαχθούν στην τροφική αλυσίδα της ΕΕ κάτω από οποιεσδήποτε περιστάσεις. Τα μέτρα που λαμβάνονται σήμερα θα διαφυλάξουν ότι το παράνομο γενετικά τροποποιημένο ρύζι δεν θα εισαχθεί. Οι καταναλωτές της ΕΕ μπορούν να στηριχθούν στο υψηλό επίπεδο προστασίας ότι οι κανόνες της για τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα είναι αυστηροί.”

Στο πλαίσιο της νομοθεσίας για την ασφάλεια τροφίμων της ΕΕ, μόνο γενετικά τροποποιημένα προϊόντα που έχουν υποβληθεί σε μια λεπτομερή επιστημονική διαδικασία αξιολόγησης και έγκρισης μπορούν να τεθούν στην ευρωπαϊκή αγορά. Η απόφαση που εκδίδεται σήμερα επομένως στοχεύει να αποτρέψει την εισαγωγή παράνομου LL ρυζιού 601 για τους καταναλωτές της ΕΕ, διασφαλίζοντας ότι το ρύζι που εισάγει η ΕΕ είναι σίγουρα απαλλαγμένο από γενετική τροποποίηση. Τα μέτρα αυτά θα τεθούν σε ισχύ αμέσως, και αναμένεται για να αναθεωρηθούν μετά από 6 μήνες.

Οι αρχές των κρατών μελών είναι αρμόδιες για τον έλεγχο των εισαγωγών στα σύνορά τους και για την παρεμπόδιση οποιονδήποτε μολυσμένων φορτίων από την τοποθέτηση τους στην αγορά. Επιπλέον, πρέπει να πραγματοποιήσουν ελέγχους πάνω σε προϊόντα που υπάρχουν ήδη στην αγορά, για να εξασφαλίσουν ότι είναι απαλλαγμένα από το ρύζι LL 601. Οι επιχειρήσεις που εισάγουν το ρύζι από τις ΗΠΑ έχουν επίσης ευθύνη για το ότι το LL ρύζι 601 δεν έχει μπει στην τροφική αλυσίδα της ΕΕ και ότι οι εισαγωγές πιστοποιούνται ως απαλλαγμένες από αυτό το γενετικά τροποποιημένο προϊόν, σύμφωνα με την αρχή του νόμου τροφίμων της ΕΕ ότι οι επιχειρήσεις είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια των τροφίμων που τοποθετούνται στην αγορά.

Η παρουσία του παράνομου LL ρυζιού 601 δηλώθηκε αρχικά στην
Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις αμερικανικές αρχές στις 18 Αυγούστου. Η Επιτροπή αμέσως ζήτησε συμπληρωματικές πληροφορίες από τις ΗΠΑ και από την Bayer, αρμόδια επιχείρηση για την παραγωγή του LL ρυζιού 601. Ο βαθμός με τον οποίο η αλυσίδα ανεφοδιασμού των ΗΠΑ μολύνθηκε είναι ακόμα άγνωστη, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή έπρεπε να συνεχίσει αμέσως με την υιοθέτηση μέτρων έκτακτης ανάγκης. Η Επιτροπή θα συνεχίσει ενεργά τον έλεγχο της κατάστασης και θα προσαρμόσει τα μέτρα όπου είναι απαραίτητο.

Όπως συμβαίνει με όλα τα μέτρα έκτακτης ανάγκης, η Επιτροπή θα υποβάλει την απόφαση στους εμπειρογνώμονες των κρατών μελών για αναθεώρηση μέσα σε 10 ημέρες. Σε αυτό πάνω το ζήτημα, θα συνεδριάσουν η μόνιμη επιτροπή για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων επειγόντως την Παρασκευή 25 Αυγούστου.

1 σκέψη για το “STOP στο μεταλλαγμένο ρύζι – Μποϋκοτάζ ΤΩΡΑ”

 1. ΜΙΑ ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΗ ΣΤΑΣΗ – ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ ΑΥΘΟΡΜΗΤΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΙΣΚΕΨΙΑ -ΜΕ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑ

  Aγαπητοί Συνέλληνες, Ασφαλώς καταδικάζω τα προκλητικά δημοσιεύματα του Γερμανικού Τύπου, όμως η ελεύθερη έκφραση καθιερώνεται από το Σύνταγμα και στην Ελλάδα και τη Γερμανία. ΥΠΕΎΘΥΝΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ- Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΚΑΙ Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ.

  Τώρα καυτηριάζομε και τις υπερβολικές παρουσιάσεις και των Γερμανών και των Ελλήνων δημοσιογράφων.

  Αρμόδιοι να κρίνουν, ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΟΥΝ – ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΣΩΣΤΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ να επικρίνουν να κάνουν αντιπαράθεση και μομφή στη Γερμανία είναι
  το Συμβούλιο Τύπου http://www.presserat.info/beschwerde, όπου εκεί θα πρέπει να απευθυνθούμε με το γραφείο τύπου της πρεσβείας και όχι σε πολιτικούς.
  ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ ΜΑΣ
  Τώρα βέβαιΑ το μποϋκοτάζ προωθεί τους κερδοΣκόπους και από εκεί έρχονται τα περισσότερα χειροκροτήματα….ΝΑ ΑΔΥΝΑΤΙΣΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΝ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ –

  ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΟΥΚΟΤΑΡΙΣΜΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ομως και εκεί ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

  Το μποϋκοτάζ δεν λύνει ταπολλαπλά και πολύπλοκα
  προβλήματα, διότι
  στις γερμανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα εργάζονται Έλληνες ΚΑΙ ΑΥΤΟΊ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΝΕΡΓΟΙ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
  οι ξένες επιχειρήσεις στις συνεχείς γενικές απεργίες προτιμούν να πάνε σε άλλες χώρες, όπως οι ελληνικές στα Σκόπια, στη Βουλγαρία, Ρουμανία και Αλβανία,αλλά πάντα υποφέρει το ελληνικό εργατικό δυναμικό.
  και επίσης σε γερμανικές επιχειρήσεις στη Γερμανία εργάζονται ΚΑΙ ΕΚΕΙ Έλληνες, όπου από εκεί έχει περάσει ένα εκατομμύριο Έλληνες.

  Και πώς αγαπητοί μου είσθε σαν Έλληνες περήφανοι ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ, ΟΤΑΝ ΣΤΕΛΝΕ ΤΑ ΤΑ ΑΓΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΑΣ – ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΜΑΣ – ΤΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΔΙ ΝΑ ΤΑ ΦΑΝΕ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΑΡΑΔΕΣ ΚΑΙ όταν ΑΝΕΧΕΣΤΕ, ΧΩΡΊς ΝΤΡΟΠΉ ΝΑ στέλνετε ένα εκατομμύριο Έλληνες

  στα σκλαβοπάζαρα της Γερμανίας, στους πρώην Ναζί κατακτητές μας, αντί να τους επαναφέρετε σήμερα κιόλας στη πατρώα γη;

  Μην ξεχνάτε, ότι στους Έλληνες της Γερμανίας, σε αυτό στο γνήσιο κομμάτι του Ελληνισμού οφείλΟΥΜΕ την προκοπή ΜΑΣ την κοινωνική και πολιτική ΜΑΣ αναβίβαση
  στα πόστα ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΟΣΤΑ ΣΑΣ .
  ΣΚΕΦΤΕΊΤΕ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝΕ 400 ΧΙΛ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΩΑ ΓΗ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝΕ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΥΚΟΤΑΡΑΤΕ ΚΑΙ ΒΛΑΠΤΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΤΗΝ ΠΛΟΥΣΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑ –

  Μην ξεχνάτε, ότι 400. 000 Έλληνες στη Γερμανία προωθούν τα γεωργικά μας προϊόντα, ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΜΑΣ – ΤΟ ΔΑΔΙ ΜΑΣ- ΤΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΜΑΣ και τον ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΜΑΣ με τις Ταβέρνες και τις ενδιάμεσες ανθρώπινες σχέσεις μας.

  Αλλά και η αναφορά στην αρχαία Ελλάδα και τις μπανάνες είναι αρνητική για την Πατρίδα μας και τον πολιτισμό μας, που παρασύρεται από ανεύθυνους πολίτες ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΤΕΣ, για εμάς και τον λαό μας, γιατί οι Γερμανοί είναι οι πρώτοι λάτρεις και μελετητές της Αρχαίας Ελλάδας και αυτοί προώθησαν την αρχαιολογία μας…. Σήμερα στη Γερμανία υπάρχουν περισσότερα Γυμνάσια της Αρχαίας ελληνικής Γλώσσας από ότι σε όλην την Ελλάδα.

  Αντί να διαμαρτυρηθούμε για ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ τις σωστές θέσεις με αντικειμενική κριτική, ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΕΝΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ στο γερμανικό Συμβούλιο Τύπου προτιμούμε την εκδίκηση μόνο και μόνο για να σκεπάζουμε τη διαφθορά, ΤΗΝ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΊΑ ΜΑς, ΤΟ ΡΟΥΣΒΕΤΙ και τον νεποτισμό,τα χάλια μας, τον καιροσκοπισμό ΚΑΙ ΕΓΩΚΕΝΤΡΙΣΜΌ ΜΑΣ και ΝΑ βλάπτουμε ΜΕ ΑΠΕΡΙΣΚΕΨΙΑ ΚΑΙ ανεπανόρθωτα ΚΑΙ την αγαπημένη μας Πατρίδα.
  Αντί να δράσουμε απανταχού του Ελληνισμού αλληλέγγυα με την Πατρίδα για την υπερπήδιση της μεγάλης κρίσης προ του γκρεμού, δημιουργούμε ΑΚΌΜΑ περισσότερα προβλήματα ΜΕ ΑΝΑΞΙΟΥΣ ΟΡΓΑΝΩΤΕΣ για ένα δημοσιεύμα ενός ατόμου και ….

  Που είναι η προώθηση ΠΑΡΑΚΑΛΩ ενημερωτικών και καθοδηγητικών καταναλωτών- προτάσεων, και η ανάλυση κριτικών τιμών και εναλλακτικών λύσεων, που οι τιμές ελληνικών προϊόντων στην Ελλάδα είναι ακριβότερες από τη Γερμανία; Τι γίνεται με το γάλα; ο καφές στην Πατρίδα μας είναι κατά 500% ακριβότερος από τις αλλες τουριστικές χώρες, που είναι οι οργανώσεις καταναλωτών;

  Ποιά αποτελέσματα αναμένετε παρακαλώ τώρα από το μποϋκοτάζ, που τώρα αποφεύγουν και σταματούν ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΡΟΗ ΚΑΙ οι Γερμανοί ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΠΛΕΟΝ να ταξιδέψουν στην Ελλάδα και αυτό έχει μεταδοτικά φαινόμενα και σε άλλες χώρες και τόσα άλλα που θα σας γράψω στην αντιπαράθεση. Ευχαριστώ που με διαβάσατε
  Αλέξης, alexis@neo.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *