Οι πλημύρες στον Έβρο

Την Κυριακή 5 Αυγούστου η Οικολογική Εταιρεία Έβρου δυστυχώς επιβεβαιώθηκε. Τα νερά μιας ισχυρής βροχόπτωσης δεν ήταν δυνατόν να απορροφηθούν από τα μπαζωμένα ρέματα και τις πρόχειρες κατασκευές παραλιακών δρόμων.

Η δικαίωση ήλθε μετά την καταστροφή

Την προηγούμενη δεκαετία κατασκευάσθηκε ασφαλτοστρωμένος δρόμος παραθαλάσσια (ουσιαστικά επάνω στην αμμουδιά ) που συνέδεε την παραλία «Αγία Παρασκευή με την «Κυανή Ακτή» της Μάκρης. Διατυπώσαμε τότε την δημόσια διαμαρτυρία μας για αυτό το πρωτοφανές στα χρονικά «αναπτυξιακό έργο»που «αναβάθμιζε» τις παραλίες μας με δρόμο επάνω στην αμμουδιά. Αντιμετωπίσαμε τότε τις επικρίσεις των τοπικών παραγόντων γιατί εμείς δεν θέλουμε την «ανάπτυξη» της περιοχής. Αργότερα όμως τα έργα επί του αιγιαλού επεκτάθηκαν με την κατασκευή ασφαλτοστρωμένου δρόμου στον αιγιαλό όλης της περιοχής Δικέλλων- Μεσημβρίας. Και επειδή έπρεπε να ολοκληρωθεί η «αναβάθμιση» στην Αγία Παρασκευή, συμπληρώθηκαν τα έργα αυτά από πεζόδρομο στον αιγιαλό (επάνω στην άμμο).

Ο βιασμός της φύσης δυστυχώς δεν σταμάτησε εδώ. Το μπάζωμα των ρεμάτων είναι σύνηθες φαινόμενο. Διατυπώσαμε κατά καιρούς τις διαμαρτυρίες μας για το μπάζωμα των ρεμάτων που καταλήγουν στην θάλασσα. Δυστυχώς όμως δεν βρήκαμε ανταπόκριση από τις αρμόδιες αρχές, παρά το γεγονός ότι όλοι συμφωνούν φραστικά μόνο και όχι έμπρακτα.

Την Κυριακή 5 Αυγούστου επιβεβαιωθήκαμε. Τα νερά μιας ισχυρής βροχόπτωσης δεν ήταν δυνατόν να απορροφηθούν από τα μπαζωμένα ρέματα. Ο παραλιακός αμμόδρομος –υπερυψωμένος έναντι του φυσικού ανάγλυφου του εδάφους- που δεν είχε οχετούς και γεφύρια, δεν επέτρεψε τα νερά της βροχής να φθάσουν ως την θάλασσα, και έτσι η πεδιάδα των Δικέλλων εμφάνιζε εικόνα λίμνης. Ο ασφαλτοαμμόδρομος αυτός σε πολλά σημεία υποχώρησε γιατί ήταν κατασκευασμένος επάνω στην αμμουδιά. Οι καταστροφές στις οικοδομές είναι ανυπολόγιστες. Η φύση εκδικήθηκε. Το ερώτημα τώρα είναι τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Το πάθημα μπορεί να γίνει μάθημα, ιδίως αυτών που ονειρεύονται την τουριστική ανάπτυξη αυτής της περιοχής. Είναι βέβαιο ότι η καταστροφή θα αποδοθεί στα «ακραία καιρικά φαινόμενα», όπως ακριβώς γίνονταν μέχρι πριν από μερικές μέρες με τις πυρκαγιές που κατέκαψαν, δάση, ελαιοκαλλιέργειες και εκατοντάδες σπίτια.. Μόνο που τώρα πάρα πολύ δύσκολα θα πείσουν τους συντοπίτες μας ότι τα μπαζωμένα ρέματα και οι υπερυψωμένοι ασφαλτοαμμόδρομοι είναι «ακραία καιρικά φαινόμενα».

Προτείνουμε στους αρμόδιους να εξετάσουν τώρα αν τα ρέματα 795 (11,625 στρ.) στα Δίκελλα και 211 (7,750 στρ.) στη Μάκρη έχουν σήμερα την ιστορική τους μορφή, και αν έχουν τη μορφή που εμφανίζουν οι επίσημοι τοπογραφικοί και κτηματολογικοί χάρτες του κράτους.

Αλεξ/πολη 7-8-07

Η Συντονιστική Γραμματεία
της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *