Eπικίνδυνες οι χρωστικές ουσίες στα τρόφιμα

ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Η ΕΝΩΣΗ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ επικροτεί το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων επανεξετάζει την ασφάλεια των χρωστικών που προστίθενται στα τρόφιμα.
Στα πλαίσια αυτής της επανεξέτασης υιοθέτησε ήδη (στις 9.7.2007) την πρώτη αιτιολογημένη γνώμη για την χρωστική ΚΟΚΚΙΝΗ Red 2G (ή αλλιώς Ε128) σύμφωνα με την οποία η συγκεκριμένη ουσία προκαλεί σοβαρές ανησυχίες όσον αφορά την ασφάλεια της υγείας.
Η χρήση αυτής της χρωστικής η οποία επιτρέπεται μόνο σε συγκεκριμένα λουκάνικα για πρωινό και σε κρέας για μπιφτέκια δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια της υγείας.
Αυτή είναι η πρώτη αιτιολογημένη γνώμη σε μία σειρά επανεκτιμήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ασφάλειας Τροφίμων που αυτή την περίοδο εκφράζει σε σχέση με την ασφάλεια των πρόσθετων στα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των χρωστικών σύμφωνα με την εξουσιοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η ουσία Ε128 φαίνεται ότι μέσα στο σώμα μετατρέπεται σε μία ουσία με την ονομασία «ανιλίνη» ή οποία θεωρείται ότι βοηθάει στην καρκινογένεση.
` Σύμφωνα με καινούργια επιστημονικά δεδομένα δεν μπορεί να αποκλεισθεί το γεγονός ότι ή δυνατότητα της ανιλίνης για καρκινογένεση οφείλεται στην καταστροφή του γενετικού υλικού των κυττάρων.
Οπότε δεν μπορεί να καθορισθεί ένα ασφαλές όριο για την ανιλίνη το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως ασφαλές για τον άνθρωπο.
Η Επιτροπή λοιπόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ουσία Ε128 πρέπει να θεωρηθεί ως μη ασφαλής.
Κατά την διαδικασία της επανεκτίμησης των πρόσθετων τροφίμων που αυτή την στιγμή επιτρέπονται από την ΕΕ , έχει δοθεί προτεραιότητα στις χρωστικές ουσίες καθώς είναι ανάμεσα στις πρώτες πρόσθετες ουσίες οι οποίες αξιολογήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.
Από τις πρώτες αξιολογήσεις των πρόσθετων, περίπου 30 χρόνια πριν, καινούργιες μελέτες έχουν συνταχθεί και καινούργια δεδομένα έχουν προστεθεί.
Πέρα από αυτή την αξιολόγηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων συνεχίζει να εργάζεται πάνω στην επαναξιολόγηση των χρωστικών και θα εξετάσει όλες τις χρωστικές που αυτή την στιγμή επιτρέπονται από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία
Από την πλευρά μας σαν Ένωση Καταναλωτών Καβάλας οφείλουμε να ζητήσουμε από τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά στα πρόσθετα των τροφίμων και όπου μπορούν να τα αποφεύγουν.
Τέλος να σημειώσουμε ότι εδώ και πολλές δεκαετίες οι καταναλωτικές οργανώσεις προσπαθούν να πείσουν τους καταναλωτές να αποφεύγουν αυτές τις ουσίες και ταυτόχρονα προσπαθούν να πείσουν τους αρμόδιους φορείς για την απαγόρευσή τους.

1 σκέψη για το “Eπικίνδυνες οι χρωστικές ουσίες στα τρόφιμα”

  1. Πολύ ωραίο κείμενο. Χάρηκα κι εγώ για την απόφαση. Ωστόσο, δεν μπορούμε να επαναπαυόμαστε, χρειάζεται ακόμα ισχυρότατη πίεση προς τις αρμόδιες επιτροπές αν θέλουμε μία ασφαλή και υγιή ζωή.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *