Ανύπαρκτος ο σχεδιασμός πρόληψης και αντιμετώπισης μιας πυρκαγιάς στη χωματερή

Αναπάντητη άφησε την κριτική του Μ. Τρεμόπουλου ο Π. Ψωμιάδης

Στη σημερινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, που προκλήθηκε μετά από πρωτοβουλία των συμβούλων του κ. Γρ. Χατζησάββα και του Μ. Τρεμόπουλου, έγινε μια αναλυτική προσέγγιση όλων των αιτίων που οδήγησαν στην πυρκαγιά της χωματερής των Ταγαράδων

Η τοποθέτηση του Μ. Τρεμόπουλου αναφερόταν στις ευθύνες όλων όσων διοίκησαν τον τόπο και το Σύνδεσμο ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης, μια σειρά δηλαδή από στελέχη της κυβέρνησης, της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, που έχουν εθίσει τους πολίτες στην παθητικότητα, τους έχουν μάθει να είναι ολιγαρκείς, να μην απαιτούν ριζικές αλλαγές στις πολιτικές, στη στάση των κυβερνήσεων και των τοπικών αρχόντων.

«Αντίπαλός μας δεν είναι απλά κάποια πρόσωπα», τόνισε. «Είναι ένα μοντέλο κοντόφθαλμης ανάπτυξης, που δολοφονεί το περιβάλλον και υποσκάπτει το μέλλον μας. Κι αυτό θα συνεχίσει να εφαρμόζεται όσο οι πολίτες δεν απαιτούν ριζικές αλλαγές στις πολιτικές και στα πρόσωπα που τις υλοποιούν».

Όσον αφορά τη σημερινή διοίκηση της Νομαρχίας ο Μ. Τρεμόπουλος της καταλόγισε ότι:

– Δεν πήρε έστω και τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλούς λειτουργίας της χωματερής. Η ίδια η Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Νομαρχίας παραδέχεται σε έγγραφο ότι έχει διενεργήσει ελέγχους και «γνώριζε τα προβλήματα και τις ελλείψεις» της αλλά υπέβαλε μόνο «υποδείξεις και συστάσεις», χωρίς όμως αυτό να το αποδεικνύει αλλά και χωρίς να επιβάλλει κυρώσεις μη συμμόρφωσης.

– Δεν είχε ετοιμάσει κανένα Σχέδιο Αντιμετώπισης Έκτακτων Περιστατικών της χωματερής, παρόλο που είχε προηγηθεί αντίστοιχη πυρκαγιά στα Ν. Λιόσια το 2003. Αντίθετα, μιλάει για ανάγκη επικαιροποίησης ενός τέτοιου σχεδίου, που κανείς όμως δεν το γνωρίζει (Υπηρεσία Περιβάλλοντος, Σύνδεσμος ΟΤΑ, Δήμοι κ.α.).

– Παρέλειψε να επιστρατεύσει όλο το μηχανισμό πολιτικής προστασίας του νομού για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς (ο Νομάρχης είναι από το νόμο υπεύθυνος των ΠΣΕΑ) και δεν κάλεσε να συνεδριάσει αμέσως το Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο.

– Δεν κήρυξε την ευρύτερη περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ προχώρησε στην απαγόρευση της βόσκησης και στην απόσυρση του γάλακτος της περιοχής μόνο τη δέκατη μέρα μετά την έναρξη της διασποράς των διοξινών και μετά από σύσταση του «Δημόκριτου».

– Ανέχονταν επί χρόνια την πατέντα του Συνδέσμου ΟΤΑ να συγκεντρώνει τα στραγγίσματα των σκουπιδιών σε μεγάλες λίμνες, να τα τραβά με αντλίες και να τα ξαναρίχνει επάνω στον όγκο των σκουπιδιών ώστε να μειωθεί με την εξάτμιση ο όγκος τους.

– Αδιαφόρησε για τις προειδοποιήσεις μας ότι «πρόκειται για χωμάτινα αναχώματα που σε μια δυνατή βροχόπτωση ξεχειλίζουν και γεμίζουν τα παρακείμενα ρέματα».

– Άφησε να υπερφορτώνεται η χωματερή και να προκληθεί καθίζηση των πρανών της, με αποτέλεσμα τη θραύση του φράγματος και τη διαρροή χιλιάδων κυβικών μέτρων δηλητηριωδών στραγγισμάτων στο ρέμα, στα χωράφια και τα σπίτια.

– Αντιμετώπισε την πυρκαγιά τις κρίσιμες πρώτες ώρες και μέρες σαν άλλη μια ευκαιρία για προεκλογική προβολή του δήθεν πολυπράγμονα Νομάρχη.

– Άφησε τους κατοίκους, τους εργαζόμενους και τους πυροσβέστες να εισπνέουν επί μέρες δηλητηριώδη αέρια ενώ ο ίδιος ο Νομάρχης έδινε το κακό παράδειγμα, κυκλοφορώντας χωρίς μάσκα και «παραπονούμενος» μετά στην TV ότι οι διοξίνες του έκλεισαν τη φωνή.

– Προσπαθεί να περιορίσει τη συζήτηση στο ότι σβήνει η φωτιά και όχι στο τι βλάβες θα υποστούν οι πολίτες ή στο πώς θα πετύχουμε μείωση του όγκου των αποβλήτων, ώστε να μη χρειαστεί να δολοφονηθεί η επόμενη περιοχή.

– Ανέχεται τη λειτουργία 94 ανοιχτών χωματερών στο νομό Θεσσαλονίκης.

– Αδιαφορεί επί χρόνια για τη σύγχρονη αρχή ότι μια κοινωνία θεωρείται ότι ευημερεί όταν μεταξύ άλλων μειώνει, αξιοποιεί κι ανακυκλώνει τα σκουπίδια της αντί να τα κρύβει δηλαδή κάτω από το χαλί, με αποτέλεσμα την παραβίαση της ευρωπαϊκής και ελληνικής νομοθεσίας, που προβλέπει υποχρέωση ανάκτησης του 65-80% (και όχι 3-4% όπως συμβαίνει) των συσκευασιών, υποχρέωση κομποστοποίησης των οργανικών υπολειμμάτων, ανακύκλωσης και εναλλακτικής διαχείρισης των ειδικών απορριμμάτων και αποβλήτων.

Τέλος ο κ. Τρεμόπουλος κατέθεσε μια σειρά από προτάσεις, απαιτώντας κοινωνικό έλεγχο και πλατειά ενημέρωση των πολιτών για πρακτικά μέτρα προσωπικής προστασίας.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top