Νέα καταγγελία για παράνομες αμμοληψίες σε περιοχή του Δήμου Μυγδονίας παρουσίασε σήμερα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης ο νομαρχιακός σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος της Νομαρχιακής Κίνησης «ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ /Συνασπισμός των πολιτών» και ζήτησε να επιληφθεί άμεσα η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Νομαρχίας, που ολιγωρεί.
Συγκεκριμένα, στην τοποθεσία Ανθόκηποι, πρώην Παλιούρι- Γιασλά και σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης συνεχίζει από το 2001 να γίνεται συστηματική παράνομη αμμοληψία σε εκτάσεις που είναι δημόσιες ή ανήκουν στο Δήμο Μυγδονίας.
Οι αμμοληπτούντες για άλλη μια φορά έχουν σχέση με έργα οδοποιίας και συγκεκριμένα την «Εγνατία Οδό». Συγκεκριμένα είναι οι:
– Η κοινοπραξία Κ. Σαραντόπουλος ΑΕ- ΑΛΤΕ ΑΤΕ- ΓΕΤΕΜ ΑΕ- ΕΛΤΕΡ ΑΤΕ, που ανέλαβε το έργο «Εξωτερική περιφερειακή οδός Θεσσαλονίκης από Κ1 – Κ4» και «Εργασίες βελτίωσης του κόμβου Κ7» της «Εγνατίας Οδού».
– Ο υπεργολάβος του έργου Αθανάσιος Σίμης, κάτοικος Βάβδου Χαλκιδικής.
Με ποια μεθοδολογία αυθαιρετούν;
α) Αρχικά γίνεται εκχέρσωση του χώρου από τη βλάστηση (δένδρα- θάμνοι)
β) Ακολουθεί αμμοληψία, με παράλληλες επιχωματώσεις των γύρω ρεμάτων
γ) Κάποιες φορές, ο χώρος οργώνεται και σπέρνεται, οπότε ολοκληρώνεται η καταπάτηση
δ) Τα μεγάλου βάθους κενά που δημιουργούνται, από την αμμοληψία 20-40 μέτρων και στη μεγάλη έκταση που γίνονται πλέον των (1.000χ1.000 μ²) δημιουργούν μία μεγάλη χωματερή, αφού εναποτίθενται αυθαίρετα και παράνομα στερεά απόβλητα (σκουπίδια, ανάμικτα ασφαλιστικά, μαύρη τοξική σκόνη- άνθρακας- κ.α.) και αδρανή υλικά (μπάζα).
Είναι σημαντικό ότι γίνονται και αυθαίρετες επιχωματώσεις των ρεμάτων Γερανούδι- Κλιματσίδα και Μάρκου, προκαλώντας κατά τον τρόπο αυτό αισθητική και λειτουργική υποβάθμιση της περιοχής και του περιβάλλοντος. Εκτός από την αλλαγή της μορφολογίας του εδάφους, προκάλεσαν αλλαγή του δικτύου απορροής των ομβρίων υδάτων της περιοχής, σκέπασαν τρεις γέφυρες ιστορικής και τεχνολογικής αξίας και προξένησαν καταστροφή της φυσικής χλωρίδας (κόπηκαν δέντρα), δημιουργώντας παράλληλα κίνδυνο για την υγεία των περιοίκων λόγω ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα.
Να σημειωθεί ότι αγρός ο οποίος ήταν γνωστός ως των 30 στρεμμάτων συνομολογήθηκε στα 50 και σήμερα έχει 200 στρέμματα. Έτσι, σύμφωνα με το ιστορικό της περιοχής, η επόμενη φάση θα είναι να δούμε το χώρο αυτόν περιφραγμένο με οικόπεδα (εμπορικά, γιατί δεν κάνουν για κατοικήσιμα) των 250-300 μ² όπως είναι στην ίδια περιοχή τα οικόπεδα των λιμενεργατών.
Την καταγγελία επικυρώνουν και τα εξής έγγραφα:
1. Ο ΟΣΕ (Αρ. πρωτ. 115883/28-2-2003) έκανε μήνυση για «καταπάτηση δημοσίου κτήματος για υποβάθμιση του περιβάλλοντος».
2. 182 κάτοικοι της περιοχής Ανθόκηπος Παλιούρι- Γιάσλα με έγγραφο από τις 2-9-02 απευθυνόμενοι προς κάθε αρμόδιο αναφέρουν: «Στην πλαγιά ΠΑΛΙΟΥΡΙ ενταφιάστηκαν βιομηχανικά χημικά (μαύρη σκόνη- καρβουνίτης ή άνθρακας). Ζητάμε την απομάκρυνση αυτών διότι είμαστε χρήστες των υδάτων των γεωτρήσεων που τα υδροφόρα στρώματα επηρεάζονται διότι είμαστε κάτω από το ύψωμα».
3. Η ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ (Αρ. πρωτ. 2817/06-06-2005) αναφέρει ότι «Η επιτροπή Αμμοληψίας του Ν. 1219/38 δεν έχει εκδώσει μέχρι σήμερα σχετική απόφαση… για αμμοληψία στην τοποθεσία Παλιούρι- Γιασλά).
4. Η 4η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων (Αρ. πρωτ. 1597/18 Σεπ. 2002) αναφέρει ότι «Κατά την αυτοψία ότι η κατάσταση είναι επιβλαβής… Καθημερινά μπαζώνονται νέα τμήματα και στα πέντε ρέματα… με σκοπό την αύξηση των επιφανειών των υπαρχόντων αγρών… Τα νερά οδηγούνται εκτός των ρεμάτων και δημιουργούνται επιφανειακοί χείμαρροι».
5. Η 4η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων (Αρ. πρωτ. 1885/4 Νοε. 2002) αναφέρει ότι «Μετά τα ανωτέρω και ύστερα από τις αυτοψίες που πραγματοποίησαν υπάλληλοι του ΟΣΕ και της ΔΤΥΝΘ και παρά τις συστάσεις των αρμοδίων αστυνομικών οργάνων, οι παράνομες εργασίες συνεχίζονται έως και σήμερα αδιάκοπα, με αποτέλεσμα να καλύπτονται όλο και περισσότερες γέφυρες που αναφέρονται στα έγγραφά μας».
6. Η Κοινότητα Μελισσοχωρίου (Αρ. πρωτ. 10/12-10-1981) αναφέρει ότι “Ο πρόεδρος είπε ότι “Από τον Συνεταιρισμό Φορτοεκφορτωτών Σημειωτών και Αρχιεργατών Λιμένος Θεσσαλονίκης …αγόρασαν …129 στρέμματα στην τοποθεσία “Παλιούρι””. Το συμβούλιο διαπιστώνει ότι, εντός των ορίων του οικισμού περιελήφθηκε κοινοτική έκταση 85 περίπου στρεμμάτων, η οποία… και ζητά …να βγει έξω από τον οικισμό η κοινοτική έκταση» (η οποία όμως «δεν βγήκε έξω» αλλά… φαγώθηκε).
7. Η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών της ΝΑΘ (Αρ. πρωτ. 4262/27-4-2005) αναφέρει ότι «Έχουν γίνει εκτεταμένες επιχωματώσεις πολλών μ³… μπαζών και σκουπιδιών μέσα σε ρέμα… Αποφράζεται η είσοδος και η έξοδος των υφιστάμενων τεχνικών έργων και δεν είναι δυνατή η διέλευση των υδάτων ύστερα από βροχοπτώσεις ή πλημμύρες… Σε άλλο τεχνικό έργο έχουν γίνει εκτεταμένες ρίψεις μπαζών με αποτέλεσμα αυτό να έχει σκεπαστεί εντελώς… σε πρανή των χαραδρώσεων την ίδια περιοχή και μέχρι τα σύνορα του Ωραιοκάστρου έχουν γίνει μπαζώματα και μεγάλες ρίψεις σκουπιδιών. …να επιβληθούν από την υπηρεσία μας, τα ανάλογα πρόστιμα στις διαπιστωθείσες παραβάσεις… Μας έχει γνωστοποιηθεί ότι οι παραβάσεις έχουν γίνει από… κ. Δ. Παπαθανασίου και της εταιρείας Κ. Ι. Σαραντόπουλος».