ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΥΡΩ ΜΑΣ

ecogreensΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ.

Το περιβαλλοντικό έλλειμμα της πολιτικής. Σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου και της Γραμματείας των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ καθώς και ο Νίκος Χρυσόγελος, συντονιστής της εκλογικής καμπάνιας των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ, παρουσίασαν αναλυτικά τις θέσεις των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, τονίζοντας ότι όπως και σε άλλους περιβαλλοντικούς τομείς απουσιάζει μια συγκροτημένη πολιτική για να συμμετάσχει η χώρα στην προστασία του παγκοσμίου κλίματος.

Όσο και να ανακαλύπτει όψιμα η κυβέρνηση τα θέματα του περιβάλλοντος και της ευθύνης απέναντι στις μελλοντικές γενιές και να προσπαθεί να κρύψει την πραγματικότητα κάτω από ωραία λόγια, δυστυχώς η πραγματικότητα είναι αδιάψευστη. Σύμφωνα με την πρόσφατη επίσημη έκθεση της ΕΕ, η Ελλάδα αύξησε και το 2005 τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (κατά 1,2%), έχοντας ήδη φτάσει σε εκπομπές που ξεπερνούν κατά 25,5% τις εκπομπές της σε σχέση με το έτος αναφοράς, όταν στην ΕΕ επιτεύχθηκε (ανεπαρκής αλλά πάντως μείωση) κατά 0,8% την ίδια περίοδο (2005). Η ενεργειακά σπάταλη και “βρώμικη” Ελλάδα, για κάθε εκατομμύριο ευρώ του ΑΕΠ, εκπέμπει 1145 τόνους «Αέρια του Θερμοκηπίου», όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος για την ΕΕ-15 είναι 536 τόνοι…

Είναι φανερό ότι ως συνέπεια της απουσίας ενός ισχυρού Πράσινου κόμματος, τα σημαντικά θέματα του περιβάλλοντος και της κοινωνίας δεν είναι αυτά που βρίσκονται στο κέντρο της πολιτικής σήμερα παρά την πρωτοφανή ένταση της οικολογικής κρίσης αλλά και την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση των πολιτών.

  • Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα πάντα.
  • Η κλιματική αλλαγή δεν είναι κινδυνολογία και συμβαίνει ταχύτερα από όσο προβλέπονταν. Ευθύνονται οι ανθρώπινες δραστηριότητες και όχι κάποια φυσικά φαινόμενα.
  • Οι επιπτώσεις θα είναι άνευ προηγουμένου στη φύση και στον τρόπο ζωής μας, με ξηρασίες στις ήδη ξηρές περιοχές και αλλού πλημμύρες, με εξαφάνιση ζωικών και φυτικών ειδών και μείωση της γεωργικής παραγωγής κατά 50% μέχρι το 2020.
  • Για να περιοριστεί η αλλαγή του κλίματος σε μη καταστροφικά επίπεδα, οι παγκόσμιες εκπομπές πρέπει να μειωθούν στο 1/5 των σημερινών πριν το τέλος του αιώνα.

Πολλές πρόσφατες εκθέσεις, ειδικότερα η 2η Έκθεση των επιστημόνων του IPCC που δημοσιεύτηκε στις 6 Απριλίου 2007 παρουσιάζει ένα ζοφερό μέλλον με ελλείψεις νερού, καταστροφές σοδειών, εξάπλωση ασθενειών, εκατομμύρια “κλιματικούς πρόσφυγες”, συχνότερα και εντονότερα ακραία καιρικά φαινόμενα καθώς και εξαφανίσεις ειδών, ενώ τονίζει πως οι φτωχότερες χώρες είναι αυτές που θα πληγούν περισσότερο. Αν δεν πάρουμε σοβαρά μέτρα μέσα στα επόμενα 5-10 χρόνια, μπορεί να βιώσουμε, πέρα από την περιβαλλοντική κατάρρευση και την αλλαγή της ζωής όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα, και ένα οικονομικό κραχ όπως αυτό στα μέσα της δεκαετίας του 1920.

Ιδιαίτερα ευάλωτη είναι η δική μας κλιματική ζώνη, στην οποία οι συνέπειες θα είναι όχι μόνο περιβαλλοντικές αλλά και κοινωνικές και οικονομικές. Ήδη στοιχεία που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο ερημοποίησης σε όλη τη χώρα, ενώ στις επόμενες δεκαετίες θα βιώσουμε αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στη χώρα που μπορεί να φτάσει τους 4 και 5 βαθμούς Κελσίου. Η μείωση των βροχοπτώσεων κυμαίνεται σήμερα σε μέσα επίπεδα της τάξης του 10-30%, ενώ τη φετινή χρονιά βιώσαμε μείωση μέχρι και 60% σε κάποιες περιοχές. Αύξηση της μέσης θερμοκρασίας και μείωση των βροχοπτώσεων σε συνδυασμό με περισσότερα και πιο έντονα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν πλέον αυξανόμενο οικονομικό κόστος (πρόσφατες είναι και οι καταστροφές στη γεωργική παραγωγή) αλλά και μεγάλη πίεση στην υγεία και την ίδια τη ζωή των πολιτών.

Το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και τις παραλίες καθώς και το Σχέδιο Χωροταξίας που οδηγεί σε τσιμεντοποίηση των πάντων δεν θα σώσουν τις (παράνομες ή νόμιμες) κατασκευές που κτίστηκαν ή θα κτιστούν κοντά στο κύμα, αφού ήδη παρατηρείται επιταχυνόμενη άνοδος της στάθμης της θάλασσας που αναμένεται να καλύψει μεγάλο ποσοστό της παράκτιας ζώνης και θα απειλήσει τις υποδομές (αποχετεύσεις, λιμάνια, αεροδρόμια, κατοικίες, βιομηχανίες, τουριστικές μονάδες κα). Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ήδη το 2000, πάνω από 150.000 πρόωροι θάνατοι οφείλονταν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Στην Ευρώπη 25.000-35.000 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο ως αποτέλεσμα των υψηλών θερμοκρασιών το 2003. Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά πως το 1/5 των ασθενειών στις φτωχές χώρες οφείλονται σε περιβαλλοντικούς λόγους (ρύπανση, κλιματική αλλαγή). Ως αποτέλεσμα της μείωσης του στρώματος του όζοντος παρατηρείται σημαντική αύξηση καρκίνων του δέρματος και καταρράκτη.

Αναγκαίες βαθιές αλλαγές στην πολιτική και όχι μόνο. Η προστασία και η βιώσιμη διαχείριση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, η επεξεργασία και εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για την προστασία του κλίματος είναι η μόνη ρεαλιστική κατεύθυνση για την κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση και βιωσιμότητα της χώρας αλλά και για την μείωση των επιπτώσεων από την ραγδαία αλλαγή του κλίματος. Η όποια καθυστέρηση στην ανάληψη δράσης και την αλλαγή πολιτικών έχει πλέον σημαντικό περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος αλλά και –πιθανώς- επιπτώσεις στην υγεία και την ίδια τη ζωή των πολιτών.

Η οικολογική κρίση στη χώρα και στον πλανήτη απαιτεί πλέον μέσα σε ελάχιστα χρόνια ριζικές αλλαγές στους προσανατολισμούς της πολιτικής, της παραγωγής και της κατανάλωσης προς οικολογική κατεύθυνση που δεν μπορούν να γίνουν, όπως φαίνεται, χωρίς ισχυρή παρουσία των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ στην πολιτική, το Κοινοβούλιο και την κοινωνία. Με τη συμμετοχή στις εθνικές εκλογές οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ επιδιώκουμε να φέρουμε στο προσκήνιο τα σημαντικά αυτά θέματα. Επιδιώκουμε να προωθήσουμε μια άλλη πολιτική για τα ουσιώδη και σημαντικά, για το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας και όχι για τα δευτερεύοντα και ανούσια, δημιουργώντας νέες κοινωνικές και πολιτικές πλειοψηφίες και αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, στη βάση νέων αξιών και προτεραιοτήτων, διαπερνώντας τα κομματικά τείχη.

Μια πολιτική δράση που επιφέρει αλλαγές. Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ δεν μένουμε μόνο στη διαμαρτυρία και την κριτική, αλλά διατυπώνουμε προτάσεις, επιδιώκουμε αλλαγές και λύσεις, εδώ και τώρα, είτε από τη θέση της αντιπολίτευσης είτε μέσω μιας δημόσιας συμφωνημένης εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης προσανατολισμένης στην οικολογική και κοινωνική βιωσιμότητα. Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί ριζικό επαναπροσδιορισμό του ποια ενέργεια, πόση ενέργεια και με ποιον τρόπο καταναλώνουμε αλλά και των αναγκών που «πρέπει» να εξυπηρετήσουμε.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν:
• Επίτευξη των απαιτούμενων μειώσεων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με δράση στην ίδια τη χώρα μας, αξιοποιώντας τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνολογίες, χωρίς κρατικές αγορές δικαιωμάτων εκπομπών από άλλες χώρες. Επιχειρήσεις, δημόσιο, αυτοδιοίκηση και πολίτες πρέπει να αναλάβουν το ποσοστό ευθύνης και στόχων που τους αναλογούν.
• Άμεση αξιοποίηση του εγχώριου δυναμικού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με ήπιο και αποκεντρωμένο τρόπο, μετά από διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες. Ενθαρρύνουμε τη δημιουργία συνεταιρισμών και δημοτικών επιχειρήσεων για την προώθηση των ΑΠΕ. Η ανακοίνωση από τα ΜΜΕ σχεδίων για μεγάλα σχέδια χωρίς ενημέρωση, σωστή πληροφόρηση και προηγούμενο διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, δημιουργεί σήμερα μεγάλες αντιδράσεις και εμπόδια στην προώθηση των ΑΠΕ.

• Ενίσχυση της εγχώριας έρευνας και παραγωγής σύγχρονων τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
• Οικονομικά και τεχνικά κίνητρα και συγκεκριμένοι στόχοι για εξοικονόμηση ενέργειας σε όλους τους τομείς (κατοικία, βιομηχανία, μεταφορές), κατάργηση των σημερινών έμμεσων επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα.
• Άμεση αλλαγή των πολεοδομικών κανονισμών ώστε παλιά και νέα κτίρια να ανταποκρίνονται σταδιακά σε συγκεκριμένες ενεργειακές προδιαγραφές, να είναι αποδοτικά στην χρήση της ενέργειας (περιορίζοντας τη σπατάλη) και να εξασφαλίζεται η ενεργειακή αυτάρκεια των κτιρίων. Σταδιακά από το 2010 όλα τα νεόδμητα κτήρια να παράγουν τουλάχιστον όση ενέργεια καταναλώνουν (μέσα από την αξιοποίηση της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, την αναβαθμισμένη θερμική συμπεριφορά των κτιρίων, την αξιοποίηση της ηλιακής και γεωθερμικής ενέργειας για θέρμανση – δροσισμό, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ή αιολικών συστημάτων ηλεκτροπαραγωγής και/ή συμπαραγωγής ηλεκτρισμού-θερμότητας). Το κράτος δίνει το παράδειγμα μετατρέποντας όλα τα υφιστάμενα δημόσια κτίρια στην κατεύθυνση της ενεργειακής αυτάρκειας

• Ενεργειακή αξιοποίηση των αγροκτηνοτροφικών, γεωργικών και αστικών αποβλήτων (π.χ. κτηνοτροφικές φάρμες, εκχυμωτήρια, εκκοκιστήρια, ελαιοτριβεία, υφιστάμενοι χώροι υγειονομικής ταφής).
• Ειδικός φόρος στα καύσιμα αποκλειστικά για χρηματοδότηση επενδύσεων στον σιδηρόδρομο και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Καμία άδεια για νέες λιγνιτικές και ανθρακικές μονάδες. Επανεξέταση του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδούπολης.
• Σύνταξη ετήσιων εκθέσεων για τα αποτελέσματα των πολιτικών για το κλίμα, που θα παρουσιάζονται κάθε χρόνο για δημόσια διαβούλευση τόσο με τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις όσο και στο κοινοβούλιο.

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ εμφανίστηκαν στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό ως ανάγκη να εκφραστούν πολιτικά οι πολίτες που αγανακτούν με την εντεινόμενη περιβαλλοντική και κοινωνική κρίση. Στόχος μας είναι την εποχή της κλιματικής αλλαγής να αλλάξουμε όσα μας οδηγούν σε μια καταστροφή χωρίς δυνατότητα εξόδου. Τώρα, πριν να είναι αργά. Μαζί με τους ενεργούς πολίτες, με όσους συνειδητοποιούν ότι αξίζει περισσότερο να αφήσουμε στα παιδιά μας έναν κόσμο βιώσιμο και ασφαλή, όπου δεν κινδυνεύει η επιβίωσή τους από την τρύπα του όζοντος, τους καύσωνες και την ξηρασία, αντί να κληρονομήσουν από εμάς ένα σπίτι και έναν σημαντικό τραπεζικό λογαριασμό, ως εφόδια για να ζήσουν σε έναν κόσμο που θα φλέγεται.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *