Καταγγελία στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης
Μόνο στην περιοχή της Χαλάστρας ψεκάστηκαν 80.000 στρέμματα ριζοκαλλιέργειας με παράνομα ζιζανιοκτόνα, κατήγγειλε σήμερα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης ο οικολόγος νομαρχιακός σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος. Το φαινόμενο της παράνομης εισαγωγής στη χώρα μας φυτοπροστατευτικών προϊόντων (φυτοφαρμάκων) παρατηρείται σε πιο έντονο βαθμό στη Βόρειο Ελλάδα, με παράνομες εισαγωγές προϊόντων από τα βόρεια σύνορα της χώρας, όμως πλέον η χρήση των προϊόντων αυτών επεκτάθηκε και στο υπόλοιπο της χώρας, όπως στη Θεσσαλία, στην Κορινθία ακόμη και στη Κρήτη.
Όπως ανέφερε ο κ. Τρεμόπουλος, οι παράνομες εισαγωγές διακρίνονται κυρίως στις κατηγορίες:
· Παράνομες εισαγωγές ζιζανιοκτόνων από την Ιταλία, που χρησιμοποιούνται στις ρυζοκαλλιέργειες κυρίως στη πεδιάδα του Ν. Θεσσαλονίκης.
· Παράνομες εισαγωγές προϊόντων από τη Βουλγαρία, την Τουρκία, την ΠΓΔΜ και την Αλβανία και ιδιαίτερα προϊόντων που έχουν αποσυρθεί από την Ε.Ε. ή ακόμα και πλαστών.
· Παράνομες εισαγωγές εγκεκριμένων προϊόντων στην Ελλάδα από την Κίνα. Μάλιστα, η Ελλάδα θεωρείται η πρώτη πύλη για την είσοδο αυτών των προϊόντων στην Ε.Ε.
Η μεγάλη έκταση του προβλήματος οδήγησε τον Ελληνικό Σύνδεσμο Φυτοπροστασίας (Ε.ΣΥ.Φ.) στη δημιουργία προγράμματος, με στόχο την ενημέρωση και εκπαίδευση όλων των εμπλεκομένων στην εισαγωγή και εμπορία των φυτοπροστατευτικών προϊόντων (όπως τελωνεία, Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, καταστήματα εμπορίας φυτοπροστατευτικών προϊόντων, εισαγγελείς αλλά και αστυνομικά τμήματα), σχετικά με το ζήτημα. Έτσι, δόθηκε η δυνατότητα να εκτιμηθούν και οι διαστάσεις του προβλήματος.
Ειδικά στο Νομό Θεσσαλονίκης, παρατηρείται το φαινόμενο της παράνομης εισαγωγής ζιζανιοκτόνων, για τη καλλιέργεια ρυζιού, από την Ιταλία αλλά και την Τουρκία. Συγκεκριμένα, εισάγονται ζιζανιοκτόνα χωρίς να ακολουθούνται οι κανονισμοί, όπως επίσης εισάγονται και νέα ζιζανιοκτόνα τα οποία δεν έχουν ακόμη έγκριση για να κυκλοφορούν στην Ελλάδα και η ετικέτα των προϊόντων αυτών είναι στην ιταλική ή τουρκική γλώσσα. Αν και οι εταιρίες-μέλη του Ε.ΣΥ.Φ. έχουν καταθέσει εδώ και τρία (3) χρόνια ολοκληρωμένους φακέλους, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την έγκριση των νέων ζιζανιοκτόνων οι διαδικασίες έγκρισης από πλευράς του Υπουργείου κωλυσιεργούν χαρακτηριστικά. Έτσι, οι παραγωγοί ρυζιού του κάμπου της Θεσσαλονίκης ωθούνται στη χρήση παράνομων-μη εγκεκριμένων ζιζανιοκτόνων, λόγω της έλλειψης διάθεσης αποτελεσματικών επιλογών για τη φυτοπροστασία των καλλιεργειών τους.
Τα παράνομα ζιζανιοκτόνα χρησιμοποιούνται από παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής της Χαλάστρας τουλάχιστον τρία χρόνια. Εκτιμήσεις γεωπόνων της περιοχής αναφέρουν πως στην προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο ψεκάστηκαν με τα παράνομα ζιζανιοκτόνα 30.000-40.000 στρέμματα ρυζοκαλλιέργειας ενώ για φέτος εκτιμάται με κάθε επιφύλαξη πως χρησιμοποιήθηκαν ποσότητες για 80.000 στρέμματα. Η διακίνηση και το παραεμπόριο στη περιοχή γίνεται συνήθως νύχτα και ακόμη παρατηρείται το φαινόμενο να αποκολλούν τις ιταλικές ή τουρκικές ετικέτες για να μη φαίνονται μακροσκοπικά τα παράνομα προϊόντα. Λόγω του παραεμπορίου οι τιμές των παράνομων ζιζανιοκτόνων φθάνουν σε υψηλά επίπεδα, αφού ισχύουν πλέον οι κανόνες της “μαύρης αγοράς”.
Η χρήση αυτών των προϊόντων έχει επιπτώσεις όχι μόνο στον ίδιο τον αγρότη που τα χρησιμοποιεί αλλά και στο περιβάλλον και τον ίδιο τον καταναλωτή. Πρώτα από όλα, τα παράνομα ζιζανιοκτόνα είναι μη εγκεκριμένα να κυκλοφορούν στη χώρα μας και η ετικέτα τους είναι σε άλλη γλώσσα εκτός της ελληνικής, έτσι οι γεωπόνοι δεν μπορούν να δώσουν επιστημονικές συμβουλές στους αγρότες για τον τρόπο που χρησιμοποιούνται τα συγκεκριμένα ζιζανιοκτόνα όπως και ο παραγωγός-ψεκαστής που τα χρησιμοποιεί αδυνατεί να κατανοήσει τις ενδείξεις που αναγράφονται στην ετικέτα και οι οποίες αφορούν άμεσα στη δική του προστασία, όσο και στη προστασία του καταναλωτή.
Έτσι, η μη τήρηση της σωστής και εγκεκριμένης, για τη χώρα, δοσολογίας και της τελευταίας επέμβασης πριν τη συγκομιδή, οδηγεί σε υπερβάσεις των Ανωτάτων Ορίων Υπολειμμάτων και ως εκ τούτου σε σοβαρή δυσφήμιση των εξαγομένων και μη ελληνικών γεωργικών προϊόντων που φθάνουν στο πιάτο του καταναλωτή. Επιπλέον, κανείς δε μπορεί να είναι σίγουρος για το κατά πόσον το σκεύασμα το οποίο περιέχεται στην κάθε συσκευασία συμβαδίζει με αυτά που αναγράφεται στην ετικέτα, δηλαδή η ποιότητά τους δεν είναι ελεγμένη ούτε εγγυημένη. Έτσι, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι αποτελέσματα-επιπτώσεις θα έχει η χρήση των παράνομων προϊόντων στη καλλιέργεια του παραγωγού αλλά και στο περιβάλλον.
Ακόμη κι αν κάποια φυτοφάρμακα δεν είναι επιβλαβή και εισάγονται παράνομα λόγω της “γραφειοκρατίας”, όπως υποστηρίζει ο αντινομάρχης κ. Τσαμασλής, έτσι επιβραβεύεται παρανομία και χάνονται σημαντικά ποσά για το κράτος, λόγω φοροδιαφυγής. Μία ακόμη επίπτωση, είναι η επιδείνωση της εικόνας ολόκληρης της ελληνικής γεωργίας και συγκεκριμένα της περιοχής της Χαλάστρας που φημίζεται για την καλή ποιότητα ρυζιού που παράγει. Τέλος, λόγω της χρήσης παράνομων φυτοπροστατευτικών προϊόντων χωρίς να τιμωρείται κανείς, δημιουργείται στον παραγωγό η συνήθεια στο παραεμπόριο και την παρανομία, του δημιουργείται η αίσθηση πως δεν έχει ανάγκη τις επιστημονικές συμβουλές των γεωπόνων και των εταιριών και έτσι είναι πιθανόν στο μέλλον να αντικρίσουμε σημαντικότερα προβλήματα στο τομέα της γεωργίας.
Είναι σαφές ότι οι υπηρεσίες της νομαρχίας θα πρέπει να ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα και να προχωρήσουν σε αυστηρούς ελέγχους και συστάσεις προς τους παραγωγούς, ώστε να προστατέψουν και τους ίδιους και τους καταναλωτές.
Ακολουθούν φωτογραφίες