ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ κλήθηκαν από το ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ σε συζήτηση για εκλογική συνεργασία στις επόμενες εκλογές.

Διαβάστε το άρθρο του Μ. Τρεμόπουλου, στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 7.6.2007 για τις εξελίξεις:

eleytherot762007.doc  ή
http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=42976604

4 σκέψεις για το “ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ”

 1. Σάββας Παντζαρίδης

  Αγαπητέ Μιχάλη. Είναι φυσικό και λογικό οτι τα κόμματα εξουσίας δεν μπορούν να δεχτούν προτάσεις συνεργασίας επί ίσων όρων. Προσωπικά πιστευω ότι δεν χρειαζονται τέτοιους είδους συνεργασίες, γιατι ολοκληρο κίνημα “στιγματίζεται” και φαίνεται να σέρνεται πίσω από άλλη πολιτική δύναμη για να μπορεί να υπάρχει. Πρέπει να μείνουμε σταθεροί στα πιστευω μας, εμμένοντας με σθένος για έναν “πράσινο κόσμο.
  Συμφωνώ με τη θέση σου, που είναι καθαρή πολιτικά….γειά

 2. Γιώργος Κανέλλης

  Αν, όπως διαφαίνεται στο άρθρο ένας σοβαρός λόγος που δεν προχωρεί η πρόταση συνεργασίας, ως τώρα, είναι η εμμονή των Οικολόγων – πρασίνων στην προσθήκη ολόκληρου του ονόματός τους στον κοινό τίτλο του εκλόγικού σχήματος, νομίζω ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια αυτό να ξεπερασθεί.
  Μια λύση θα ήταν το ΣΥΡΙΖΑ-Πράσινοι και τούτο διότι στο πολιτικό επίπεδο ευρωπαικά οι οικολογικές δυνάμεις χαρακτηρίζονται έτσι συνήθως.
  Θα είναι σοβαρό λάθος να μη καρφποφορήσει η προσπάθεια -αμοιβαία επωφελής, αλλά περισσότερο για τους Οικολόγους-πράσινους- για μια λέξη. Σημειώνω ότι σημειολογικά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δίκιο να μη δέχεται στον τίτλο από τρείς λέξεις οι δύο να αντιστοιχούν στη σαφώς μικρίοτερη και μη εκλογικά δοκιμασμένη στον κεντρικό πολιτικό στίβο δύναμη. Είναι άνισο σε επίπεδο εντύπωσης και οι εντυπώσεις προεκλογικά μετρούν. Τελικά: η συνεργασία μπορεί να ανοίξει μια προοπτική και να δώσει μια διακριτή οικολογική φωνή στο Κοινοβούλιο. Δεν είναι η ώρα σκληρές στάσεις σε συμβολικά θέματα. H ευςλιξία θα δώσει καρποούς και πρέπει να αποτολμηθεί

 3. Γιάννης Τσιρώνης

  Το ζήτημα φυσικά δεν είναι ούτε συμβολικό ούτε ονοματολογικό. Είναι το βαθειά πολιτικό ζήτημα το εάν η πολιτική οικολογία είναι απλά ένα τμήμα της αριστεράς με περιβαλλοντική ευαισθησία ή μια διακριτή πολιτική ταυτότητα. Αν πιστεύαμε το πρώτο θα ήμασταν ήδη μέλη του Συνασπισμού. Όμως χιλιάδες πολίτες στην Ευρώπη και επιτέλους και στην Ελλάδα κατανοούν ότι η πολιτική οικολογία είναι πέρα από την Αριστερά ή την Δεξιά. Περιβαλλοντικά ευαίσθητοι πολίτες υπήρχαν πάντα στον Συνασπισμό. Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι να προστεθούν και λίγοι ακόμα αλλά το εάν ο Σύριζα θέλει να συνεργαστεί με τον διακριτό φορέα της Οικολογίας, που καλά ή κακά εκφράζεται από το κόμμα «Οικολόγοι Πράσινοι». Καλά ή κακά δεν είμαστε απλά κάποιοι πράσινοι, όπως ο Σύριζα δεν είναι απλά κάποιοι Αριστεροί. Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι λεκτικό αλλά το εάν πιστεύουμε πραγματικά ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι θα κατανοήσουν ότι έγινε κάποιο πολιτικό άλμα και δύο πολιτικά ρεύματα συναντήθηκαν με κάποια προοπτική.
  Από το 2004 οι Οικολόγοι προσπαθούμε με πολύ κόπο να ενημερώσουμε τους πολίτες ότι δεν είμαστε απλά κάποιοι επιστήμονες περιβαλλοντολόγοι, ούτε οπαδοί του Βεργή. Τον τελευταίο καιρό, άρχισαν κάποιοι να μαθαίνουν ότι αυτοί, που σε όλη την Ευρώπη είναι γνωστοί και αναγνωρίσιμοι ως Πράσινοι, στην Ελλάδα υπάρχουν ως Οικολόγοι Πράσινοι, που δεν είναι γραφικοί, είναι σοβαροί και έχουν διάρκεια και συνέπεια στην πολιτική τους. Εδώ και λίγο καιρό έχουμε δημιουργήσει μια μικρή ιστορία. Εάν λοιπόν ο Σύριζα εκτιμά αυτή την πολιτική οντότητα και θέλει με ειλικρίνια να συνεργαστεί μαζί της, τότε θα έπρεπε ο ίδιος να επιμένει ότι συνεργάζεται με τους «Οικολόγους Πράσινους» και όχι με κάποιους πράσινους ή κάποιους οικολόγους. Αν δεν πιστεύουμε ότι οι πολίτες ζητούν αυτή την συνεργασία τότε κακώς την συζητάμε, ανεξαρτήτως ονόματος. Όποιος όμως πιστεύει σε αυτή την συνεργασία πρέπει και να κατανοεί ότι ο τίτλος «ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΑΣΙΝΟΙ» θα έχει πολύ μικρότερη απήχηση από τον «ΣΥΡΙΖΑ-ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ», και ότι η αναγνωρισιμότητα του κάθε πυλώνα αυτής της συνεργασίας δρα πολλαπλασιαστικά και για τις δύο πλευρές.

 4. ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕς ΜΙΚΡΕς ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΙΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ , ΕΙΤΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΑ ΚΙΝΗΣΗ , ΦΟΡΕΑ, ΚΟΜΑ ΕΙΤΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ , ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ Κ.Λ.Π. .ΤΟ ΝΑ ΖΗΤΑΝΕ ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΛΑΙ ΠΛΑΙ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΔΙΚΕΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΤΟΝ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΑΥΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ.
  ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΜΕ ΜΕΤΡΗΣΙΜΑ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΟΤΕ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΕΜΠΕΡΙΕΧΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΤΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΙΕΚΔΗΚΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ; ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΚΑΘΕΑΥΤΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ?
  ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΚΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΑΠΟ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ.
  ΑΝ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΜΠΕΡΔΕΥΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΒΕΡΓΗ ΤΟΤΕ , ΚΡΙΜΑ ΑΛΛΑ Ή ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟΥς ΠΟΛΙΤΕς ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥς ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΑΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ( ΠΡΑΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ) Ή ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΜΗΝ ΜΑΣ ΚΑΤΑΠΙΕΙ Ο ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ. ΑΥΤΑ ΟΜΩΣ ΤΑ ΚΟΛΛΗΜΑΤΑ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΣΥΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ . ΙΣΩΣ ΓΙΑΤΙ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *