Η Νομαρχία Θεσσαλονίκης αθώωσε καταπατητές και διακινητές τοξικών αποβλήτων

Λόγω της αδράνειας της Νομαρχίας αλλά και της ουσιαστική κάλυψης των παρανομούντων, αυτοί αθωώθηκαν και τα βιομηχανικά τοξικά απόβλητα (άνθρακα- καρβουνίτη) παραμένουν θαμμένα στην περιοχή του Μελισσοχωρίου.

Συγκεκριμένα, στις 18-5-2006 που έγινε η δίκη στο εφετείο, αθωώθηκαν οι παρανομούντες με την 1751/2006 απόφαση, και ενώ πρωτόδικα είχαν κριθεί ένοχοι με ποινή φυλάκισης πέντε μηνών. Ακόμη και ο ΟΣΕ που είχε προτείνει μάρτυρα τον κ. Ποσίνη, έναν από τους κατοίκους της περιοχής, δεν παρέστη ως πολιτικός ενάγων στο Εφετείο για την καταπάτηση της περιουσίας του, δηλ. το χώμα από τη σιδηροδρομική γραμμή που αυθαίρετα πήραν οι εργολάβοι της Εγνατίας Οδού. Είναι ενδεικτικό ότι ο εισαγγελέας της έδρας έκανε της εξής ερώτηση: «Πως απαντάτε κ. Ποσίνη στο ερώτημα ότι οι υπάλληλοι του ΟΣΕ αδιαφορούν;»

Καθοριστική για την αθώωση στο Εφετείο ήταν και η απουσία της Νομαρχίας, η οποία δεν παρέστη ως πολιτικός ενάγων παρότι είχε όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία θα οδηγούσαν σε καταδίκη των ενόχων. Επι[πλέον οι δύο υπάλληλοί της Δ/σης Περιβάλλοντος αρκέστηκαν να διαβεβαιώσουν ότι όταν πήγαν μετά τις καταγγελίες επί τόπου είδαν χωράφια σπαρμένα. Ουδεμία ευαισθησία ή προσπάθεια για έλεγχο του τι υπήρχε κάτω από τα σπαρτά.

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ανθόκηπου Θεσσαλονίκης χρόνια τώρα προσδοκεί και ήλπιζε ότι: Η ημιτελής σιδηροδρομική γραμμή Μεταξά στα σύνορα των Δήμων Μυγδονίας- Ωραιοκάστρου και κοινότητας Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης θα λειτουργούσε ως δρόμος που θα ένωνε το Δερβένι με το Ωραιόκαστρο, αφού είναι το μοναδικό εγκάρσιο δρομολόγιο στην περιοχή. Είχαμε άλλωστε και προεκλογικές υποσχέσεις γι’ αυτό από την τωρινή διοίκηση της Νομαρχίας ότι θα έβλεπε το θέμα μας. Ενώ οδεύουμε προς νέες εκλογές το θέμα μας όχι μόνο δεν προχώρησε αλλά ενταφιάστηκε μαζί με τις γέφυρες αφού σήμερα είναι καταπατημένη η γραμμή του ΟΣΕ και δεν φαίνεται προς το παρόν να μπορεί να λειτουργήσει σαν δημόσιος δρόμος Δερβένη- Ωραιόκαστρο. Ενώ όλη η άσφαλτος από την περιφερειακή (σχετικό δημοσίευμα εφημερίδα Μακεδονία) μπήκε για να μπαζώσει λεκάνη απορροής όμβριων υδάτων που κατέληγε στην πρώτη μικρή γέφυρα του ΟΣΕ.

Παραθέτουμε και πάλι στοιχεία –έγγραφα που έχουμε στη διάθεσή μας και που αφορούν το θέμα:
1. Ο ΟΣΕ (Αρ. πρωτ. 115883/28-2-2003) έκανε μήνυση για «καταπάτηση δημοσίου κτήματος για υποβάθμιση του περιβάλλοντος».
2. 182 κάτοικοι της περιοχής Ανθόκηπος Παλιούρι- Γιάσλα με έγγραφο από τις 2-9-02 απευθυνόμενοι προς κάθε αρμόδιο αναφέρουν: «Στην πλαγιά ΠΑΛΙΟΥΡΙ ενταφιάστηκαν βιομηχανικά χημικά (μαύρη σκόνη- καρβουνίτης ή άνθρακας). Ζητάμε την απομάκρυνση αυτών διότι είμαστε χρήστες των υδάτων των γεωτρήσεων που τα υδροφόρα στρώματα επηρεάζονται διότι είμαστε κάτω από το ύψωμα».
3. Η ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ (Αρ. πρωτ. 2817/06-06-2005) αναφέρει ότι «Η επιτροπή Αμμοληψίας του Ν. 1219/38 δεν έχει εκδώσει μέχρι σήμερα σχετική απόφαση….για αμμοληψία στην τοποθεσία Παλιούρι- Γιασλά).
4. Η 4η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων (Αρ. πρωτ. 1597/18 Σεπ. 2002) αναφέρει ότι «Κατά την αυτοψία ότι η κατάσταση είναι επιβλαβής… Καθημερινά μπαζώνονται νέα τμήματα και στα πέντε ρέματα…. με σκοπό την αύξηση των επιφανειών των υπαρχόντων αγρών… Τα νερά οδηγούνται εκτός των ρεμάτων και δημιουργούνται επιφανειακοί χείμαρροι».
5. Το από 7-11-2002 έγγραφο του Χρ. Ποσίνη για σωρεία παραβάσεων και παρεμβάσεων στο περιβάλλον (αλλαγή κλίσεων εδάφους, καταστροφή χλωρίδας και πανίδας, αλλαγή σχέσεων συμπεριφοράς του περιβάλλοντος προς τον άνθρωπο).
6. Η 4η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων (Αρ. πρωτ. 1885/4 Νοε. 2002) αναφέρει ότι «Μετά τα ανωτέρω και ύστερα από τις αυτοψίες που πραγματοποίησαν υπάλληλοι του ΟΣΕ και της ΔΤΥΝΘ και παρά τις συστάσεις των αρμοδίων αστυνομικών οργάνων, οι παράνομες εργασίες συνεχίζονται έως και σήμερα αδιάκοπα, με αποτέλεσμα να καλύπτονται όλο και περισσότερες γέφυρες που αναφέρονται στα έγγραφά μας».
7. Η Κοινότητα Μελισσοχωρίου (Αρ. πρωτ. 10/12-10-1981) αναφέρει ότι «Ο πρόεδρος είπε ότι “….Από τον Συνεταιρισμό Φορτοεκφορτωτών Σημειωτών και Αρχιεργατών Λιμένος Θεσσαλονίκης…. αγόρασαν ….129 στρέμματα στην τοποθεσία «Παλιούρι»”. Το συμβούλιο διαπιστώνει ότι, εντός των ορίων του οικισμού περιλήφθηκε κοινοτική έκταση 85 περίπου στρεμμάτων, η οποία….και ζητά … να βγει έξω από τον οικισμό η κοινοτική έκταση» (η οποία όμως δεν βγήκε έξω αλλά….φαγώθηκε).
8. Η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών (Αρ. πρωτ. 4262/27-4-2005) αναφέρει ότι «Έχουν γίνει εκτεταμένες επιχωματώσεις πολλών μ³… μπαζών και σκουπιδιών μέσα σε ρέμα… Αποφράζεται η είσοδος και η έξοδος των υφιστάμενων τεχνικών έργων και δεν είναι δυνατή η διέλευση των υδάτων ύστερα από βροχοπτώσεις ή πλημμύρες…. Σε άλλο τεχνικό έργο έχουν γίνει εκτεταμένες ρίψεις μπαζών με αποτέλεσμα αυτό να έχει σκεπαστεί εντελώς… σε πρανή των χαραδρώσεων την ίδια περιοχή κα μέχρι τα σύνορα του Ωραιοκάστρου έχουν γίνει μπαζώματα και μεγάλες ρίψεις σκουπιδιών. …να επιβληθούν από την υπηρεσία μας, τα ανάλογα πρόστιμα στις διαπιστωθείσες παραβάσεις… Μας έχει γνωστοποιηθεί ότι οι παραβάσεις έχουν γίνει από….κ. Δ. Παπαθανασίου και της εταιρείας Κ. Ι. Σαραντόπουλος».
9. Το Γ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης στην με αριθμό 19925/16-5-2005 απόφασή του αναφέρει: Κηρύσσει τους κατηγορουμένους Δημήτριο Παπαθανασίου, Χρήστο Γεωργίου και Αθανάσιο Σίμη ενόχους του ότι: «Στην κτηματική περιοχή Μελισσοχωρίου, στα σύνορα των Δήμων Ωραιοκάστρου – Μυγδονίας και Κοινότητας Νέας Ευκαρπίας, ενεργώντας από κοινού, κατά το χρονικό διάστημα από το Μάρτιο του 2001 έως την 14-2-2003 με περισσότερες από μια πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ιδίου εγκλήματος, μεν πρώτος ως εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Μελισσοχωρίου, στον οποίο (ναό) ανήκουν κατά κυριότητα αγροί που βρίσκονται στην ανωτέρω περιοχή, ο δεύτερος ως νόμιμος εκπρόσωπος, διευθυντής και εργοταξιάρχης της κοινοπραξίας «Κ. ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. ΑΛΤΕ ΑΤΕ- ΓΕΤΕΜ ΑΕ-ΕΛΕΤΕΡ ΑΤΕ» που ανέλαβε το έργο «ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΔΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟ Κ1-Κ4» και «ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΚΟΜΒΟΥ Κ7» της Εγνατίας Οδού και ο τελευταίος ως υπεργολάβος του παραπάνω έργο, ασχολούμενος με χωματουργικές εργασίες, μετά από την από 31-8-2001 σύμβαση εκμίσθωσης αγρού 50 τ.μ. για χωματοληψία που υπεγράφη μεταξύ της κοινοπραξίας και του πρώτου κατηγορουμένου, προκάλεσαν υποβάθμιση του περιβάλλοντος ρυπαίνοντας αυτό. Συγκεκριμένα, καθ΄ όλο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα εναπόθεσαν αυθαίρετα και παρανόμως στερεά αδρανή υλικά (μπάζα) και απόβλητα (σκουπίδια, ανάμικτα ασφαλιστικά, μαύρη τοξική σκόνη – άνθρακα κ.α.) στην παραπάνω έκταση και προχώρησαν σε αυθαίρετη επιχωμάτωση των ρεμάτων «Γερανούδι», «Κλιματσίδα» και «Μάρκου», προκαλώντας κατά τον τρόπο αυτό αισθητική και λειτουργική υποβάθμιση της γύρωθεν μορφολογίας του εδάφους, προκάλεσαν αλλαγή του δικτύου απορροής ομβρίων υδάτων της περιοχής, σκέπασαν τρεις γέφυρες ιστορικής και τεχνολογικής αξίας και προξένησαν καταστροφή της φυσικής χλωρίδας, δημιουργώντας παράλληλα κίνδυνο για την υγεία των περιοίκων λόγω μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα». Για αυτό καταδικάζει τους κατηγορούμενους που κηρύχθηκαν ένοχοι σε φυλάκιση πέντε μηνών στον καθένα και 73 ευρώ τον καθένα για δικαστικά έξοδα.
10.Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας με αριθμός πρωτ. 92/24-4-2006) απαντά στην κτηματική υπηρεσία: «Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι έληξε ήδη η ισχύς της σχετικής Απόφασης και …Αρμόδια Υπηρεσία για την προαναφερθείσα διαδικασία είναι η Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας».
11.Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας με αριθμός πρωτ.2067/25-4-2004) απαντά σε έγγραφή ερώτηση που της υποβλήθηκε «…η εν λόγω απόφαση έπαυε να ισχύει έξι μήνες μετά την έκδοσή της» για έγκριση περιβαλλοντικών όρων. Παρ’ όλα τα ανωτέρω οι εργολάβοι χωματουργικών εργασιών συνεχίζουν και σήμερα την μεταφορά αδρανών υλικών».

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *