Οι Caretta και το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Γέννησε η πρώτη χελώνα στην παραλία Σεκάνια της Ζακύνθου ! Δελτίο Τύπου

careta.jpg Ήρθε η στιγμή που κάθε χρόνο περιμένουν όλοι οι χελωνάδες:
Μόνο που φέτος βγήκε πολύ νωρίτερα απ’ ότι τα τελευταία 6 χρόνια. Να είναι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη; Είναι ασφαλώς μια ένδειξη αλλά όχι απόδειξη. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ θα συνεχίσει να μελετά την αναπαραγωγή της χελώνας, όπως κάνει εδώ και 24 χρόνια και αργότερα θα έχει να σας πει πιο λεπτομερή στοιχεία γι’ αυτή τη φετινή ιδιαιτερότητα.Το φαινόμενο του θερμοκηπίου μπορεί να εξαφανίσει πολλές παραλίες αναπαραγωγής της Caretta, αφού θ’ ανέβει η στάθμη της θάλασσας, αλλά μπορεί και να επηρεάσει την αναλογία αρσενικών-θηλυκών χελωνών, αφού το φύλο των νεοσσών εξαρτάται από τη θερμοκρασία επώασης των αυγών μέσα στη φωλιά.

Η Caretta είναι μεταναστευτικό είδος. Ξεχειμωνιάζει και τρέφεται στη Β. Αδριατική, στο Β. Αιγαίο, στον Αμβρακικό, στον κόλπο του Γκαμπές (Τυνησία) και αλλού, αλλά το 65% του πληθυσμού όλης της Μεσογείου έρχεται την άνοιξη σε ελληνικές ακτές (Ζάκυνθο, Πελοπόννησο και Κρήτη) για να φτιάξει τις φωλιές του. Μεγάλη ευθύνη για τη χώρα μας ! Ειδικά στη Ζάκυνθο το πρόγραμμα γίνεται σε συνεργασία με το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο και το WWF που έχει αγοράσει την παραλία Σεκάνια τον πυρήνα του βιοτόπου.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ο Σύλλογος που τεκμηρίωσε στη διεθνή επιστημονική κοινότητα την αξία των ελληνικών βιοτόπων και που κατοχύρωσε την Caretta ως το σύμβολο της ζωής που απειλείται με εξαφάνιση στην Ελλάδα.

Η πρώτη φωλιά Caretta είναι σπουδαίο γεγονός κάθε χρόνο επειδή δείχνει την πίστη του πληθυσμού στο ετήσιο ραντεβού για ν’ αφήσει απογόνους, αφού οι χελώνες γεννούν στις παραλίες όπου γεννήθηκαν και οι ίδιες.

Μπορείτε να συναντήσετε τον ΑΡΧΕΛΩΝ στην 3η Μαρίνα της Γλυφάδας Αττικής όλο το χρόνο και το καλοκαίρι, στη διάρκεια των διακοπών σας, στην παραλία του Γέρακα Ζακύνθου, στην παραλία Μαυροβούνι του Λακωνικού κόλπου, στον Περιβαλλοντικό Σταθμό Αγιαννάκη του Νότιου Κυπαρισσιακού Κόλπου, στο Παγκαλοχώρι Ρεθύμνου, στο παλιό λιμάνι των Χανίων στην Κρήτη και στα Μάταλα. Γενικά έχετε το νου σας, επειδή κάθε χρόνο κάποιος καινούριος σταθμός ξεφυτρώνει …

Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ
Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών
3η μαρίνα Γλυφάδας, Τ.Κ. 166 75 ΓΛΥΦΑΔΑ
(στάση Τράμ ΠΑΛΑΙΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ)
Τηλ/fax: 210 89 82 600
Email: stps@archelon.gr
www.archelon.gr

Πληροφορίες: 210 52 31 342 και 6937 352382
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Θεώνη Καρκούλια
Εάν επιθυμείτε πρόσθετο φωτογραφικό υλικό επικοινωνήστε μαζί μας

Ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ είναι Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ιδρύθηκε το 1983 με σκοπό την έρευνα, την περίθαλψη και την διαχείριση των θαλασσίων χελωνών και των βιοτόπων τους καθώς και την ενημέρωση του κοινού.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *