Καλύπτει τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ο νομάρχης Π. Ψωμιάδης

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ / ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Φιλίππου 51, 54631 Θεσσαλονίκη
τηλ. 2310.222503/409770, fax 2310.421196

Ο νομαρχιακός σύμβουλος της κίνησης «Οικολογία Αλληλεγγύη/ Συνασπισμός των Πολιτών» Μ. Τρεμόπουλος, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών, κατέθεσε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης σχετικό σχέδιο ψηφίσματος.

Και ενώ διάφοροι νομαρχιακοί σύμβουλοι τοποθετήθηκαν υπέρ του ψηφίσματος, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Π. Ψωμιάδης αρνήθηκε την υιοθέτηση οποιουδήποτε ψηφίσματος, με το επιχείρημα ότι το Νομαρχιακό Συμβούλιο έχει τοποθετηθεί στο παρελθόν πάνω στα ζητήματα που θέτει το ψήφισμα. Στην καταγγελία του Μ. Τρεμόπουλου ότι ο νομάρχης εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και ότι μόνον ο ίδιος δεσμεύτηκε απέναντι στις εταιρείες, οργανώνοντας μονόπλευρη ημερίδα και προβάλλοντας τις απόψεις τους, ο κ. Ψωμιάδης δεν απάντησε.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του σχεδίου ψηφίσματος:

Σχέδιο ψηφίσματος

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης δηλώνει την ανησυχία του για την ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί και την πιθανή επιβάρυνση της υγείας των πολιτών από διάφορες πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (κεραίες κινητής τηλεφωνίας, κινητά, πυλώνες υψηλής τάσης, πάρκο κεραιών Χορτιάτη κ.α.).

Το τελευταίο διάστημα έχει γίνει φανερό ότι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας εγκαθιστούν παράνομα και καμουφλαρισμένα κεραίες σε πολλά σημεία της πόλης. Το γεγονός αυτό προκαλεί αντιδράσεις των πολιτών, με αποτέλεσμα την αναστάτωση των οικογενειών τους αλλά και γενικότερα. Ενόψει μάλιστα και του κυοφορούμενου νομοσχεδίου για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας θεωρούμε ότι θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές οι διαπιστώσεις όλων των επιστημόνων, οι προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη και η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, με μοναδικό γνώμονα την προστασία των βασικών συνταγματικών δικαιωμάτων και υπέρτατων αγαθών της υγείας και του περιβάλλοντος και με βάση την αρχή της προφύλαξης.

Με αφορμή, επιπλέον και τις κινητοποιήσεις των κατοίκων του Χορτιάτη και των γύρω Δήμων για το πάρκο κεραιών Χορτιάτη, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης δηλώνει και πάλι τη συμπαράστασή του, την εφαρμογή των κοινά συμφωνημένων αποφάσεων και την παρέμβαση της πολιτείας για αυστηρό έλεγχο όλων των παρανομιών και μείωση του επιπέδου της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας, που είναι και υπόθεση όλων των Θεσσαλονικέων.