Ευρωπαίοι, Έλληνες και Τούρκοι Πράσινοι για την πολιτική κρίση στην Τουρκία

Οι εκπρόσωποι των Ευρωπαίων Πράσινων εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την πολιτική κρίση στην Τουρκία. Επίσης καταγγέλλουν τις βιαιότητες της αστυνομίας κατά τις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς στην Κωνσταντινούπολη.

Συγκεκριμένα, η Ulrike Lunacek δήλωσε: «Ελπίζουμε ότι η τωρινή διαμάχη στην Τουρκία, που σχετίζεται με το ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα πρέπει να επιλυθεί ειρηνικά και δημοκρατικά. Πιστεύουμε ότι η πρόταση του κυβερνώντος κόμματος ότι μελλοντικά θα πρέπει να εκλέγεται ο πρόεδρος με τη λαϊκή ψήφο και όχι από το κοινοβούλιο, είναι πολύ σημαντική και θα διασφαλίσει το ότι κρίσεις σαν τη σημερινή δεν θα επαναληφθούν.

Εντούτοις, πιστεύουμε ότι τέτοιος δημοκρατικός μετασχηματισμός θα πρέπει να συνοδευτεί και από άλλες μεταρρυθμίσεις, που θα κάνουν την τουρκική πολιτική πιο αντιπροσωπευτική της ποικιλότητας της τουρκικής κοινωνίας και των πολιτικών πεποιθήσεων. Συγκεκριμένα, υπάρχει μια επείγουσα ανάγκη για εκλογικές μεταρρυθμίσεις, καθότι το σημερινό σύστημα, που απαιτεί το όριο του 10% των ψήφων σε όλη τη χώρα για να μπει στο κοινοβούλιο ένα κόμμα, είναι ριζικά αντιδημοκρατικό. Το σημερινό σύστημα σημαίνει ότι εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες, πιο συγκεκριμένα Κούρδοι και μειονότητες, δεν έχουν αντιπροσώπους για να μεταφέρουν τις θέσεις τους στη Βουλή».

O Philippe Lamberts συνέχισε: «Κατανοούμε την ανησυχία πολλών Τούρκων πολιτών, που φοβούνται ότι η κοσμική φύση της κυβέρνησης βρίσκεται υπό απειλή. Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι υποστηρίζουν πάντα έναν καθαρό και αδιαμφισβήτητο διαχωρισμό κράτους και θρησκείας σε κάθε χώρα, βεβαίως και στην Τουρκία. Όμως, ανησυχούμε και από τις πρόσφατες δηλώσεις του στρατιωτικού μηχανισμού, που μπορούν να ερμηνευτούν ως μια πιθανή απειλή επέμβασης από το στρατό στην τουρκική κυβέρνηση. Καλούμε τον Στρατό να μείνει μακριά από την πολιτική και να εμπιστευτεί το ότι όλοι οι πολιτικοί ηγέτες θα κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλιστεί το ότι η δημοκρατία στην Τουρκία θα επιβιώσει της σημερινής κρίσης και θα ενδυναμωθεί.».

Επίσης, επικρίθηκε έντονα η αστυνομία της Ισταμπούλ για τα βίαια μέσα που χρησιμοποίησε ενάντια στις ειρηνικές διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς: «Καταγγέλλουμε με τον πιο έντονο τρόπο τα βίαια μέσα που χρησιμοποίησε η αστυνομία της Ισταμπούλ και συνέλαβε πάνω από 600 διαδηλωτές, ψέκασε με δακρυγόνα και κακοποίησε διαδηλωτές, οι οποίοι προσπαθούσαν να απομακρυνθούν από τα επεισόδια. Τέτοια βάρβαρη συμπεριφορά από αστυνομία δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή και είναι λυπηρό να συμβαίνει σε μια περίοδο πολιτικού αναβρασμού στην Τουρκία», κατέληξαν.

Graham Burgess, Communications Officer
European Green

=====================================================
Οι Έλληνες Οικολόγοι Πράσινοι για τις εξελίξεις στην Τουρκία

Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την πολιτική κρίση στην Τουρκία και καταγγέλλουν τις βιαιότητες της αστυνομίας κατά τις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς στην Κωνσταντινούπολη, που συνέλαβε πάνω από 600 άτομα, ψέκασε με δακρυγόνα και κακοποίησε διαδηλωτές.

Μετά από ενημέρωση από τους Τούρκους Πράσινους και ως έκφραση συμπαράστασης, οι Έλληνες Οικολόγοι Πράσινοι καταγγέλλουν τα αυστηρά αστυνομικά μέτρα και την αυταρχικότητα των αρχών απέναντι στους πολίτες. Όπως λένε οι Τούρκοι Πράσινοι, οι αρχές έχουν μετατρέψει «μια ειρηνική γιορτή της εργατιάς, σε ανάμνηση αυτών που σκοτώθηκαν το 1977 στην πλατεία Τακσίμ, σε ένα μέσο αντιπαλότητας, κρίσης και θέμα στρατιωτικής ασφάλειας, αντιμετωπίζοντας τους διαδηλωτές με παράνομη εξουσία και βία ενώ μεταχειρίζονται άδικα και μετατρέπουν σε θύματα όχι μόνο τους ακτιβιστές αλλά και τους πολίτες της Ινσταμπούλ με αυτόν τον ντεφάκτο στρατιωτικό νόμο».

Οι Έλληνες Οικολόγοι Πράσινοι, επίσης, συμπαραστέκονται στους Πράσινους της Τουρκίας, που δηλώνουν: «αντιμαχόμαστε κάθε καταπιεστικό μέτρο που εμποδίζει τον εκδημοκρατισμό της κοινωνικής ζωής και απαιτούμε ένα Σύνταγμα των Πολιτών, σε συμφωνία και αρμονία με τα χρώματα της φύσης και της κοινωνικής ζωής, ένα δίκαιο εκλογικό σύστημα, ελεύθερο από ποσοστά-πλαφόν και μια προεδρία εκλεγμένη από τους ίδιους τους πολίτες».

Τέλος, οι Έλληνες Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουν την ελπίδα ότι η τωρινή πολιτική κρίση στην Τουρκία θα επιλυθεί ειρηνικά και δημοκρατικά, με το στρατό και τη θρησκεία μακριά από την πολιτική και συνταυτίζονται με τους Ευρωπαίους Πράσινους, που ζητούν να αλλάξει το σημερινό εκλογικό σύστημα, που θέτει ως πλαφόν το 10% των ψήφων για να μπει ένα κόμμα στη Βουλή και αποκλείει εκατομμύρια Τούρκους πολίτες, Κούρδους και άλλους από την κοινοβουλευτική έκφραση.

=======================================================
ΟΙ Τούρκοι Οικολόγοι Πράσινοι

Τούρκοι Πράσινοι: Να σταματήσουμε τον ντεφάκτο στρατιωτικό νόμο

Μικρές ομάδες σε περιοχές της Ισταμπούλ ήρθαν αντιμέτωποι με τα χημικά και τα γκλομπς της αστυνομίας. Εκατοντάδες έχουν προσαχθεί στην Ασφάλεια. Ο Υπουργός Εσωτερικών, ο κυβερνήτης και ο διοικητής της Ασφάλειας πρέπει να παραιτηθούν. Πρώτα ήταν μια προσπάθεια να επιβληθεί πραξικόπημα αυτή τη βδομάδα. Και τώρα, μια προσπάθεια για επιβολή ντεφάκτο στρατιωτικού νόμου στην Ισταμπούλ από την αστυνομία. Έχουμε συνειδητοποιήσει πλήρως την περιβόητη «πρόοδο» της Τουρκίας!

Σήμερα, 1 Μάη, μια μέρα που θα έπρεπε να είναι μια τιμητική γιορτή για τους εργάτες, το γραφειοκρατικό κράτος και τα υπουργεία δικαιοσύνης και ανάπτυξης τους βλέπουν ως πραγματικούς εχθρούς: τους πολίτες και τους εργάτες. Έχουν συνειδητά χειραγωγήσει μια ειρηνική γιορτή της εργατιάς σε ανάμνηση αυτών που σκοτώθηκαν το 1977 στην πλατεία Ταξίμ σε ένα μέσο αντιπαλότητας, κρίσης και θέμα στρατιωτικής ασφάλειας, αντιμετωπίζοντας τους διαδηλωτές με παράνομη δύναμη και βία ενώ μεταχειρίζονται άδικα και θυματοποιούν όχι μόνο τους ακτιβιστές αλλά και τους πολίτες της Ισταμπούλ με αυτόν τον ντεφάκτο στρατιωτικό νόμο.

Τα γεγονότα δείχνουν την αυταρχικότητα των αρχών: τα αυστηρά αστυνομικά μέτρα και την μηδενική ανοχή. Η πλατεία Ταξίμ είναι ανοιχτή για κάθε διαφημιστικό σόου των εταιρειών και των επίσημων εκδηλώσεων, όμως η αστυνομία και ο στρατός κρατάν κλειστή την πλατεία για τη μέρα της γιορτής των εργατών και της τελετής μνήμης. Αυτό είναι μια κατάφωρη παραβίαση του ανθρώπινου δικαιώματος της συνάθροισης και της ειρηνικής διαδήλωσης, της ανθρώπινης ασφάλειας και μετακίνησης, κάτι που συμβαίνει μόνο σε δικτατορίες ή μιλιταριστικά καθεστώτα.

Επίσης, η κατανόηση της αλληλεγγύης και υπευθυνότητας των άλλων συνδικαλιστικών οργάνων και κομμάτων θα πρέπει να εγείρει ερωτήματα. Οι υπεύθυνοι υπουργοί, ο κυβερνήτης και ο διευθυντής Ασφαλείας θα πρέπει να παραιτηθούν ή να αποπεμφθούν από την κυβέρνηση, επειδή είναι βασικοί υπεύθυνοι για τη μετατροπή αυτής της μέρας σε εφιάλτη για τους κατοίκους της Ισταμπούλ και των εργατών, αντί να είναι μια χαρούμενη μέρα γιορτών και ειρηνικών διαδηλώσεων, που θα είχαν εξασφαλισμένη την ασφάλειά τους. Χρησιμοποίησαν την ασπίδα της συμβολικής ασφάλειας του κράτους ενάντια σε θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών. Ο λαός της Ισταμπούλ και της Τουρκίας αξίζει πολύ περισσότερο από αυτούς.

Αν μια χώρα δεν βασίζεται στα θεμελιώδη και δημοκρατικά ιδεώδη του πολίτη, τότε δεν υπάρχει η παραμικρή βάση για να μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατία.

Όχι στον στρατιωτικό νόμο, που εφαρμόζεται βήμα βήμα!

Αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα καθημερινότητας, είναι πρόβλημα της εξουσίας, οι δρόμοι είναι για τους πολίτες και όχι για επίδειξη δύναμης της αστυνομίας ενάντια στους πολίτες. Εμείς, οι Πράσινοι της Τουρκίας, αντιμαχόμαστε κάθε καταπιεστικό μέτρο που εμποδίζει τον εκδημοκρατισμό της κοινωνικής ζωής και απαιτούμε ένα Σύνταγμα των Πολιτών, σε συμφωνία και αρμονία με τα χρώματα της φύσης και της κοινωνικής ζωής, ένα δίκαιο εκλογικό σύστημα, ελεύθερο από ποσοστά-πλαφόν και μια προεδρία εκλεγμένη από τους ίδιους τους πολίτες.

Greens of Turkey

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *