ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ

Τον Απρίλιο του 2000 κυκλοφόρησε ένα κείμενο-έκκληση των Μιχάλη Τρεμόπουλου και Μιχάλη Κουλουρούδη, που καλούσε σε ανασυγκρότηση του οικολογικού χώρου, πρωτοβουλία που οδήγησεσ στο Οικολογικό Φόρουμ και μετά στους Οικολόγους Πράσινους:

“Με τις εκλογές της 9ης Απριλίου φαίνεται να έκλεισε ένας ολόκληρος ιστορικός κύκλος για τον οικολογικό χώρο στην Ελλάδα. Η ανυπαρξία συγκροτημένου πολιτικού πόλου και η αδυναμία του χώρου να προσδιορίσει μιαν ενιαία εκλογική συμπεριφορά μεγένθυναν τις αποστάσεις ανάμεσα στα διάφορα σχήματα και πρόσωπα και επέτρεψαν συμπεριφορές από την αυτογελοιοποίηση μέχρι την υπουργοποίηση.
Ένα σημαντικό τμήμα του οικολογικού χώρου προσέφερε εκλογικά το φιλί της ζωής στο Συνασπισμό εκτιμώντας ότι το κόμμα αυτό ξεπερνά σε επίπεδο προθέσεων την επιφανειακή και συνθηματολογική προσέγγιση της οικολογίας, που παραδοσιακά γίνεται από διάφορους χώρους.
Το ζήτημα όμως της πολιτικής ανασυγκρότησης του οικολογικού χώρου δεν λύνεται ούτε με προεκλογικές συγκολλήσεις, ούτε με εικονικές νεκραναστάσεις, ούτε με ατομικές προσχωρήσεις. Οφείλει να αντιμετωπισθεί ψύχραιμα, συλλογικά και απροκατάληπτα, με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες, την προσφορά και τους προβληματισμούς όποιων άντεξαν στην άνυδρη γη της προηγούμενης δεκαετίας, χωρίς να θυσιάσουν την αξιοπρέπεια τους στο βωμό των ποικιλώνυμων εξουσιών, της εξαργύρωσης, της καριέρας.
Ακόμη και σήμερα, παραμένει ως κορυφαία στιγμή του ελληνικού οικολογικού κινήματος – παρά τις αδυναμίες του- το ενιαίο ομοσπονδιακό εγχείρημα των Οικολόγων Εναλλακτικών της περιόδου 1989-90, ως κατάληξη των προσπαθειών συγκρότησης της δεκαετίας του ΄80. Εκείνο όμως το σχήμα τερμάτισε το βίο του σεμνά και σιωπηλά, πριν να γίνει καθεστωτικό εξάρτημα της κεντρικής πολιτικής σκηνής και ΙΧ όχημα φιλοδοξιών και σκοπιμοτήτων. Και βέβαια, οι πρακτικές της πολιτικής και οικονομικής απάτης δεν μπορούν να απαντιούνται με καπηλεία της ιστορίας του οικολογικού κινήματος αλλά με δημιουργικό ξεπέρασμα και απομόνωση κάθε εκφυλιστικού φαινομένου, τύπου Βεργή, Χατζηπαναγιώτου, κ.α.
Μπροστά στην πρόκληση ενός νέου αιώνα, μπροστά στην εντεινόμενη οικολογική κρίση, μπροστά στις νέες ανισότητες και την κυριαρχία του χρήματος, μπροστά στην έλλειψη οραμάτων ή την ιδεολογική περιχαράκωση της αριστεράς, μπροστά στα νέα εξουσιαστικά φλερτ, οι ενεργές δυνάμεις της οικολογίας πρέπει να δώσουν τη δική τους απάντηση.
Καλούμε όποιον και όποιαν συμφωνεί με τις διαπιστώσεις αυτές και έλκεται από μια ριζοσπαστική, αντιεξουσιαστική, αριστερή, διεθνιστική και κοινωνικά αλληλέγγυα εκδοχή της οικολογίας, που συνεχίζει να σκέφτεται συνολικά και να δρα τοπικά, να συναντηθεί μαζί μας.

Επικοινωνήστε: Μιχάλης Κουλουρούδης, (01) 3847766
Μιχάλης Τρεμόπουλος, (031) 328791”

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *