Η οικολογία στο 4ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ

4ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό ΦόρουμΗ διοργάνωση του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ στην Αθήνα, στις 4-7 Μαΐου, αποτελεί σημαντικό γεγονός για όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που αναφέρονται στο διεθνές κίνημα αμφισβήτησης. Πάνω από 600 οργανώσεις, κόμματα, συνδικάτα, ομάδες, δίκτυα και Μ.Κ.Ο. έχουν δηλώσει συμμετοχή ενώ οι θεματικές των σεμιναρίων και των εκδηλώσεων ξεπερνούν τις 200. Έντονη συμμετοχή θα έχει και ο οικολογικός χώρος:

Την Τετάρτη 3.5 θα συγκληθεί το Ευρωπαϊκό Δίκτυο του ΕΚΦ για το Περιβάλλον, προκειμένου να υιοθετήσει και να προτείνει στη Συνέλευση των Κινημάτων, την Κυριακή, τις καμπάνιες για τα δύο επόμενα χρόνια. Βασικοί άξονες φαίνεται ότι θα είναι οι κλιματικές αλλαγές και ο αγώνας κατά των μεταλλαγμένων.

Την Πέμπτη 4.5 το πρωί ο Μιχάλης Κουλουρούδης, ο Θεόδωρος Ζορμπάς, ο Θοδωρής Αρβανίτης, ο Γεωργάκης Κωστής κ.α. θα συζητήσουν στο Σεμινάριο: «Βιολογική Γεωργία: Το εναλλακτικό μοντέλο Γεωργίας και Διατροφής», που οργανώνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Την ίδια ημέρα και ώρα οργανώνεται από τους Ευρωπαίους Πράσινους Σεμινάριο με θέμα την αλιεία στην Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, με τη συμμετοχή ευρωβουλευτών, τη σύμπραξη του Δικτύου «Μεσόγειος S.O.S.» και των συνδικαλιστικών φορέων της αλιείας στην Ελλάδα.

Ακολουθεί το Σεμινάριο «Η γυναίκα ενάντια στον πόλεμο, την φτώχεια για την Ειρήνη», που οργανώνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, με Τούρκους και την Πρωτοβουλία Γένοβα, με συμμετοχή της Χάϊντι Ντέπνερ (WILPF/ Women’s International league for peace and freedom) και της Ηλέκτρας Στροβολίδου.

Το μεσημέρι θα γίνει ένα Τραπέζι Εργασίας με θέμα «Κινητή τηλεφωνία και Δημόσια Υγεία» και ομιλητές τους πανεπιστημιακούς Λουκά Μαργαρίτη, Δ. Παναγόπουλο, Κ. Λολιούση και Θωμά Ξένο, τον Παν. Ζηνέλη, της Αντικαρκινικής εταιρίας και την Ιωάννα Κουφάκη από το Συνήγορο του Πολίτη.

Άλλο Τραπέζι Εργασίας έχει θέμα: «Η Γρίπη των Πτηνών. Πραγματικότητα και περιβαλλοντικές επιπτώσεις» και οργανώνεται από τους Οικολόγους Πράσινους, την Ορνιθολογική εταιρία και την Ομάδα Νέων Αγροτών.

Σε άλλο εργαστήρι, με θέμα το τρίγωνο Ελλάδα – Τουρκία – Κύπρος και τα Βαλκάνια θα μιλήσουν εκπρόσωποι των Κυπρίων Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και των Σέρβων Πρασίνων.

Το απόγευμα θα γίνει το Σεμινάριο «Οικολογία και καπιταλισμός», που οργανώνεται από τους Οικολόγους Πράσινους και την ευρωπαϊκή κίνηση Alter Ecolo, με ομιλητές: Πατρίκ Φαβριάζ, Πράσινοι Γαλλίας, Ρολάντ Μεριέ, Εναλλακτικοί Γαλλίας, Κ. Διάκος

Την Παρασκευή 5.5, το πρωί, στη μεγάλη Σάλλα θα γίνει Σεμινάριο από τους Φίλους της Γης με θέμα: «Ο διατλαντικός Πόλεμος, ΓΤΟ-Εμπόριο: Τι παίζεται», όπου συμμετέχουν από τους Οικολόγους Πράσινους ο Γ. Παρασκευόπουλος και ο Αλέν Λίπνιετζ (Γάλλος Ευρωβουλευτής). Μεταξύ των προσκεκλημένων είναι και ο Γάλλος ακτιβιστής Ζοζέ Μποβέ.

Τις ίδιες ώρες γίνεται το Σεμινάριο: «Υγεία, Φάρμακα και Έρευνα ως Δημόσιο Αγαθό», με ομιλητές από τους Οικολόγους Πράσινους, τον Γιώργο Χαριτάκη, πανεπιστημιακό, για το «Εναλλακτικό μοντέλο Ιατρικής», τον Γιώργο Βυθούλκα, «Για μια άλλη Ιατρική» και τον Σπύρο Κούβελο, για την Ομοιοπαθητική.

Το μεσημέρι θα γίνει Σεμινάριο για τα μεταλλαγμένα «ΓΤΟ: Γεωργία, Διατροφή, Κατανάλωση, Περιβάλλον», με τη συμμετοχή εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων της Πάουλι Μάιερ. Στη μεγάλη Σάλα θα γίνει το Σεμινάριο: «Κλιματικές Αλλαγές και Πολιτική», με τη συμμετοχή ακτιβιστών από τη Βουλγαρία την Γκάνα και τη Γροιλανδία. Από τους Οικολόγους Πράσινους θα συμμετάσχει ο Τάσος Κρεμμύδας.

Στις 18:00 το δίκτυο εθελοντικών/ΜΚ οργανώσεων διοργανώνει Σεμινάριο με θέμα: «Ενεργή συμμετοχή και εθελοντισμός: Παρέμβαση για την κοινωνική αλλαγή».

Το απόγευμα διοργανώνεται Σεμινάριο για το νερό: «Διαχείριση υδάτων – εντάσεις, ιδιωτικοποίηση, διασυνοριακά ποτάμια». Συμμετέχουν τα μέλη των Οικολόγων Πράσινων Β. Πισσίας και Μ. Τρεμόπουλος, ο Βολιβιανός ακτιβιστής Όσκαρ Ολιβέϊρα καθώς και οικολόγοι από τη Βουλγαρία και τη FYROMacedonia.
Το ίδιο απόγευμα συνεχίζεται ο προβληματισμός για τις κλιματικές αλλαγές σε σεμινάριο που συμμετέχει και το Δίκτυο «Μεσόγειος S.O.S».

Το Σάββατο 6.5. το πρωί η γνωστή πράσινη ακτιβίστρια Χαϊντι Ντέπνερ συμμετέχει με παρέμβαση των Οικολόγων Πράσινων σε σεμινάριο με θέμα το ρόλο της γυναίκας ενάντια στον πόλεμο, για την ειρήνη και την καταπολέμηση της φτώχειας.

Την ίδια ώρα οι Βαλκάνιοι Πράσινοι θα συζητήσουν για το Βαλκανικό Δίκτυο των Πράσινων, με συγκεκριμένες καμπάνιες.

Θα γίνουν ακόμη ένα Σεμινάριο για τα ΜΜΕ και τον Πόλεμο στο οποίο θα μιλήσει ο Κ. Σπανόπουλος και ένα μεγάλο Σεμινάριο για τον Πόλεμο και την επίλυση συγκρούσεων, στο οποίο θα είναι ομιλητής και ο Αλέκος Γεωργόπουλος.

Την Κυριακή 7.5, 10.00-14.00 θα γίνει η Συνέλευση των Κινημάτων του 4ου Ευρ.Κ.Φ.
Χώρος: Εγκαταστάσεις Μπάσκετ-Ξιφασκίας, δίπλα στο πρώην Δυτικό Αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.ecogreens.gr και στο athens.fse-esf.org

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *